Κυπριακό, Οικονομία, Κοινωνική Πολιτική και Πράσινη Μετάβαση. Αυτές θεωρούν ως κύριες προτεραιότητες οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκαν και απαντούν στον «Φ» για το ποιες κατά την άποψή τους είναι οι τρεις κυριότερες προκλήσεις της νέας πενταετίας.

Το Κυπριακό και η Οικονομία είναι οι δύο κοινές προκλήσεις και για τους τρεις. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου βάζει από δικής του πλευράς το θέμα της στεγαστικής πολιτικής με μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προτάσσει το κεφάλαιο της πράσινης μετάβασης και την προστασία του Περιβάλλοντος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέτει ως κεντρική προτεραιότητά του τον άνθρωπο και τις καθημερινές του ανάγκες. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ για επίλυση του θέματος της ασφάλειας στο Κυπριακό. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εστιάζεται στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας την ανάγκη επίδειξης αποφασιστικότητας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εστιάζει στην προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Χωρίς λύση δεν υπάρχει Κύπρος»

Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή. Έρχεται καταιγίδα. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα μας. Οι τρεις μεγαλύτερες είναι:

Το εθνικό μας θέμα, η ύψιστη προτεραιότητα. Χωρίς λύση δεν υπάρχει Κύπρος. Εδώ έχουμε δύο επιλογές: ή να συνεχίσουμε τη μοιρολατρία ή να ταράξουμε τα νερά βάζοντας νέες πρωτοβουλίες στο τραπέζι της διεθνούς κοινότητας. Εγώ δεν παραιτούμαι από την ελπίδα. Αντίθετα, διαβάζοντας σωστά την παρούσα συγκυρία, βλέπω μια ευκαιρία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε:

Το τι θέλουμε στο Κυπριακό είναι συγκεκριμένο. Συνομιλίες για λύση στη βάση της ΔΔΟ. Μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Χωρίς τουρκικές εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Αυτονομία στις δύο συνιστώσες πολιτείες για τα θέματα της καθημερινότητας. Με πολιτική -όχι αριθμητική- ισότητα. Η κεντρική κυβέρνηση για τα σοβαρά: Μία κυριαρχία. Μία διεθνής προσωπικότητα. Μία ιθαγένεια. Ενιαία οικονομία και κεντρική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει ριζικά το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας. Υπάρχει μια ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε τη λύση φέρνοντας μπροστά τα δύο σημαντικότερα θέματα για την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα σήμερα: Την ενέργεια και την ασφάλεια. 

Να λύσουμε το πρόβλημα των εγγυήσεων εντασσόμενοι στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και προβάλλοντας την άμεση αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.   

Και με τη λύση, να μπουν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην εξίσωση της ενέργειας, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά το νέο, βιώσιμο, διαφανές και υγιές οικονομικό μοντέλο που θέλουμε για την επόμενη μέρα της χώρας μας, με άξονα την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μετάβαση και τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτά θα γίνουν πράξη με ισχυρή πολιτική βούληση και αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η τρίτη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε αποτελεσματική κοινωνική προστασία στην ταραγμένη εποχή που έρχεται, μια εποχή ακρίβειας και οικονομικής ανασφάλειας: 

•    με προσιτή στέγαση για όλους

•    με φορολογικές απαλλαγές για τους μη προνομιούχους

•    με θωράκιση της υγείας και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

•    με ολοήμερα σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με ενίσχυση των γυναικών για ίσες ευκαιρίες σε εκπαίδευση και εργασία.

Ανδρέας Μαυρογιάννης

«Μια Οικονομία ανοιχτή και φιλόξενη»

Οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας, είναι μεγάλες και πολυδιάστατες. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι άλλο από την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, στο πλαίσιο μιας πράσινης προοδευτικής συμμαχίας, που θα μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Μία πρώτη πρόκληση, είναι η πράσινη μετάβαση. Προτεραιότητά μας, είναι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και η προστασία του περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα όμως, απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την προώθηση και ανάπτυξη εκείνων των πολιτικών, που θα διατρέχουν ένα πράσινο πρόγραμμα διακυβέρνησης στηριγμένο στη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Η αειφόρος ανάπτυξη, μας οδηγεί στην επόμενη πρόκληση. Το στοίχημα της επόμενης πενταετίας είναι μια οικονομία ανοιχτή και φιλόξενη στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά με κοινωνική ευθύνη και με πλήρη σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Μία κυκλική οικονομία, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, που θα αποτελεί την ατμομηχανή για την πράσινη μετάβαση. Επενδύσεις σε νέους τομείς, εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, διασύνδεσή τους με νέες αγορές και απρόσκοπτη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη. Οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η χρήση της τεχνολογίας και η συνεχής εκπαίδευση αποτελούν τα εχέγγυα για την ευημερία των αριθμών και των ανθρώπων.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι τίποτε από τα πιο πάνω, δεν μπορούν να επιτευχθούν, χωρίς την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μία λύση στη βάση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού, διζωνικού και ομόσπονδου κράτους, με πολιτική ισότητα. Η πρόκληση μα και υποχρέωσή μας, είναι να κινήσουμε ξανά με αποφασιστικότητα τις διαδικασίες επίλυσης. Η διαίρεση δεν μπορεί να κρατά δέσμιους τους ανθρώπους και τις προοπτικές του κράτους μας.

Νίκος Χριστοδουλίδης

«Επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο»

Πρόσθετα στις χρόνιες στρεβλώσεις και συστημικά προβλήματα, όπως π.χ. της διαφθοράς, που απογοητεύουν τους πολίτες, τους απομάκρυναν από τα κοινά και θα πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε, οι πολλαπλές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο επηρεάζουν δυσμενώς και την Κύπρο, προκαλώντας σοβαρότατες πιέσεις στην πλειονότητα του κυπριακού λαού, ειδικότερα τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της κυπριακής οικονομίας.

Στοχευμένα λοιπόν, πρωτίστως, στο πρόγραμμα διακυβέρνησής μας, επικεντρωνόμαστε στον Άνθρωπο και στις καθημερινές του ανάγκες, να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων, με το κράτος πρωταγωνιστή στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της δημόσιας ασφάλειας και του περιβάλλοντος.

Προϋπόθεση είναι, και αυτή είναι η δεύτερη πρόκληση, μια εύρωστη, βιώσιμη, ανθεκτική αλλά και κοινωνικά ευαίσθητη οικονομία. Επιβάλλεται να μειώσουμε την εξάρτησή μας από εξωγενείς παράγοντες μέσω της διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας με προώθηση π.χ. τομέων πρωτογενών, όπως της γεωργίας, αλλά και της ελαφράς βιομηχανίας, καινοτόμων επιχειρήσεων, μαζί με τους παραδοσιακούς τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις, απλοποίηση διαδικασιών, διαφάνεια και έλεγχο και ίση πρόσβαση και ευκαιρίες όλων. Θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και να πετύχουμε, βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής, την πλήρη μετάβαση στη σύγχρονη, ψηφιακή και πράσινη οικονομία.

Τρίτον οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου μέσα από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και ευρωπαϊκό κράτος χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυητικά δικαιώματα, για να διασφαλισθεί μακροπρόθεσμα η ευημερία και η ποιότητα ζωής που δικαιούται ο κάθε Κύπριος πολίτης, Ελληνοκύπριος, Τουρκοκύπριος, Μαρωνίτης, Λατίνος και Αρμένιος, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης. Μόνο τότε η Κύπρος θα μπορέσει να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της.