Με το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος» υποδέχεται τη νέα χρονιά το Θέατρο Ανεμώνα. Το εμβληματικό έργο ανεβαίνει από τις 10 Ιανουαρίου σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου. Το σπαραχτικό και παράλληλα ανελέητα σαρκαστικό έργο μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, την ανέφικτη φυγή, τη μνήμη που μπορεί να γίνει φυλακή.
 
Έργο- ογκόλιθος για τα διαψευσμένα μας όνειρα, τη μοναξιά και τις απατηλές ελπίδες των ανθρώπων, συγκινεί πάντα τους θεατρόφιλους και αγαπιέται το ίδιο δεκαετίες μετά. Ο Αμερικανός συγγραφέας σε πολλά από τα έργα του ενσωματώνει στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής κι εκείνης των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του. Ο «Γυάλινος κόσμος» (αγγλικός τίτλος «The Glass Menagerie» – Το Γυάλινο Θηριοτροφείο) θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του.
 
Είναι ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας, που σκιαγραφεί μοναδικά τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη, πλάθοντας «έναν γυάλινο, εύθραυστο κόσμο» προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα  που τους συνθλίβει.
 
  • Πρεμιέρα: 10/1. Λευκωσία, Θέατρο Ανεμώνα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο 8.30μ.μ., Κυριακή 7μ.μ. μέχρι 29/3. 70007721. 120’.
Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, στον αμερικανικό νότο εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου για τη ζωή με την ημίτρελη μητέρα του και την εύθραυστη και ψυχικά ασταθή αδελφή του. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία. Κάποια στιγμή, η οικογένεια στρέφει τις ελπίδες σ’ έναν επισκέπτη από τον «έξω κόσμο», αλλά εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους.
 
Ο Ουίλιαμς στην ουσία, περιγράφει την ίδια του την οικογένεια. Ο πατέρας του, μια αυστηρή πατριαρχική φιγούρα, τον θεωρούσε ουσιαστικά «απόντα» λόγω της δουλειάς του. Ο Τομ του έργου είναι ο ίδιος ο συγγραφέας (το πραγματικό μικρό του όνομα), η Αμάντα είναι η μητέρα του, μια αριστοκρατική γυναίκα, ωστόσο υπερπροστατευτική, αλλά κυρίως έχει επηρεαστεί από την αδερφή του, Ρόουζ. Η Ρόουζ είναι η έμπνευση για τη Λάουρα, καθώς η ίδια έπασχε από σχιζοφρένεια κι είχε υποβληθεί σε λοβοτομή, με αποτέλεσμα να μείνει σχεδόν ανάπηρη για το υπόλοιπο της ζωής της.
 
Ο «Γυάλινος κόσμος» πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Civic του Σικάγου σημειώνοντας από την πρώτη στιγμή πρωτοφανή καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία και καθιερώνοντας αμέσως τον Ουίλιαμς ως τον πλέον φέρελπι συγγραφέα της εποχής. Μεταφέρθηκε την επόμενη χρονιά στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης (θέατρο Playhouse, Μάρτιος 1945) όπου ο θρίαμβος συνεχίστηκε και το έργο βραβεύτηκε με το σημαντικό New York Drama Critics Circle Award ως το καλύτερο Αμερικανικό έργο της χρονιάς.
 
Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς -πρόδρομος των μεταγενέστερων μεγάλων θεατρικών επιτυχιών του- και αμέτρητα είναι τα ανεβάσματα του από την πρώτη παράσταση μέχρι σήμερα τόσο στην Αμερική όσο και διεθνώς. Δεκάδες είναι οι παρουσιάσεις του και στον ελληνικό χώρο. Στα ελληνικά, το έργο για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από το Θέατρο Τέχνης το 1946 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (Κουν, Λαμπέτη, Γιαννακοπούλου, Καλλέργης).
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου
Σκηνικά-κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Μόνικα Χατζηβασιλείου
Φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου
Παίζουν: Ιωάννα Σιαφκάλη, Άγγελος Αγαθάγγελος, Βάρσια Αδάμου, Νικόλας Πέτρου
 
Πηγή: philenews