ΤΟ τι γίνεται στη νεκρή ζώνη είναι γνωστό σε όλους, όπως και στα Ηνωμένα Έθνη. Τα περιστατικά παραβίασης είναι σχεδόν καθημερινά. Δημοσιοποιούνται όσα θεωρούνται «ακραία». Όπως αυτό που έγινε προ ημερών στην περιοχή της Δένειας, όταν ένοπλοι Αττίλες εισήλθαν στη νεκρή ζώνη και απείλησαν, εκδίωξαν Ελληνοκύπριο γεωργό, που καλλιεργούσε τη γη του. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν η πρώτη φορά, κατά την οποία σημειώνονται επεισόδια με τις παρεμβάσεις και την παρουσία του κατοχικού στρατού. Πριν μια εβδομάδα τα κατοχικά στρατεύματα έδωσαν κάλυψη και προστασία σε έποικο κτηνοτρόφο, ο οποίος μετέφερε τα ζώα του για να βοσκήσουν μέσα σε καλλιέργειες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριο, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τις χαρουπιές του. Ο έποικος μάλιστα παρουσιάσθηκε να ισχυρίζεται ότι η γη τού ανήκει! Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σημειώσουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αρμοδιότητες και ευθύνες στη νεκρή ζώνη, τις οποίες πρέπει να υλοποιούν. Για το επεισόδιο με την παρουσία του κατοχικού στρατού η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε πως «το περιστατικό διευθετήθηκε με ειρηνικό τρόπο και θα γίνει σχετική αναφορά στις εκθέσεις για την Αποστολή (των ΗΕ στην Κύπρο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ευθέτω χρόνω». Μια τοποθέτηση χλιαρή, ίσων αποστάσεων.

Οφείλουμε, επίσης, να αναφέρουμε πως η νεκρή ζώνη δεν είναι κατεχόμενη περιοχή. Αποτελεί τμήμα των ελευθέρων περιοχών, που εκχωρήθηκε μετά την εισβολή στα Ηνωμένα Έθνη για εποπτεία και έλεγχο, ώστε να μην είναι κοντά οι εκατέρωθεν στρατιωτικές δυνάμεις. Οι γεωργοί με άδεια του ΟΗΕ μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

ΣΤΗΝ περιοχή της Δένειας τις τελευταίες δέκα μέρες οι προκλήσεις του τουρκικού στρατού στη νεκρή ζώνη είναι συνεχείς. Επιχειρούν συστηματικά να αμφισβητήσουν το καθεστώς της νεκρή ζώνης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, που όλες οι κινήσεις των Ελληνοκύπριων γεωργών στη νεκρή ζώνη ελέγχονται από κάμερες που τοποθέτησε ο τουρκικός στρατός στις προωθημένες σκοπιές που διαθέτει στην περιοχή. Και δεν είναι μόνο η περιοχή της Δένειας, είναι και αυτής του Λήδρα Πάλας, των Στροβιλιών, της Πύλας. Είναι, συνεπώς, ένα σχέδιο το οποίο υλοποιεί η κατοχική δύναμη. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο εφαρμόζει και εντάσσεται στην επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Κι αυτό προφανώς και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα.

ΟΣΟΙ, λοιπόν, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από πλευράς της κατοχικής δύναμης, δεν έχουν καμία αμφιβολία τι γίνεται. Και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη και η παραβίαση, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες της, που εργάζονται εντός της νεκρής ζώνης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και να ζητήσει ενεργότερη δράση των Ειρηνευτικών Δυνάμεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Εκτός κι αν η απόφαση είναι πως θα πρέπει να κρατάνε ίσες αποστάσεις. Με τη στάση αυτή, πάντως, των ίσων αποστάσεων εκτίθενται, το γνωρίζουν προφανώς, πλην όμως δεν τους ενδιαφέρει.