Δημιουργία καταλόγου ασφαλών χωρών, ενίσχυση του προσωπικού εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων, αλλά και αυστηρές ποινές σε όσους ενθαρρύνουν ή υποβοηθούν την παράνομη μετανάστευση υιοθετεί η Κυβέρνηση ως πρώτο μέτρο αντίδρασης και αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Την ίδια ώρα, προχωρεί στην υλοποίηση έργων με κλειστούς χώρους φιλοξενίας των αιτήσεων, καθώς επίσης και περιορισμού της περιόδου δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος επιβάρυνσης της Δημοκρατίας, καθώς σήμερα το διάστημα αυτό ανέρχεται σε 75 μέρες. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Δημοκρατία επιβαρύνεται με την ευθύνη παροχής υπηρεσιών προς τα άτομα αυτά, τα οποία συνήθως εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αυτή που τους παρέχεται από τον νόμο. Ταυτόχρονα θα γίνει αξιοποίηση της FRONTEX και θα ζητηθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
 
Τα μέτρα τα οποία εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο είχαν προωθηθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε πριν το Υπουργικό υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.
 
Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέγνωσε το σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η δραματική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο αλλά και η εκτόξευση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με τον αριθμό σήμερα να ξεπερνά τις 33.000 και να αγγίζει το 3,8% του συνολικού μας πληθυσμού, καθιστά την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος μείζονος σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής: 
 
– Σύντμηση των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου υπερδιπλασιάζοντας από τον ερχόμενο μήνα τον αριθμό των εξεταστών ασύλου ανεβάζοντάς τον στους 69 από 32.
– Τροποποίηση των Νομοθεσιών έτσι ώστε οι προθεσμίες για δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο να μειωθούν. 
– Κατάρτιση καταλόγου ασφαλών χωρών ώστε να γίνεται η διάκριση των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων.
– Αίτηση που θα αφορά χώρα προέλευσης που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Ασφαλών Χωρών θα χαρακτηρίζεται σαν προδήλως αβάσιμη και η εξέτασή της θα γίνεται με ταχύρρυθμη διαδικασία εντός 10 ημερών.
– Προώθηση ταυτόχρονης έκδοσης διατάγματος απέλασης για όσες προδήλως αβάσιμες αιτήσεις απορρίπτονται με δικαίωμα στον αιτητή για προσφυγή στο Δικαστήριο εντός 3 ημερών.
– Προς πάταξη του φαινομένου των εικονικών γάμων, άμεση τροποποίηση των σχετικών νομοθεσιών, με εισαγωγή αυστηρών ποινών στους παρανομούντες.
– Από την προσεχή ακαδημαϊκή περίοδο εισάγονται αυστηρά κριτήρια για την εγγραφή υπηκόων τρίτων χωρών στα ιδιωτικά κολλέγια ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών ενώ προωθείται και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παρανομούντες.
– Διαμόρφωση το συντομότερο από το Κράτος, οργανωμένων χώρων υποδοχής και στέγασης με συνεπακόλουθο τη διαφοροποίηση της επιδοματικής πολιτικής.
– Δημιουργία ενός νέου Κέντρου Κλειστού Τύπου, με χωρητικότητα 600 ατόμων στο οποίο θα φιλοξενούνται οι αιτητές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αίτησης ασύλου.
– Επαναλειτουργία του συνόλου του κέντρου κράτησης στη Μεννόγια.
– Σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρχίζει έλεγχος για την παράνομη διαμονή μεταναστών σε ακατάλληλα υποστατικά.
– Ενίσχυση ελέγχων για την πάταξη της παράνομης εργασίας.
– Άμεση υλοποίηση του πλαισίου δράσης που συμφωνήθηκε με την ΕΕ, τον Νοέμβριο 2019, μέσα στο πλαίσιο της οποίας αποφασίζεται η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Επιστροφών.
– Ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και αύξηση των περιπολιών από άνδρες της Αστυνομίας και του Στρατού για ενίσχυση του δημόσιου αισθήματος ασφάλειας. 
– Εξουσιοδοτείται ο ΥΠΕΣ να εντατικοποιήσει τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία FRONTEX, για ενίσχυση της συνεργασίας μας τόσο σε θέματα επιστροφών όσων και σε θέματα περιορισμού των ροών των παράτυπων μεταναστών τόσο δια ξηράς όσο και δια θαλάσσης.
– Άμεση προώθηση αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή οικονομικής βοήθειας για την περίοδο 2020-2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία και υποδοχή του αυξημένου αριθμού μεταναστών, την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών και διοικητικών εξόδων αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την επιτήρηση της ακτογραμμής και της διαχωριστικής γραμμής.

ΣΚΑΦΗ, ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΕΡΕΣ

Σε σχέση με τα μέτρα επιτήρησης η Κυβέρνηση προχωρά στην αγορά και του ανάλογου εξοπλισμού ο οποίος περιλαμβάνει σκάφη και οχήματα περιπολίας. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτεριών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι «αφορά κάθε είδους υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται για να μπορούμε να επιτηρούμε και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και την ακτογραμμή της Κύπρου για είσοδο παράνομων μεταναστών είτε από την ξηρά είτε από θαλάσσης».

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε έφτασαν στον Πρόεδρο και εισηγήσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και έχουν συμπεριληφθεί ή ήταν ήδη στις προτάσεις της Κυβέρνησης. Θεωρούμε, όμως, ότι με το σύνολο των προτάσεων που διαλαμβάνει η εξαγγελία της Κυβέρνησης καλύπτονται απόλυτα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σημείωσε.

Γνωμάτευση Νομικής Υπηρεσίας για τα μέτρα

Η Κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα σειρά μέτρων που στόχο έχουν να απαμβλύνουν το πρόβλημα που προκύπτει με τη μαζική μετανάστευση, ύστερα και από σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης μετά το τέλος της συνεδρίας της Διυπουργικής Επιτροπής. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της σύσκεψης είπε ότι «τη μεταναστευτική πολιτική του κράτους και τα όποια βήματα θα πρέπει να ληφθούν τη χαράσσει το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Σημείωσε ακόμα ότι «ως αποτέλεσμα πρόσφατων διαβουλεύσεων τις οποίες είχαμε με τη Διυπουργική Επιτροπή η οποία έχει αναλάβει να προωθήσει τα θέματα που εγείρονται από τη μαζική μετανάστευση, προέκυψαν κάποια θέματα τα οποία τα αρμόδια Υπουργεία έχουν υποβάλει ως εισηγήσεις, και μέτρα που κατά την άποψη τους θα μπορούσαν να απαμβλύνουν το πρόβλημα».

Ο Κώστας Κληρίδης πρόσθεσε ακόμα ότι τα θέματα αυτά, ως εισηγήσεις πλέον, έχουν αποσταλεί το Σαββατοκύριακο στη Νομική Υπηρεσία και όπως είπε «αφού τα έχουμε επεξεργαστεί δώσαμε τις απόψεις μας ως προς το κατά πόσο συγκεκριμένα μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν καθότι συνάδουν ή δεν είναι ασύμβατα είτε με τους υφιστάμενους νόμους είτε με το Σύνταγμα είτε, κυρίως, με αρχές που προκύπτουν από το δίκαιο της ΕΕ. Οι απόψεις μας έχουν αναλυθεί και έχουν μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που η Κυβέρνηση θα αναλάβει να προωθήσει», σημείωσε ακόμα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξαν και θέματα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά ή που να αντιβαίνουν αρχές της ΕΕ ή και εθνική νομοθεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «είναι γεγονός ότι κάποια επιμέρους θέματα προσκρούουν πάνω σε αρχές που δεν μπορούν να υποκύψουν, έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να μην μπορούν να ληφθούν καθότι θεωρούνται δραστικής φύσεως σε βαθμό που να επηρεάζουν κάποια δικαιώματα που είμαστε υποχρεωμένοι ασφαλώς να σεβόμαστε είτε από το Σύνταγμα είτε από τις αρχές της ΕΕ, τις σχετικές Οδηγίες κ.λπ. Όμως, μια σειρά από άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση να προωθηθούν άμεσα», κατέληξε ο Κώστας Κληρίδης.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΑΚΕΛ
 
Έντονη κριτική στα κυβερνητικά μέτρα ασκεί το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο των εισηγήσεων του που κατέθεσε για το μεταναστευτικό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο, τα μέτρα είτε δεν κρίνονται αποτελεσματικά είτε αντιβαίνουν στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές αρχές. «Τα μέτρα που προτείνονται από την Κυβέρνηση είναι κατά την άποψη μας αναποτελεσματικά ή/και αντιβαίνουν σε βασικές νομοθεσίες, ακόμα και στο ίδιο το Σύνταγμα», σημειώνει το ΑΚΕΛ.
 
Προσθέτει ακόμα ότι η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να μελετήσουν σοβαρά το ζήτημα και να στραφούν εκεί που πρέπει να δώσουν την προσοχή τους. «Δυστυχώς, εξ όσων γνωρίζουμε η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία για τα θέματα αυτά ούτε σε επίπεδο ΕΕ ούτε σε διμερές επίπεδο. Υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό και υιοθέτηση ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που να απαντά σε όλες τις πτυχές του ζητήματος», αναφέρει το ΑΚΕΛ. Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο καταγράφονται λεπτομερείς παρατηρήσεις για όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης όπως αυτά είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου.