Σε στρατηγικό σχεδιασμό για τη Λεμεσό του μέλλοντος προχωρεί ο Δήμος της πόλης θέτοντας ως κεντρικά γνωρίσματα μια πόλη έξυπνη, πράσινη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις, πολυπολιτισμική, που να υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και να επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό της ρόλο αναφορικά με τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των δημοτών της. Ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης αναλύει στον «Φ» τον στρατηγικό αυτό σχέδιο για τη Λεμεσό, έναν σχεδιασμό που, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά σημειώνει, αναπόφευκτα πρέπει να ευθυγραμμίζεται και με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της προγραμματικής περιόδου 2021-27, γιατί μια σημαντική κινητήρια δύναμη για την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης μας προσδοκούμε να την αντλήσουμε από ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα. Όπως τονίζει, ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός  σύντομα μπαίνει σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα έχουν ρόλο και λόγο ως προς τον σχεδιασμό και τον χαρακτήρα των έργων που προνοούνται.

– Πρόσφατα εξαγγείλατε στρατηγικό σχέδιο για τη «Λεμεσό 2027». Μπορείτε να μας πείτε σε γενικές γραμμές, τι ακριβώς προνοεί αυτό το σχέδιο;

-Ποια Λεμεσό θέλουμε να έχουμε την επόμενη δεκαετία;  Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε καθορίζοντας και τους σχεδιασμούς και ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε. Αυτό είναι που εξαγγείλαμε πρόσφατα, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας να κάνουμε αυτό τον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό για τον στόχο αυτό, έναν σχεδιασμό ο οποίος αναπόφευκτα πρέπει να ευθυγραμμίζεται και με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της προγραμματικής περιόδου 2021-27, γιατί μια σημαντική κινητήρια δύναμη για την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης μας προσδοκούμε να την αντλήσουμε από ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα. Θέσαμε λοιπόν τα κεντρικά γνωρίσματα που θέλουμε να έχει η πόλη μας: μια πόλη έξυπνη, πράσινη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις, πολυπολιτισμική, που να υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και να επιβεβαιώνει το μητροπολιτικό της ρόλο αναφορικά με τις ανάγκες και την ποιότητα ζωής των δημοτών της. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε διαβούλευση με την κοινωνία της Λεμεσού ώστε να καθορίσουμε τα προγράμματα και τις δράσεις για να φτάσουμε στη Λεμεσό του 2027 που θέλουμε.

-Από ό,τι ανακοινώσατε σε διάσκεψη Τύπου, σύντομα μπαίνετε ως δημοτική Αρχή σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ενεργούς πολίτες ως προς το σχεδιασμό και τον χαρακτήρα των έργων που προνοούνται από αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό. Εξηγείστε μας παρακαλώ πώς θα γίνει αυτή η διαβούλευση και τι προσδοκάτε από αυτήν. Δηλαδή οι διάφοροι φορείς, πέραν από της ενημέρωσης που θα τύχουν, θα έχουν βαρύνουσα άποψη ως προς το συγκεκριμένο θέμα; 

-Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον της Λεμεσού δεν μπορεί να αφορά μόνο τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού. Αφορά όλους όσοι έχουν λόγο και ρόλο στο παρόν και στο μέλλον της πόλης. Αυτοί είναι οι εταίροι του Δήμου Λεμεσού. Σε πολιτικό επίπεδο είναι οι δήμαρχοι δήμων μείζονος Λεμεσού, οι βουλευτές Λεμεσού, η Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού, ο Έπαρχος Λεμεσού. Σε επίπεδο φορέων, Συνδέσμων και Επιμελητηρίων είναι το ΕΒΕΛ, η ΕΤΑΠ, το ΕΤΕΚ, η ΟΕΒ, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, ο ΠΑΣΥΞΕ.  Είναι επίσης το ΤΕΠΑΚ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ασφαλώς οι εκκλησιαστικές αρχές της πόλης μας. Τέλος, είναι οι ενεργοί πολίτες, και τα σύνολα και οι οργανώσεις τους. Μαζί με όλους αυτούς θα αρχίσουμε έναν διάλογο, με τον καθένα στον τομέα του, σε διμερείς επαφές. Με τους πολίτες θα κάνουμε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για κάθε συγκεκριμένη απόφαση και δράση που θα αξιολογηθεί ότι αποτελεί μέρος των στρατηγικών κινήσεων προς τον στόχο της Λεμεσού του 2027. 

-Υπάρχει κύριε δήμαρχε η εντύπωση από δημότες σας ότι πέραν από τον παραλικό δρόμο που ούτως ή άλλως αποτελεί τη βιτρίνα, η πόλη στο “έσωτερικό” και συγκεκριμένα αρκετές συνοικίες της παραμένουν υποβαθμισμένες τόσο σε έργα ανάπτυξης και υποδομής όσο και σε θέματα περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο τι ακριβώς προνοεί γι αυτές τις συνοικίες και περιοχές; Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος ως προς τις δράσεις που θα γίνουν σε κάθε ξεχωριστή περιοχή, δεδομένου ότι αφορά και ενδιαφέρει χιλιάδες δημότες σας;
-Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου και των συνοικιών της Λεμεσού, όπου διαβιούν οι πολίτες. Αυτή την απόσταση θα επιχειρήσουμε να τη μειώσουμε, υλοποιώντας αυτό που ήταν και η πολιτική μας δέσμευση, η αναβάθμιση δηλαδή των συνοικιών της Λεμεσού. Τέλος του 2019 – αρχές 2020  θα αρχίσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για δύο περιβαλλοντικές γειτονιές, στην Ομόνοια και στον Άγιο Σπυρίδωνα και θα ακολουθήσει ο Άγιος Νικόλας, και στη συνέχεια οι υπόλοιπες συνοικίες. Επίσης αρχίζουν μια σειρά από τοπικά έργα στο Ζακάκι, Αγία Φύλα και Άγιο Ιωάννη. Στόχος μας είναι να απλωθεί η αναπτυξιακή δυναμική καθολικά και ολοκληρωμένα σε όλο τον αστικό ιστό της Λεμεσού.

-Έχουμε υπόψη μας ότι στα πλαίσια του πιο πάνω σχεδιασμού ήδη κάποια έργα έχουν παραδοθεί κι άλλα είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Είναι ενδιαφέρον να δούμε κάθε ένα ξεχωριστά τα έργα αυτά, έτσι για να έχει και ο δημότης μια πλήρη ενημέρωση.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν τελειώσει ή προγραμματίζονται τα πιο κάτω έργα:

  • Ανάπλαση πλατειών: Το Έργο αφορά στην ανάπλαση τεσσάρων (4) πλατειών και περιλαμβάνει: 1. Πλατεία παρά την οδό Νίκου Ρούσσου – Ολοκληρώθηκε 2. Πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων (ΣΙΝΕ ΒΟΛΟΣ) – Ολοκληρώθηκε  3. Πλατεία Συντάγματος (η οποία περιλαμβάνει και την οδό Ερμού) – Ολοκληρώθηκε 4.  Πλατεία παρά τον κυκλικό κόμβο Μισιαούλη και Καβάζογλου (Αναγέννησης) – Υπό εκτέλεση, αναμένεται η ολοκλήρωση Ιανουάριο 2020.
  • Ανάπλαση όψεων στην περιοχή– υπό εκτέλεση, αναμένεται η ολοκλήρωση τον Ιούνιο 2020. 
  • Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής- υπό κατασκευή – Ολοκλήρωση Ιούνιο 2020
  • Αναβάθμιση υποδομών της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό –υπό κατασκευή– Ολοκλήρωση Ιούνιο 2021.
  • Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη – Οργανική Σύνδεση με τη Θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος / Δημοκρατίας / Αλεξανδρείας – υπό κατασκευή – Ολοκλήρωση Απρίλιο 2021.
  • Αποκατάσταση και χρήση για κοινωνικές υπηρεσίες των δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό –υπό κατασκευή– ολοκλήρωση Απρίλιο 2021.
  • Κέντρο Ενασχόλησης ενηλίκων- έναρξη εργασιών Νοέμβριο 2019 – Ολοκλήρωση Μάιο 2021.
  • Κέντρο Καινοτομίας- Έναρξη εργασιών Φεβρουάριο 2020, ολοκλήρωση Δεκέμβριο 2020.

Αξιοποίηση με ΒΟΤ τριών δημοτικών τεμαχίων

-Με την φθηνή στέγη τί γίνεται κύριε δήμαρχε; Υπάρχουν κι εδώ δράσεις που εντάσσονται ακριβώς στο στρατηγικό σχεδιασμό 2027;  Μιλήσατε και για τις εργατικές εστίες. Εξηγείστε μας το.
-Το θέμα των ψηλών ενοικίων είναι ένα μεγάλο ζήτημα στη Λεμεσό, που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στις χαμηλοεισοδηματικές ομάδες, στα νέα ζευγάρια, στους φοιτητές κ.λπ. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, γιατί θα μεγαλώνει συνέχεια.
Πρόσφατα η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε πλαίσιο ενθάρρυνσης της ανέγερσης οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης μέσα από την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων. Ο Δήμος Λεμεσού κινήθηκε άμεσα και έχουμε ήδη υποβάλει σχετική πρόταση προς τον υπουργό Εσωτερικών. Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση με τη μέθοδο ΒΟΤ τριών δημοτικών τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 31.081τ.μ., που βρίσκονται στην περιοχή Αγίου Νικολάου και στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, εκεί όπου είχαν κτιστεί τη δεκαετία του ’40 οι δημοτικές πολυκατοικίες. Οι μελέτες που έχουμε κάνει κατέδειξαν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις που καθιστούν την ανάπτυξη ενός αριθμού πέραν των 700 οικιστικών μονάδων και στα 3 τεμάχια, βιώσιμη. Οι κατοικίες που θα κτιστούν θα διατίθενται για ενοικίαση με εισοδηματικά κριτήρια και το μηνιαίο ενοίκιο θα είναι τουλάχιστον 25% χαμηλότερο της αγοράς για συγκρίσιμες κατοικίες. 

-Ένας από τους κυριότερους άξονες του σχεδίου είναι και η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Πέστε κάτι παραπάνω στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι η ραγδαία ανάπτυξη της πόλης συνοδεύεται και με σημαντική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, καθώς εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην πόλη. Ενδιαφέρει να μάθουμε επίσης τι προνοεί το σχέδιο όσον αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-Το θέμα της στήριξης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ενθάρρυνσης των νέων επιχειρήσεων είναι ακριβώς ένα θέμα που θα συζητήσουμε με το ΕΒΕΛ, την ΟΕΒ και τους επαγγελματικούς συνδέσμους της πόλης μας. Στόχος μας είναι αφενός η υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να εντείνουν την εξωστρέφειά τους και αφετέρου, ο Δήμος Λεμεσού να καταστεί «Δήμος – μαγνήτης» για τις startup και scaleup επιχειρήσεις.

Πρασινίζουμε την πόλη μας

-Η Λεμεσός κύριε δήμαρχε, έχει ανάγκη πρασίνου. Κι εδώ αν δεν κάνουμε λάθος προνοούνται σημαντικά έργα. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετωπίζεται ο συγκεκριμένος τομέας, αλλά κυρίως μέσα από ποιες δράσεις και έργα θα πρασινίσει η πόλη.
-Το πράσινο δεν είναι απλά μια αναγκαιότητα, είναι θέμα επιβίωσης για την πόλη μας. Χρειαζόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τα δέντρα, να πρασινίσουμε τη Λεμεσό γιατί μόνο έτσι θα σταματήσουμε την πορεία της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας που οδηγεί στην σταδιακή απερήμωση. Υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών και οργανισμών για να γίνουν μαζικές δεντροφυτεύσεις τα επόμενα χρόνια και ο δήμος είναι μαζί με τις πρωτοβουλίες αυτές, διαδραματίζοντας ένα καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο. Παράλληλα προχωρούμε μαζί με τους δήμους της μείζονος Λεμεσού σε χαρτογράφηση της περιοχής μεταξύ φράκτη των Πολεμιδιών και φράκτη της Γερμασόγειας με στόχο τον εντοπισμό των αναγκαίων εκτάσεων για δημιουργία τα επόμενα χρόνια ενός περιαστικού πάρκου στη βόρεια περίμετρο της αστικής περιοχής της μείζονος Λεμεσού.

ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

-Κύριε δήμαρχε στη διάσκεψη Τύπου είχατε πει ότι για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, πρέπει πριν από όλα να αλλάξει ο ίδιος ο δήμος. Για το λόγο αυτό, υπογραμμίσατε, στοχεύουμε σε έναν δήμο αποτελεσματικό, με περιορισμένη, στο ελάχιστο δυνατό, τη γραφειοκρατία, υποστηρικτή του δημότη και της επιχείρησης. Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνει.
-Δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι δομές και η φιλοσοφία διοίκησης κτίστηκαν πάνω σε παρωχημένες αντιλήψεις. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Ο εκσυγχρονισμός της δημοτικής μηχανής είναι απόλυτη αναγκαιότητα, ώστε να υπάρξει ψηλότερη απόδοση με το χαμηλότερο κόστος ώστε ο δημότης να έχει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και ο Δήμος να στηρίζει δυναμικά και αποτελεσματικά την ανάπτυξη της πόλης. Συνεχίζουμε τη διαδικασία σταδιακής υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και εξοπλισμού. Οι προσπάθειες μας το χρόνο που πέρασε επικεντρώθηκαν στην υιοθέτηση της νέας οργανωτικής δομής του δήμου, την εισαγωγή συστήματος εσωτερικού ελέγχου και οριζόντιας μηχανογράφησης, συστήματος διαχείρισης στόλου, τηλεφωνικού κέντρου 24ωρης υπηρεσίας και συνεργείου άμεσης παρέμβασης, καθώς επίσης και αναβάθμισης της διαδικτυακής εξυπηρέτησης και επικοινωνίας με το δημότη.  Στοχεύουμε σε ένα δήμο που θα μπορεί αξιοποιεί όλο το φάσμα των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων για τη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των δημοτών του.