Κοντά στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας, έριξε για πρώτη φορά την άγκυρα του στο λιμάνι του Πειραιά το «M/V Daleela» το οποίο αναχώρησε πανηγυρικά το μεσημέρι της Κυριακής από τη Λεμεσό, σηματοδοτώντας την ιστορική στιγμή της ακτοπλοϊκής επανασύνδεσης των δύο λιμανιών μετά από 21 χρόνια. 

Το «M/V Daleela» έτυχε θερμής υποδοχής από την υφυπουργό τουρισμού της Ελλάδος Σοφία Ζαχαράκη, ενώ πραγματοποιήθηκε σχετική τελετή για την άφιξη του πλοίου.

Κατά την αποβίβασή του, ο υφυπουργός ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως ολοκληρώθηκε αυτό το ιστορικό ταξίδι μετά από 21 χρόνια. 

«Όπως είπε και χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στις δύο χώρες επανασύσταται με αυτό το ταξίδι. Να καλέσω τόσο τους κύπριους όσο και τους Ελλαδίτες, να το αγκαλιάσουν για να καταστεί βιώσιμο και να το απολαμβάνουν για πάντα» κατέληξε.  

 

  

  

  

Θερμή υποδοχή από την υφυπουργό τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη

Η άφιξη του M/V Daleela και των επιβατών του έτυχε θερμής υποδοχής από την υφυπουγό τουρισμού της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, του αντιδημάρχου Πειραιά και άλλων αξιωματούχων. , Η κ. Ζαχαράκη υποδέχτηκε επίσης τον Κύπριο ομόλογό της Βασίλη Δημητριάδη και την συνοδεία του. Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν υπήρχε συνεργασία με την ελληνική πλευρά. Τόνισε οτι πρόκειται για μια μέρα χαράς και γιορτής, ενώ κάλεσε, όπως είπε, τους αδελφούς Ελλαδίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να ταξιδέψουν. Η υφυπουργός τουρισμού της Ελλάδας σε δηλώσεις της εξέφρασε τη συγκίνησή της και τις ευχαριστίες της για τη συνεργασία με τους δύο κύπριους υφυπουργούς. 

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρώτο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού-Πειραιά ταξίδεψαν συνολικά 173 επιβάτες.

Σημειώνεται επίσης πως το πλοίο θα πραγματοποιήσει τη φετινή σεζόν συνολικά 22 ταξίδια, τέσσερα τον Ιούνιο, οκτώ τον Ιούλιο, επτά τον Αύγουστο και τρία τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα, λίγο πριν από την άφιξη στον Πειραιά, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τον εξοπλισμό και την ανακαίνιση που έγινε στο πλοίο, καθώς όπως σημείωσε πρόκεται για πλοίο της γραμμής με το ανάλογο κόστος για την αξιοποίηση της υπηρεσίας αυτής. Ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός ναυτιλίας, είχαν συνάντηση με τους ιδιοκτήτες σχετικά με ορισμένες λεπτομέρειες και βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν, οστόσο χαρακτήρισε τον πρώτο απόπλου ως ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Ας μην ξεχνάμε, είπε, ότι κάθε αρχή και δύσκολη, εκφράζοντας την πίστη ότι πρόκειται για μια πολύ καλή υπηρεσία για τον τουρίστα.  

  Ο ίδιος, όπως σημείωσε, ανέβηκε στο πλοίο για να διαπιστώσει ιδίοισ όμμασι, την υπηρεσία που μπορεί να περιμένει να πάρει κάποιος επιβάτης που θα επιλέξει το πλοίο. Ακόμη είπε, χρειάζεται να αντιληφθούν και ως υφυπουργείο τους τρόπους με τους οποίος μπορούν να προβάλουν μια τέτοια υπηρεσία στο εξωτερικό και τι είδους πελατεία μπορεί να αποκομίσει ο κυπριακός τουρισμός. Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στους μεγάλους χώρους που διαθέτει το αμπάρι του πλοίου για την μεταφορά οχημάτων, μοτοσικλετών και εξοπλισμού, γεγονός που επιτρέπει το άνοιγμα σε αγορές αθλητικού τουρισμού με μεγάλο και ογκώδη εξοπλισμό που δεν θα μπορούσε να μεταφερεθεί αεροπορικώς. 

Πρόσθετα, ο υφυπουργός τουρισμού, αναφέρθηκε στην ιδέα που είχαν οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές να προσκαλέσουν δικυκλιστές από όλη την Ευρώπη στην Κύπρο και να φθάσουν στο νησί μας με τις μηχανές τους μέσω Πειραιά. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση μαζί με τους μοτοσικλετιστές κατά τη διάρκεια συζήτησης με θετικό πρόσημο. Μάλιστα ζητήθηκε από τους μοτοσικλετιστές συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στον Σεπτέμβριο του 2023 για σκοπούς διοργάνωσης, με τον κ. Περδίο να εκφράζει την πίστη του ότι πρόκειται για μια ιδέα μέσα από την οποία το νησί μας μπορεί να διαπρέψει.