Την έκθεση του εσωτερικού ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας για τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή Όλιβερ Γκάτζκε αναμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εξετάσει τι μέλλει γενέσθαι. Δηλαδή, αν θα ικανοποιηθεί με το πόρισμα ή αν θα ξεκινήσει δική της έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της μετοχής.

Σύμφωνα με πηγές της Κεφαλαιαγοράς, αν δεν παραδοθεί σύντομα το πόρισμα, θα επικοινωνήσουν με την Ελληνική. Μέχρι τώρα έχει συμπληρωθεί μια εβδομάδα, όταν στις 10 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον κ. Γκάτζκε μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα για το αν υπήρξε περιστατικό χειραγώγησης της μετοχής, μέσω εκκλήσεων στο προσωπικό να αγοράσει μετοχές της τράπεζας. Η Ελληνική αποφεύγει να δώσει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ούτε και τοποθετείται επί πληροφοριών για το μέλλον του Γερμανού τραπεζίτη, ακόμη και αν δεν αποδειχθεί κάτι μεμπτό. Οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν το ενδεχόμενο επιστροφής στα καθήκοντά του μάλλον απομακρυσμένο.

Είναι κοινό μυστικό ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν ήταν ευχαριστημένα από τις επιδόσεις του, κυρίως επειδή δεν μπόρεσε να κλείσει δυο μεγάλα θέματα, την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Η μετωπική σύγκρουση με την ΕΤΥΚ για το ύψος της χαριστικής αποζημίωσης, με τη συντεχνία να θέλει ανώτατο όριο €200 χιλ. και ο κ. Γκάτζκε να κάνει αναφορά σε απλούς πλεονασμούς και μετά να τα μαζεύει, έδειξε ότι οι χειρισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί. Το γεγονός ότι υπήρξαν καταγγελίες από υπαλλήλους της Ελληνικής για παρότρυνσή τους να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας, μάλλον ήταν η αφορμή για να αρχίσει η συζήτηση για το μέλλον του Γερμανού τραπεζίτη στην Ελληνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαγορά της QQuant από την AstroBank

Ο κ. Γκάτζκε διορίστηκε εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της Ελληνικής και ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, στις 23 Ιουλίου 2021. Η σύμβαση εργοδότησης έχει τριετή διάρκεια και σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2021, μπορεί να ανανεωθεί για περαιτέρω περίοδο έως και τριών χρόνων, με όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο μερών.

Το πακέτο των απολαβών περιλαμβάνει μη μεταβλητό ετήσιο μισθό και έχει επιλογή για μεταβλητή αμοιβή, επίσης ωφελήματα σε είδος, όπως κάλυψη από ιδιωτική ιατρική ασφάλιση ή συμμετοχή σε ασφαλιστικό σχέδιο υγείας (συμπεριλαμβανομένης της οδοντιατρικής κάλυψης) για τον ίδιο και την οικογένειά του, ασφαλιστική κάλυψη ζωής και μόνιμης ολικής ανικανότητας, χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου και καταβολή από την εταιρεία όλων των εξόδων που σχετίζονται με αυτή τη χρήση, και χρήση κινητού τηλεφώνου, tablet, προσωπικού υπολογιστή και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ετήσιο στεγαστικό επίδομα και ετήσιο επίδομα ταξιδιού καταβάλλονται μηνιαίως, ταυτόχρονα με την καταβολή του μισθού του. Η εταιρεία επιφυλάσσει το δικαίωμα, κατά την απόλυτη και διακριτική της ευχέρεια, να τερματίσει την εργοδότησή του με άμεση ισχύ ανά πάσα στιγμή, με την εξόφληση όλων των υποχρεώσεων βάσει της σύμβασης εργοδότησης, όπως η εταιρεία θα έπρεπε να του καταβάλει μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Δίνεται ωστόσο στην εταιρεία το δικαίωμα να τερματίσει την εργοδότηση με άμεση ισχύ, με έγγραφη προειδοποίηση, χωρίς πληρωμή αντί προειδοποίησης ή αποζημίωσης (εκτός της ελάχιστης νόμιμης προειδοποίησης την οποία ο εργοδοτούμενος μπορεί να δικαιούται, σύμφωνα με τον περί τερματισμού εργασίας νόμο, Αρ. 24/1967, εφόσον υφίσταται) εάν κριθεί ότι υπάρχει αιτία…