Προερχόμενος από τη δημοσιογραφική οικογένεια, επιλέγει να λέει τα σύκα- σύκα και την σκάφη- σκάφη έστω κι αν ενοχλούν κάποιους.

Ο Λουκάς Φουρλάς επιδιώκει επανεκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, και στόχο η λογική να επικρατήσει του λαϊκισμού και της εύκολης συνθηματολογίας. Πιστεύει ότι θα είναι βήμα προς τα πίσω αν επικρατήσουν τα άκρα στην Ευρώπη όπως και στην Κύπρο. Τον  ενοχλεί η τοξικότητα εξού και προσπερνά όσα λέγονται στην παράταξη που εκπροσωπεί, βάζοντας ψηλά την παραγωγή έργων και όχι λόγων. Δεν κρύβει ότι αν ο κόσμος τον τιμήσει με την ψήφο του θα αποτολμήσει να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, μια θέση στην οποία υπηρέτησε ο Ιωάννης Κασουλίδης όταν ήταν στην Ευρωβουλή.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει ένας υπόγειος πόλεμος από κάποιους μέσα στον ΔΗΣΥ, με στόχο να πληγεί η υποψηφιότητά σας;  Το λέω αυτό επειδή σχολιάστηκε έντονα το αποτέλεσμα στο Πολιτικό Γραφείο.  Πληροφορίες θέλουν κάποιους να υποβαθμίζουν το έργο που έχετε επιτελέσει στην Ευρωβουλή δίνοντας λαβή για  «φίλια» πυρά …

-Δεν θεωρώ ότι είμαι υπό διωγμό και δεν με αφορούν τα υπόγεια παιχνίδια, αν αυτά υπάρχουν. Θέλω να πιστεύω ότι η υποψηφιότητα και η εκλογή μου το 2019 προσέφερε σε αυτήν την παράταξη, η παρουσία μου αυτά τα πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε θετικό πρόσημο και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν κάποιοι στον ΔΗΣΥ θα ήταν να πλήξουν ένα πρόσωπο το οποίο αποδεδειγμένα έχει βοηθήσει.  Εκπροσωπώ την Κοινωνία των Πολιτών και εάν δέχομαι «φίλια» πυρά όπως λέτε, δεν με αφορά καθόλου, με αφορά τι κάνω εγώ. Έχω επιλέξει να κοιτώ μπροστά, ενώ η ζωή με έχει διδάξει να μην ασχολούμαι με μικρότητες, έστω κι αν κάποιες φορές νοιώθω έντονα την ανάγκη να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.  Επικεντρώνομαι στο έργο που έχω παράξει, στην σωστή προβολή του και στο τι σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω εάν ο κόσμος με τιμήσει με τη ψήφο του.

-Παρατηρούμε ένα παρατεταμένο τοξικό κλίμα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία και κτυπήματα κάτω από τη μέση.  Και μετά και την ψηφοφορία στο Πολιτικό Γραφείο  για το ευρωψηφοδέλτιο είχαμε την αποχώρηση του Μάριου Πελεκάνου. Τι λέτε γι’ αυτές τις εξελίξεις;

-Κάθε δημόσιο πρόσωπο και κάθε πολιτειακός αξιωματούχος κρίνεται καθημερινά όσα λέει αλλά και τις πράξεις του. Δεν εξαιρείται κανένας.  Οι πολίτες είναι εκείνοι που αξιολογούν την παρουσία και την αξιοπιστία μας.  Όλοι συναινέσαμε και τεθήκαμε στην κρίση του Πολιτικού Γραφείου.  Αυτές είναι οι διαδικασίες του κόμματος και είναι σεβαστές. Στην πολιτική και στη ζωή μου έχω μάθει ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ειλικρινά δεν θέλω να σχολιάσω τι κάνει ο ένας κι ο άλλος. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Θα μας κρίνει ο κόσμος, όπως μας έκρινε και το 2019. Η απόφαση του Μάριου Πελεκάνου να αποχωρήσει από το ΔΗΣΥ και να προσχωρήσει στο ΕΛΑΜ τη θεωρώ εντελώς λανθασμένη. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, ο καθένας θα κριθεί από τις πράξεις του.

-Όλα δείχνουν ότι η ακροδεξιά στην Ευρώπη καλπάζει και  ότι στην Κύπρο το ΕΛΑΜ ενδέχεται να εκλέξει ευρωβουλευτή.  Πόσο θα επηρεάσει το Ευρωκοινοβούλιο και τις αποφάσεις του μια τέτοια εξέλιξη;

-Πάντα ήμουν εναντίον των άκρων.  Βιώνοντας μάλιστα στο Ευρωκοινοβούλιο πέντε χρόνια τι έκαναν και τι έπρατταν οι ακροδεξιοί, οι ακροαριστεροί αλλά και οι ευρωσκεπτικιστές, θα έλεγα ότι βρίσκονταν σε συνεχή άρνηση, αποδύονταν σε λαϊκισμό με ανέξοδα συνθήματα, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά.  Εάν αυτή η κατάσταση ενισχυθεί και ενταθεί, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά.  Ελπίζω οι Ευρωπαίοι πολίτες να αντιληφθούν το διακύβευμα.  Θα αφήσουμε να νικήσει ο λαϊκισμός ή η λογική;   Καλώ τους κύπριους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΔΗΣΥ, το κόμμα που είναι η φωνή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι έγνοιες και οι ανησυχίες τους σε όλα τα ζητήματα. Έχει σημασία να παραμείνει ο ΔΗΣΥ πρώτο κόμμα με ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που είναι σήμερα η πιο ισχυρή πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 -Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους ακροδεξιούς.  Είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και εσείς ψηφίσατε υπέρ του νέου Συμφώνου. Ποια είναι η θέση σας  για αυτό το ζήτημα που επηρεάζει και την καθημερινότητα όλων των Κυπρίων;

– Έχω τονίσει πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι οι χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος, δεν αντέχουν άλλο να σηκώνουν μόνες τους το βάρος του μεταναστευτικού.  Το νέο Σύμφωνο που εγκρίθηκε αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση και καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης μεταξύ των κρατών μελών και την αντιμετώπιση μεταναστευτικών κρίσεων. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και το ψήφισμα αυτό δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα και άμεσα. Όμως είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.  Συνεχίζω όμως να επιμένω για ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης.  Συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  ώστε να καθοριστούν και οι λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή του νέου Συμφώνου, στηρίζοντας σθεναρά ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο αποφασιστικά μέτρα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Η πολιτική και οι πολιτικοί απαξιώνονται, ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στις κάλπες και τον Ιούνιο στήνουμε διπλή κάλπη, γιατί να πάει κάποιος να ψηφίσει στις ευρωεκλογές;

– Η Ευρωβουλή είναι ο μόνος θεσμός στην ΕΕ το οποίου, οι εκπρόσωποι του εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.  Οι  Ευρωπαίοι πολίτες αποφασίζουν ποιοι θα τους εκπροσωπούν, ποιους θεωρούν άξιους να είναι η φωνή τους στις Βρυξέλλες. Πρέπει όμως να πω κάτι.  Το να προσπαθούμε να μηδενίσουμε το έργο κάποιων λέγοντας ότι θα πάμε να κάνουμε εμείς τα πάντα, βοηθά στην απαξίωση και εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς που θα μπει σε έναν τέτοιο διάλογο.   Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο δίνονται μάχες από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα και πολυσύνθετα προβλήματα. Το 80% των νομοθεσιών στα εθνικά Κοινοβούλια καθορίζεται από το Ευρωκοινοβούλιο.  Είναι σημαντικό λοιπόν οι Ευρωπαίοι πολίτες να ξέρουν ποιους στέλνουν και γιατί στις Βρυξέλλες.

-Εάν ξεχωρίζατε  τους πιο σημαντικούς σταθμούς της παρουσίας σας στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιοι θα ήταν;

-Νοιώθω ευλογημένος επειδή σε πολλές περιπτώσεις με εμπιστεύτηκε η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δίνοντας μου ευκαιρίες να κάνω πολλά και σημαντικά πράγματα.  Αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, θα στεκόμουν στην βράβευση μου ως ευρωβουλευτής της χρονιάς σε θέματα Υγείας, μια διάκριση που έχει λάβει για πρώτη φορά Κύπριος ευρωβουλευτής από το 2004, τη συνεισφορά μου στο Ευρωπαϊκό Πενταετές Πρόγραμμα καταπολέμησης του Καρκίνου.  Κατάφερα μια προσωπική μου μάχη να μετατραπεί σε μια συλλογική μάχη με την ανάληψη της προεδρίας των MEPs Against Cancer. Επίσης, η ανάθεση από μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού εγχειρήματος για το 2023-24, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ήταν μια μεγάλη πρόκληση.  Έκανα τα πάντα να τη φέρω εις πέρας με επιτυχία κάνοντας έτσι περήφανους όσοι με εμπιστεύτηκαν. Ως πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Αρμενίας – Ευρωκοινοβουλίου είχα επίσης την τιμή να εκπροσωπώ τον αδελφό λαό της Αρμενίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχα ακόμα την ευκαιρία να πάρω μέρος ως εισηγητής ή ως σκιώδης εισηγητής σε πάρα πολλές γνωμοδοτήσεις που αφορούσαν την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως σε μια ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες και καινοτόμα φάρμακα, για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των λειτουργών της, της Ισότητας των Φύλων, την προάσπιση του επαγγέλματος των καλλιτεχνών και την ίση αμοιβή για ίση εργασία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

-Εάν ο κόσμος σας τιμήσει και πάλι με τη ψήφο του, τι θα  επιδιώξετε σε μια νέα πενταετία;

-Θέλω να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος και να μπορώ να αντικρίζω στα μάτια όχι μόνο εκείνους που με εμπιστεύτηκαν, αλλά τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.  Αυτή ήταν μια υπόσχεση που είχα δώσει και το 2019 και πιστεύω ότι την τήρησα.  Σε μια πρώτη θητεία χτίζεις μέσω συνεργειών, συνεργασίας αλλά και προσωπικών επαφών.  Εάν ο κόσμος σε επανεκλέξει, με την εμπειρία που αποκτάς μπορείς να συνεισφέρεις πιο ουσιαστικά τόσο για την παράταξη, όσο και για την πολιτική σου Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά κυρίως για τον τόπο σου. Συνεπώς μια δεύτερη θητεία σου δίνει τη δυνατότητα να είσαι πιο αποτελεσματικός.   Δεν σας κρύβω όμως ότι έχει έρθει η ώρα και για Κύπριο ευρωβουλευτή να διεκδικήσει ξανά αξίωμα εντός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως το είχε πετύχει με την εκλογή του στην Αντιπροεδρία του ΕΛΚ, το ιστορικό στέλεχος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.   Εάν ο κόσμος με εμπιστευτεί ξανά, θα επιδιώξω να είμαι υποψήφιος για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά ακόμα και να διεκδικήσω προεδρίες ή αντιπροεδρίες Επιτροπών μέσω της Πολιτικής μου Ομάδας. Πιστεύω ότι έφθασε η ώρα για κάτι τέτοιο το οποίο μπορούμε να πετύχουμε πάντα σε συνεργασία με τους συναδέλφους της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ με τους οποίους είχα και συνεχίζω να έχω αγαστή συνεργασία.