Η δεύτερη φουρνιά σε διάστημα λίγων μόλις ημερών άτυπων μεταναστών από την Τουρκία καταγράφηκε τα ξημερώματα σήμερα στην ακριτική Τηλλυρία. Ακολουθώντας κατά γράμμα την διευθέτηση που έχει καθιερωθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των τούρκων διακινητών και των Τουρκοκύπριων συνεργών τους, άλλοι 18 Σύροι μετανάστες εμφανίσθηκαν ξαφνικά με το πρώτο φως της ημέρας στους δρόμους του Κάτω Πύργου.

Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την ανάκριση τους από την Αστυνομία, η οποία τους μετέφερε για τα περαιτέρω στον τοπικό αστυνομικό σταθμό, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με πλοιάριο τούρκων διακινητών από τα τουρκικά παράλια στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και συγκεκριμένα στον Λιμνίτη. Από εκεί ανενόχλητοι από τα μέλη του κατοχικού στρατού, αφέθηκαν να εισέλθουν στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία μέσω της νεκρής ζώνης.

Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων για τους 18 μετανάστες, αυτοί προωθήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λευκωσία.

Η συνεχής το τελευταίο διάστημα έλευση μεταναστών στην Τηλλυρία έχει εδώ και μέρες αρχίσει να διαμορφώνει ένα ανησυχητικό κλίμα στην ακριτική περιοχή, αφού αρχές και κάτοικοι θεωρούν ότι είναι ανοχύρωτοι απέναντι στις εμφανείς και προβλέψιμες πλέον δράσεις τούρκων και Τουρκοκύπριων διακινητών. Για αυτό το λόγο, επεσήμαναν παράγοντες της περιοχής, το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η δυσαρέσκεια των απλών ανθρώπων της Τηλλυρίας απέναντι στους μετανάστες, σε αντίθεση με την κοινωνική και ανθρωπιστική διάθεση προσφοράς που επεδείκνυαν κατά τις πρώτες περιπτώσεις έλευσης των ανθρώπων αυτών στην περιοχή. 

Η συνεχής ροή ωστόσο, καθώς και το εμφανές πλέον σχέδιο των τούρκων διακινητών να ωθούν τους λαθρομετανάστες στις ελεύθερες περιοχές αντί στα κατεχόμενα όπου τους μεταφέρουν αρχικά, έχει αλλάξει το κλίμα μεταξύ των απλών ανθρώπων της Τηλλυρίας που θεωρούν ότι με την χαλαρή στάση του επίσημου κράτους η περιοχή τους αφήνεται έρμαιο στους σχεδιασμούς των τούρκων.