Δεν εξαφανίστηκαν χθες. Τέσσερα από τα παιδιά που θυμηθήκαμε σήμερα να ψάξουμε να βρούμε, να μάθουμε πού πήγαν, τι απέγιναν, απουσιάζουν από το 2019. Τρία άλλα από το ’21 και τέσσερα φέτος. Σύνολο 11. Δεν ξέρουμε τις ηλικίες τους, δεν μας τις είπανε οι αρμόδιοι. Έτσι κι αλλιώς τις αμφισβητούμε, δεν είμαστε βέβαιοι ότι λένε πάντα την αλήθεια κι είναι στ’ αλήθεια ανήλικοι. Κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι, λέμε. Κι αντί να αντιμετωπίζονται ως ανήλικοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, τσουβαλιάζονταν στο «Πουρνάρα» με όλους τους άλλους. 

Με το που έσκασε η είδηση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας έδωσε οδηγίες προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές, όπως εξαντληθούν οι προσπάθειες για εντοπισμό των παιδιών που έχουν εξαφανιστεί, ακόμα κι αν κάποια θα έχουν ενηλικιωθεί. Έδωσε οδηγίες όπως δουν τον κάθε φάκελο σχολαστικά, εξετάζοντας αν μπορούν να εξασφαλιστούν νέα στοιχεία. Μάλιστα, για να συνδράμουν τις προσπάθειες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, ο Αρχηγός έχει ορίσει επιτελείο που θα παρακολουθεί την πορεία των εξετάσεων. Παράλληλα, θα τυπωθούν αφίσες με φωτογραφίες τους σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν.

Τρία χρόνια μετά. Λίγο μόλις αφότου είχε κλείσει η υπόθεση με τον δολοφόνο των πέντε γυναικών και δύο κοριτσιών. Κι όμως, παρ’ όλο που την ίδια εκείνη χρονιά εξαφανίστηκαν τέσσερα παιδιά, δεν μας είχε γίνει μάθημα. Δεν μάθαμε πως όταν οι άνθρωποι εξαφανίζονται δεν είναι –τις πλείστες φορές– επιλογή τους. Δεν αρχειοθετούνται οι φάκελοί τους μέχρι να προστεθούν κι άλλοι κι άλλοι και να φτάσει κάποτε ο αριθμός να σοκάρει: Έντεκα άνθρωποι, ανήλικοι ή κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι, έχουν εξαφανιστεί. Στις χώρες τους δεν επέστρεψαν. Είναι κάπου σώοι; Έχουν πέσει θύματα trafficking; Εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας οργάνων; Είναι ζωντανά; 

Τα αντανακλαστικά μας λειτούργησαν με τρία χρόνια καθυστέρηση. Όχι πως μπορούν να γίνουν πλέον πολλά για την εξακρίβωση της τύχης τους, αλλά αν μη τι άλλο δεν θα μας βαραίνει η ενοχή πως δεν προσπαθήσαμε. Προσπαθήσαμε, αλλά το μέγεθος του προβλήματος μας ξεπερνά. Δεν μπορούμε να χειριστούμε τόσες χιλιάδες ανθρώπων που φτάνουν ζητώντας άσυλο. Αλλά ούτε και κάνουμε τις διαδικασίες που θα έπρεπε ώστε –αν μη τι άλλο– ανήλικα άτομα, που έχουν περάσει τα πάνδεινα για να φτάσουν ως εδώ, να προστατεύονται. Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της ανθρωπότητας, δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά το κομμάτι που μας αναλογεί ας το προσπαθήσουμε. Είναι τραγικό σε καιρό ειρήνης να αγνοούνται άνθρωποι. Να μην έχεις μια απάντηση στο τι έχουν απογίνει. 

[email protected]