«Πιθανή έλευση τζιχαντιστών στην Κύπρο είναι κάτι που μας ανησυχεί, ενόψει των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Συρία», δήλωνε χθες στον Active ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και στη συνέχεια προειδοποιούσε ότι «η Κύπρος έφθασε στα όριά της, αναφορικά με τον αριθμό μεταναστών που μπορεί να απορροφήσει». Κατ’ αρχάς, κύριε Πετρίδη οι ροές από τη Συρία δεν είναι μεταναστευτικές. Οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ δεν αποφάσισαν μια καλή πρωία να μπουν σε μια βάρκα και να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους προς αναζήτηση εργασίας ή ποιοτικότερης ζωής.
Οι Σύροι είναι πρόσφυγες που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους για να γλυτώσουν εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου. Στοιβάζονται στα σαπιοκάραβα επί μέρες –χωρίς νερό, χωρίς φαγητό– και κουβαλούν μες στα παγωμένα νερά της θάλασσας το βαρύ φορτίο του θρήνου στις πλάτες τους. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Δεν έχουν πατρίδα. Δεν έχουν καν ελπίδα. Ζουν, αλλά είναι σαν να μην υπάρχουν. Έρχονται εδώ γιατί χρειάζονται προστασία. Και έχουν δικαίωμα βάσει του άρθρου 14 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ζητήσουν και να απολαμβάνουν άσυλο. Η άρνηση ασύλου γι’ αυτούς τους ανθρώπους ενέχει στις πλείστες των περιπτώσεων θανάσιμες συνέπειες.
Και πάμε τώρα στην «πιθανή έλευση τζιχαντιστών». Έχετε μήπως οποιαδήποτε βάσιμη πληροφόρηση από την Ιντερπόλ που σας δίνει το δικαίωμα να σπέρνετε αβίαστα τον τρόμο και τον πανικό από αέρος ή στηρίζεστε αποκλειστικά σε δικές σας φανταστικές εκτιμήσεις; Πάντως, αν ισχύει το δεύτερο να ξέρετε πως ένα λιθαράκι στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά παραληρήματα, που θα ξεκινήσουν στη θέα της πρώτης βάρκας με Σύρους πρόσφυγες, το έχετε βάλει εσείς. Διότι, άλλο είναι να συμπαραστέκεσαι και να ρίχνεις κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά της Συρίας μέσα από τα social media κι άλλο το να αποδεικνύεις εμπράκτως τα αλληλέγγυα συναισθήματά σου, όταν έχεις απέναντί σου το προσφυγόπουλο. Πόσο μάλλον όταν ακούς και τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας σου να σε προειδοποιεί για πιθανή ύπαρξη εξτρεμιστικών στοιχείων και τζιχαντιστών.
Οπότε, κύριε Πετρίδη μου, αντί να εκφράζετε φόβους και να δημιουργείτε αρνητικό κλίμα στο ενδεχόμενο νέου προσφυγικού ρεύματος, πείτε μας, καλύτερα, αν υπάρχει στα σκαριά οποιαδήποτε πολιτική δημιουργίας νέου κέντρου υποδοχής αιτητών ασύλου, μιας και τα δύο υφιστάμενα (σε Κοκκινοτριμιθιά και Κοφίνου) δεν είναι –εξ όσων γνωρίζουμε– σε κατάσταση να φιλοξενήσουν –ούτε καν προσωρινά– περισσότερους πρόσφυγες. Πείτε μας, επίσης, με ποιον τρόπο έχουν αξιοποιηθεί τα 95,17 εκατομμύρια ευρώ που έχει παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο από το 2015, για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος. Τι έργα έχουν γίνει και πώς έχουν κατανεμηθεί, μέχρι σήμερα, τα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (40,08 εκατ. ευρώ) και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (55,08 εκατ. ευρώ). Α, και εκείνες οι διαδικασίες για τη λειτουργία κέντρου ασυνόδευτων παιδιών κάτω των 14 ετών από τη Συρία, που ήταν να γίνει στο Ζύγι αλλά τελικά δεν έγινε λόγω αντιδράσεων των κατοίκων, πού ακριβώς είπαμε ότι βρίσκονται;

[email protected]