Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής «σταύρωσε» για το 2022 ουσιώδες κονδύλι για την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ). Ειδικότερα, δεσμεύθηκε το 50% των κονδυλίων που αφορούν την υλοποίηση προγραμμάτων για την πρόληψη του εθισμού στον τζόγο και για την προστασία των παικτών, των νεαρών ατόμων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από την εξάρτηση στο στοίχημα και το τυχερό παιχνίδι, καθώς και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Πριν την ομόφωνη έγκριση του προϋπολογισμού της Αρχής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε πως η δέσμευση έγινε για να υπάρξει έλεγχος από την Επιτροπή Οικονομικών της αξιοποίησης του σχετικού κονδυλίου πριν την αποδέσμευσή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα σταυρώσουν το 50% των κονδυλίων για εθισμό από στοίχημα

Η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, εξέφρασε την ελπίδα πως η δέσμευση του 50% του άρθρου της κοινωνικής ευθύνης, ύψους €400 χιλ., να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση των προγραμμάτων και δράσεων της Αρχής για το τρέχον έτος. Να σημειωθεί πως ποσοστό 1% καταβάλλεται κάθε μήνα από τους αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών στοιχήματος. Όπως υποστηρίζει η κ. Φιάκκου, η ΕΑΣ παρουσιάζει κάθε χρόνο τον απολογισμό και στρατηγικό της σχεδιασμό ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να κατατίθενται σχόλια ή παρατηρήσεις από πλευράς των μελών του σώματος επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Παράλληλα, σημείωσε πως εντός Μαρτίου 2022 θα ανακοινωθεί το Σχέδιο Δράσης Ασφαλούς Παιχνιδιού 2022-2025 και κατά τη διάρκεια του έτους θα υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, το Πρότυπο Ασφαλούς Παιχνιδιού, το πρόγραμμα Young cities, το πρόγραμμα με τις ομάδες υποστήριξης συνομηλίκων για πρόληψη εξαρτήσεων σε τυχερά παιχνίδια από μαθητές σε συνεργασία με το Hope for Children, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προπονητών σε συνεργασία με τον ΚΕΝΘΕΑ, θα τρέξουν εκστρατείες ενημέρωσης και διαφώτισης για το Ασφαλές Παιχνίδι, τον Οκτώβριο του 2022 θα πραγματοποιηθεί η Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Ασφαλές Παιχνίδι, ενώ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα αναπτυχθούν προγράμματα ενδυνάμωσης των νέων και ευάλωτων ατόμων. Παράλληλα, αναφέρει πως προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση των θεραπευτικών δομών, η λειτουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αυτοαποκλεισμού παικτών, η ανάπτυξη και λειτουργία του Safer Gambling Virtual Center, καθώς και η διενέργεια ποσοτικής έρευνας για περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών και τη συμπεριφορά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών.