ΠΑΡΟΛΟ που ήταν γεμάτο το Σαββατοκυρίακο -επίσημα ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άλλη μια πενταετία για “να ολοκληρώσει το έργο του” επίσκεψη του Πρωθυπουργού Τσίπρα στςι ΗΠΑ, εκλογές στην Αυστρία, αποσχιστικές ενέργειες κ.λπ.- το μονόστηλο επικεντρώθηκε στη -μόνιμη και …αδιάλειπτη- έγνοια της βρετανικής ηγεσίας για την Κύπρο! Ακόμα και την ώρα που θα υπέθετε κάποιος ότι η βρετανική πολιτική θα ήταν απασχολημένη στο καυτό θέμα των Brexit, εντούτοις οι …Φορεϊν-Οφίτες δεν …αμέλησαν το Κυπριακό, και εξέφρασαν τη λύπη τους για την “αποτυχία” -ολίγον προ του τέλους, όπως είπαν, και λόγω ασήμαντων λεπτομερειών- των συνομιλιών στην Ελβετία…
Τώρα, μάλιστα! Αν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία ότι …τουγρού στην κατηφόρα βρεθήκαμε στην Ελβετία, αφού λυπούνται οι Βρετανοί λόρδοι σημαίνει πως -προσωρινά, τουλάχιστον- γλιτώσαμε από τη βρετανοτουρκική μέγκενη.
Και για όσους …ξεχνούν -ή, για λόγους ακατανόητους στους αφελείς …προσποιούνται ότι ξεχνούν- αναγκαία η υπενθύμιση, ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα που οι εγκάθετοι της Άγκυρας επικαλούνται τον “Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής” και την …ξεαπομόνωση των Κατεχομένων.
Λοιπόν, τέσσερις -μόνον- ημέρες έπειτα από το “Όχι” μας στο Σχέδιο των Βρετανών λόρδων, τον Απρίλη του 2004, οι Βρετανοί πλασιέ των τουρκικών συμφερόντων μετά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -Φερχόεγκεν και Σία- εμφάνισαν- φρικτοί και εκδικητικοί ραδιουργοί- το …εφεύρημα της …ξεαπομόνωσης των Κατεχομένων -όχι από την Τουρκία, με τον στρατό και τους εποίκους της, αλλά από την Κυπριακή Δημοκρατία!
Έτσι, στο γενικότερο χάσκιασμα -που το …επέτειναν οι πεμπτοφαλαγγίτες Αθηνών τε και Λευκωσίας- πέρασε και ο λεγόμενος Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, με όλα τα παρατράγουδα που επέφερε.
Γι’ αυτό, άμα ο βρετανικός Τύπος και οι Βρετανοί λόρδοι …λυπούνται γιατί δεν επιτεύχθηκε λύση στην Ελβετία, να μην απορούμε για τις (παρ)όμοιες …εκτιμήσεις των -αριστερόθεν και δεξιόθεν- “συνετορεαλιστών”.