Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τάφοι στο παλαιό κοιμητήριο της Αγλαντζιάς, στο Σκαλί, καταστρέφονται στο πλαίσιο εργασιών, χωρίς να τυγχάνουν σεβασμού, αλλά όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ανδρέας Κωνσταντίνου, απλώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την υλοποίηση του έργου, το οποίο θα προστατεύσει δημότες από βράχους οι οποίοι κρέμονται στα κεφάλια τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνου, οι βράχοι κρέμονταν πάνω από τους τάφους των νεκρών αλλά επειδή στόχος ήταν να προστατευθούν και οι ζωντανοί και οι περιουσίες τους, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Με κάθε σεβασμό στους νεκρούς, οι τάφοι αποτυπώθηκαν και ελήφθη πρόνοια αποκατάστασής τους, όπως ήταν πριν την έναρξη των εργασιών, ανέφερε ο δήμαρχος.

Εξήγησε, επίσης, πως η υλοποίηση του έργου στήριξης των βράχων και ο εξωραϊσμός του χώρου, αποτελούσε εδώ και χρόνια απαίτηση όχι μόνο των περιοίκων που κινδυνεύουν, αλλά ευρύτερα των δημοτών οι οποίοι αναγνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις από μελλοντικές κατολισθήσεις.

Ζητούμε την κατανόηση όλων και πιστεύω ότι γίνεται αντιληπτό, πως όταν απομακρύνεις εκατοντάδες φορτηγά χώματος και επικίνδυνων βράχων (ήδη μετακινήθηκαν 230 φορτηγά) θα έχεις και ζημιές και είναι γι’ αυτό που ελήφθη στο συμβόλαιο πρόνοια αποκατάστασης των τάφων, είπε. Ανέφερε επίσης, ότι οι βράχοι που κρέμονταν πάνω από τους τάφους απομακρύνθηκαν και καθάρισε ο χώρος σε βάθος περίπου δώδεκα μέτρων. Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν βρίσκαμε άλλη εταιρεία να υποβάλει προσφορά, εξήγησε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι οι εργασίες στο κοιμητήριο, που ανάγεται στο 1800, άρχισαν από τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν εντός μερικών μηνών. Ωστόσο, οι εργασίες θα συνεχιστούν στην περιοχή Σκαλί για άλλα 4-5 χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αναχαιτιστεί η κατολίσθηση των επικίνδυνων βράχων. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εργασίες αφορούν μόνο την έκταση που ανήκει στο κράτος και όχι τα ιδιωτικά τεμάχια.

Ως προς τις ζημιές που προκαλούνται, ο δήμαρχος ανέφερε πως ο εργολάβος καλύπτει τους τάφους με μεταλλικά σκιπ ώστε να προστατεύονται. Ωστόσο, όπως αναφέρει, σε περίπτωση που πέσει ένας βράχος βάρους περίπου δύο τόνων, μετακινείται και το σκιπ και προκαλούνται κάποιες ζημιές. Εξήγησε, επίσης, ότι οι τάφοι αποτυπώθηκαν ώστε να αποκατασταθούν ακριβώς όπου βρίσκονταν πριν την έναρξη των εργασιών. Επανέλαβε δε, ότι το έργο για τη στήριξη των βράχων είναι μείζονος σημασίας για την Αγλαντζιά, δεδομένου ότι απειλούνταν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές από τις κατολισθήσεις.

Πηγή φωτογραφιών: Έφη Ξάνθου