Συνολικά 3.151 άγρια πτηνά, τα οποία βρέθηκαν σε κίνδυνο την περίοδο 2015-2020, συνεπεία της ανθρώπινης δραστηριότητας, διασώθηκαν από την Υπηρεσία Θήρας, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, απαντώντας σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Από τα 3.151 άγρια πτηνά, τα 631 βρέθηκαν τραυματισμένα από διάφορες αιτίες (από δηλητηριάσεις μέχρι και πρόσκρουση σε καλώδια), 1.263 βρέθηκαν ορφανά, 1.235 κατασχέθηκαν και 22 βρέθηκαν με τραύματα από πυροβολισμούς.

Στην απάντηση αναφέρεται, πως κάποια από τα άγρια πτηνά φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Ζωής της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, μετά από τραυματισμό, δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, τοξίνωση από μόλυβδο πρόσκρουση σε όχημα, ξόβεργα, τραυματισμό σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κλπ.

Στην απάντηση αναφέρεται επίσης, πως στο Κέντρο Περίθαλψης φιλοξενήθηκαν και ορφανά πτηνά ή κατόπιν κατασχέσεων τους όταν βρέθηκαν την κατοχή ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς τα κρατούσαν παράνομα. Τέλος, στο Κέντρο οδηγήθηκαν και πτηνά τα οποία είχαν τραυματιστεί από πυροβολισμούς.

Με βάση σχετικό πίνακα που επισυνάπτει ο υπουργός Εσωτερικών, το 2015 στο Κέντρο φιλοξενήθηκαν συνολικά 177 άγρια πτηνά (αετόμορφα, γερακόμορφα, νυχτόβια, περιστεροειδή, υδρόβια, σκαλιστικά, κορακοειδή, στρουθιόμορφα, ωδικά, εντομοφάγα). Από αυτά, τα 56 οδηγήθηκαν στο Κέντρο μετά από τραυματισμό, δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, τοξίνωση από μόλυβδο, πρόσκρουση σε όχημα, ξόβεργα, τραυματισμό σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κ.λπ. Άλλα 111 εντοπίστηκαν ορφανά, 7 αποτελούσαν προϊόν κατασχέσεων ενώ 3 μεταφέρθηκαν τραυματισμένα από πυροβολισμό. 

Το 2016, στο Κέντρο μεταφέρθηκαν 389 άγρια πτηνά και από αυτά τα 126 μετά από τραυματισμό κ.λπ., 256 βρέθηκαν ορφανά, δύο αποτελούσαν προϊόν κατασχέσεων και 5 είχαν τραυματιστεί από πυροβολισμό.

Το 2017 οδηγήθηκαν στο Κέντρο συνολικά 223 άγρια πτηνά εκ των οποίων τα 64 είχαν υποστεί τραυματισμό, δηλητηρίαση κ.λπ., 148 βρέθηκαν ορφανά, 7 κατασχέθηκαν και τέσσερα είχαν πυροβοληθεί.

Το 2018 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης 391 άγρια πτηνά εκ των οποίων τα 144 βρέθηκαν τραυματισμένα, 228 ήταν ορφανά, 17 κατασχέθηκαν και δύο βρέθηκαν πυροβολημένα.

Το 2019 ο αριθμός των άγριων πτηνών που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο εκτοξεύθηκε στα 1.556 και από αυτά τα 109 βρέθηκαν τραυματισμένα από διάφορες αιτίες, τα 240 βρέθηκαν ορφανά, 1.201 κατασχέθηκαν  και έξι βρέθηκαν είχαν τραυματιστεί από πυροβολισμούς.

Το 2020 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο 415 άγρια πτηνά εκ των οποίων τα 132 είχαν βρεθεί τραυματισμένα από διάφορες αιτίες, 280 βρέθηκαν ορφανά, ένα κατασχέθηκε και δύο βρέθηκαν τραυματισμένα από πυροβολισμούς.

Όσον αφορά ειδικά τις καταγγελίες που έχουν προκύψει για το αδίκημα του παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων, μη θηρεύσιμων άγριων πτηνών, κατά επαρχία, τα τελευταία 10 χρόνια, ο υπουργός Εσωτερικών παραθέτει τον ακόλουθο πίνακα:

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΤΗΝΩΝ (2010 – 2020)

Λευκωσία: 27, ΛΕΜΕΣΟΣ: 38, Λάρνακα- Αμμόχωστος: 24, Πάφος: 27 

Προληπτικά μέτρα

Ως προς τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό την αντιμετώπιση και πάταξη του φαινομένου πυροβολισμού προστατευόμενων, μη θηρεύσιμων άγριων πτηνών, o υπουργός καταγράφει τα ακόλουθα:

  • Περιπολίες στις περιοχές όπου παρουσιάζονται αυξημένα επεισόδια και καταγγελίες και έκδοση εξώδικων προστίμων σε πρόσωπα που έχουν συμμετοχή σε τέτοια επεισόδια.
  • Στοχευμένες εκστρατείες σε συγκεκριμένες περιοχές.
  • Επισκέψεις σε σχολεία στις περιοχές όπου εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και πυκνότητα κρούσματα παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων μη θηρεύσιμων ειδών άγριων πτηνών, με στόχο την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.
  • Επισκέψεις σε Κυνηγετικούς Συλλόγους και άλλα οργανωμένα σύνολα με στόχο την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των κυνηγών, καθώς και άλλων ομάδων πολιτών στο θέμα του πυροβολισμού προστατευόμενων, μη θηρεύσιμων άγριων πτηνών.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους, έχουν επίσης εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις στον τύπο που αφορούσαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε συναφή θέματα, ενώ δόθηκε δημοσιότητα σε υποθέσεις λαθροθηρίας από τις οποίες προέκυψαν σχετικά μεγάλα εξώδικα πρόστιμα, έτσι ώστε η δημοσίευσή τους να λειτουργήσει αποτρεπτικά.