Με την τετραήμερη γιορτή «World Music/ World Cuisine», που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου εντός και εκτός του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, ολοκληρώνεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. 
 
Το διονυσιακό φινάλε του Φεστιβάλ περιλαμβάνει φαγητό του δρόμου μαζί με πέντε συναυλίες και παραδοσιακούς χορούς. Στο μουσικό σκέλος συμμετέχουν τα σχήματα Trio Tekke (21/11), Χάικ Γιαζιτζιάν με τη Σουρπ Αστβατζατζίν (22/11), Avant Tout, Τζέκι Σουλκούκι με το Egnatia Ensemble (23/11) και Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης (24/11). 
 
Τα περίπτερα φαγητού θα λειτουργούν ως ακολούθως: Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 7-11μ.μ., Σάββατο 23 Νοεμβρίου 5-11μ.μ. και Κυριακή 24 Νοεμβρίου 5-9μ.μ. 
Trio Tekke
 
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ. το δημοφιλές νεο-ρεμπέτικο γκρουπ Trio Tekke παρουσιάζει κομμάτια από τον καινούργιο, ακυκλοφόρητο δίσκο του «Strovilos», που θα κυκλοφορήσει την προσεχή Άνοιξη με την αγγλική δισκογραφική Riverboat. Θα ακουστούν επίσης κομμάτια από όλη τους τη δισκογραφία: «Τα Ρεγγέτικα» και «Samas» μέχρι τον τελευταίο τους δίσκο «Zivo», σε συνεργασία με τον Άγγλο drummer Ντέιβ Ντε Ρόουζ. Οι Trio Tekke συνεχίζουν να εξελίσσουν τον ήχο τους μπολιάζοντας τις συνθέσεις τους, που κινούνται πάντα στο ύφος του ρεμπέτικου, με ηλεκτρικούς και ηλεκτρονικούς ήχους και φυσικά με τον ήχο των τυμπάνων, δημιουργώντας μια δυναμικότατη ζωντανή παράσταση. Από το σετ δε θα λείπουν οι διασκευές παλιών ρεμπέτικων τραγουδιών, με τις οποίες είχαν αρχίσει την καριέρα τους στη δισκογραφία πριν 10 χρόνια.
 
Αντώνης Αντωνίου (τζουράς, φωνή), Λευτέρης Μουμτζής- Freedom Candlemaker (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή)
Κόλιν Σόμερβελ (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά), Ντέιβ Ντε Ρόουζ (τύμπανα). 
 
Aρμένικα και ελληνικά τραγούδια

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ. ο εξαίρετος σολίστ μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής Χάικ Γιαζιτζιάν με μια σειρά από εξαίρετους μουσικούς συμπράττουν με την Χορωδία Σουρπ Αστβατζατζίν της Αρμένικης Εκκλησίας και μας παρουσιάζουν μια πανδαισία Aρμένικων και Eλληνικών τραγουδιών από το παρελθόν μέχρι σήμερα.  Τις χορωδίες διευθύνουν οι Νάρα Σαρταριάν και Βίκυ Κουγιουμτζιάν. Συμμετέχουν επίσης μέλη του Κέντρου Νεότητας Ατόμων με Απώλεια Ακοής Κύπρου.
 
Avant Tout 

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 6μ.μ. ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι που ξεκινά από τη Γαλλία, ενώνεται με την αμερικανική τζαζ αλλά και το ελληνικό πεντάγραμμο.  Οι Avant Tout τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ευρέως γνωστοί στο Κυπριακό κοινό με δεκάδες συναυλίες σε όλο το νησί, με τη χαρακτηριστική ρετρό ατμόσφαιρα και τις μαγευτικές jazz/swing μελωδίες μιας άλλης εποχής.  Η παράσταση θα καταλήξει σε μια δικιά τους σύνθεση που παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση.
 
Βανέσσα Μεγαλέμου (φωνή), Βασίλης Βουρβόπουλος (πιάνο), Μάρκος Ιωάννου (ντραμς), Χριστάκης Τουμάζου (κοντραμπάσο), Σίμος Τζιακουρής (σαξόφωνο). 
 
Τσιγγάνικα Βιολιά 

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ. ο βιρτουόζος βιολιστής Τζέκι Σουλκούκι μαζί με το Egnatia Ensemble μας ταξιδεύουν με το χαρακτηριστικό τσιγγάνικο ταμπεραμέντο, με το πάθος και τη σπιρτάδα, τα σφορτσάντο και τα κρεσέντο που ξεσηκώνουν θεατές σε όλη την Ευρώπη. Ένα περιπετειώδες ταξίδι που ξεκινάει από τους ρυθμούς του ουγγρικού χορού τσάρντας και τον καλπασμό του «Χορού του αλόγου» και συνεχίζει από τα λαμπερά βαλς του Δουνάβεως έως τα πιτσικάτο των κοζάκικων χορών και τη μελαγχολία του «Καιρού των Τσιγγάνων». Special guests οι Γιάννης Γεωργιάδης και Ζήσιμος Φ. Σουλκούκης.
 
Κωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 6μ.μ. τα δύο αδέρφια, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, έρχονται με δοξάρι και φωνή να παίξουν και να τραγουδήσουν ό,τι καινούριο και ό,τι παλιό τους αγγίζει. Η δύναμη και το εύρος της φωνής του Κωνσταντίνου παντρεύονται μοναδικά με τη δεξιοτεχνία του αδελφού του στην ποντιακή λύρα, στο βιολί και το λαούτο, στο τουρκικό ούτι, στο μπουζούκι και την κιθάρα αλλά και σε μια σειρά από παραδοσιακά όργανα από την Περσία και το Αφγανιστάν.  Μαζί με επτά ακόμα μουσικούς, ανταμώνουν με σπουδαίους συνθέτες, συνομιλούν με την ελληνική μουσική παράδοση με τρόπο μοναδικό, παντρεύοντας μουσικές του κόσμου. H βραδιά θα ξεκινήσει με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς στον χώρο μπροστά από το θέατρο.
 
Πηγή: philenews