Δυσανάλογη χαρακτηρίζει η ΟΕΛΜΕΚ την καθορισμένη διδακτέα ύλη αρκετών γνωστικών αντικειμένων, σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Ως εκ τούτου, αίτημα της οργάνωσης των καθηγητών αποτελεί η προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, με βάση τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, ούτως ώστε οι δείκτες επιτυχίας και επάρκειας να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών. 

Τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά από τα σημεία που θίγει η ΟΕΛΜΕΚ σε υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής αναφορικά με τη συζήτηση που εδώ και τρεις εβδομάδες διεξάγεται για τα Αναλυτικά και τα Ωρολόγια Προγράμματα. 

Επιπρόσθετα, η ΟΕΛΜΕΚ τονίζει την ανάγκη για διαρκή αξιολόγηση και εκσυγχρονισμό των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΝΑΠ) και για τον γυμνασιακό και τον λυκειακό κύκλο, με βάση τις ανάγκες που απαιτούνται για:

> Τη συνέχιση των σπουδών των μαθητών.

> Την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

> Ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω υπόμνημα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά από το υπουργείο Παιδείας όπως ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ΝΑΠ για όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, αναφέροντας ότι «ήταν υποχρέωση του υπουργείου Παιδείας να γίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Παρά το ότι η οργάνωσή μας από τον Οκτώβριο του 2018 ζητά τα ευρήματα της αξιολόγησης αυτής, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση από το υπουργείο Παιδείας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΝΑΠ εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια σε Γυμνάσια και Λύκεια και την ευθύνη της συγγραφής τους, κατά ειδικότητα, ανέλαβαν μάχιμοι εκπαιδευτικοί, επιθεωρητές του υπουργείου και ακαδημαϊκοί από Κύπρο και Ελλάδα, με την ΟΕΛΜΕΚ να επισημαίνει ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ΝΑΠ είναι το υψηλό επίπεδό τους. 

Πέραν από τα Αναλυτικά Προγράμματα, ένα ακόμη θέμα το οποίο απασχολεί τους εκπαιδευτικούς φορείς, περιλαμβανομένης και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, είναι και τα Ωρολόγια Προγράμματα. Τα νέα Ωρολόγια άρχισαν να εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα κατά τη σχολική χρονιά 2015 – 2016. 

Σύμφωνα με αυτά έγιναν και οι σχετικές διαφοροποιήσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. 

Συγκεκριμένα, η δομή του Λυκείου έχει διαφοροποιηθεί και λειτουργεί πλέον με κατευθύνσεις ως ακολούθως:

> Στην Α’ τάξη προσφέρονται τέσσερις ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού (ΟΜΠ), με τους μαθητές να επιλέγουν μία από αυτές από την Γ’ Γυμνασίου, με βάση τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους. Οι ΟΜΠ αυτές είναι: α) Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, β) Θετικών Σπουδών, γ) Οικονομικών Σπουδών και δ) Υπηρεσιών και Εμπορίου.

> Στη Β’ και Γ’ Λυκείου προσφέρονται έξι κατευθύνσεις με τους μαθητές να επιλέγουν μία με βάση την ΟΜΠ στην οποία φοίτησαν στην Α’ τάξη. Οι κατευθύνσεις είναι: α) Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, β) Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, γ) Θετικών Επιστημών – Βιοεπιστημών – Πληροφορική – Τεχνολογία, δ) Οικονομικών Επιστημών, ε) Εμπορίου και Υπηρεσιών και στ) Καλών Τεχνών.

Στο Γυμνάσιο τρεις από τις πέντε μέρες της εβδομάδας, τα μαθήματα διδάσκονται σε οκτώ διδακτικές περιόδους διάρκειας 40 λεπτών ενώ τις άλλες δύο μέρες, τα μαθήματα διδάσκονται σε εφτά διδακτικές περιόδους διάρκειας 45 λεπτών.

Τα ΝΑΠ απασχολούν όλους τους φορείς

Πάντως, το θέμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο τη Μέση Εκπαίδευση, καθώς διάφοροι φορείς προβληματίζονται για αυτά και καταθέτουν απόψεις, με κοινή συνισταμένη την ανάγκη για συνεχή αξιολόγηση των προγραμμάτων, στη βάση των νέων αναγκών που προκύπτουν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Κάποιες από τις απόψεις των εκπαιδευτικών φορέων, οι οποίες κατατέθηκαν πριν από μερικές μέρες στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία άνοιξε το θέμα σε συνδυασμό και με το ενδεχόμενο αλλαγής των σχολικών ωραρίων είναι οι ακόλουθες:

> Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα είναι αναβαθμισμένα και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι όπως αυτά καταστούν σύμφωνα με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο που υπάρχει, για αυτό και εκτός από την αξιολόγησή τους, απαραίτητη είναι και η προσαρμογή τους. 

> Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεχούς αξιολόγησης των προγραμμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

> Ο πρόεδρος της ΟΕΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ότι τα Αναλυτικά Προγράμματα πρέπει να προσαρμοστούν με τρόπο, με τον οποίο να αξιοποιούνται τα προσόντα και των μαθητών που καταλήγουν να φοιτούν σε κατευθύνσεις που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, με αλυσιδωτές συνέπειες. 

> Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, τόνισε ότι τα Αναλυτικά και τα Ωρολόγια Προγράμματα έπρεπε να αναδιαμορφωθούν από το 2019, τότε δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία για τις εξετάσεις τετραμήνων. 

> Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, έκανε λόγο για ανάγκη να μεγαλώσουν τα διαλείμματα στα σχολεία, προτάσσοντας παράλληλα και την ανάγκη για πιο ελκυστικό μάθημα. 

Για Αναλυτικά Προγράμματα τα οποία αναβαθμίζονται για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που προκύπτουν όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για τις δεξιότητες, έκαναν λόγο εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι παρευρέθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας, σημειώνοντας επίσης πως μέσα στην πανδημία της COVID-19 προσαρμόστηκαν τα πλαίσια μάθησης, με στόχο να ανταποκρίνονται στον διδακτικό χρόνο.