Συνολικά επτά προτάσεις Νόμου κατατίθενται αύριο στην ολομέλεια της Βουλής για οριστική ρύθμιση του θέματος των πολλαπλών συντάξεων νυν και πρώην αξιωματούχων.

Οι έξι εκ των επτά προτάσεων συνυπογράφονται από τους βουλευτές Δημήτρη Δημητρίου, Αλεξάνδρα Ατταλλίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Σταύρο Παπαδούρη εκ μέρους του κινηματος Οικολόγων και αποσκοπούν στο να τεθεί φραγμός με την κοινωνική αδικία που επικρατεί.

Η κ. Χαραλαμπίδου, μάλιστα, καταθέτει ξεχωριστή πρόταση (η 7η), η οποία θα έχει ισχύ και για τους προηγούμενους αξιωματούχους. Όπως εξήγησε, δεν έρχεται σε σύγκρουση με το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος, ενώ θα υπάρχει πρόνοια για φορολόγηση κατά 90% των εισοδημάτων ενός πρώην αξιωματούχου που υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ ετησίως.

Στην πρόταση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, με βάση τα όσα ανέφερε, προνοούνται επ΄ ακριβώς τα ακόλουθα: «Φορολόγηση των συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων  οι οποίες σωρευτικά υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ ανά έτος με συντελεστή 90% επιβαλλόμενο στο ποσό πέραν από τις 70.000 ανά έτος».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του, μιλώντας για πρωτοβουλία που ανέλαβε, είπε ότι «ουσία έχει πολύ μεγαλύτερη αξία», αφήνοντας αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με το θέμα.

Έκανε λόγο για «έξι προτάσεις Νόμου που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής με την τεχνοκρατική βοήθεια της Βουλής που αφορούν τις διπλές συντάξεις και έχουν ως στόχο να λύσουν μια και καλή το όλο ζήτημα».

Ο Δημητρίου, επέκρινε ευθέως, στη συνέχεια, τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι άκρως λανθασμένη. Πρώτα απ΄ όλα κινείται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Ετοίμασαν νομοσχέδια, αλλά δεν κατατίθενται, εστάλησαν στη Βουλή, συζητούνται με κόμματα και είναι απ΄ ό,τι φαίνεται αντισυνταγματικά από πάνω μέχρι κάτω. Επειδή, δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, παίρνουμε την πρωτοβουλία και υπογράφουμε τις έξι προτάσεις Νόμου που κατατίθενται αύριο».

Η κ. Χαραλαμπίδου, σε τοποθετήσεις της  ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επιπλέον πρόταση που κατέθεσα περιλαμβάνει κι αξιωματούχους που έχουν αφυπηρετήσει, δεν κατέχουν σήμερα αξίωμα και λαμβάνουν πολλαπλές συντάξεις. Γιατί η διαμαρτυρία από τον κόσμο μέχρι σήμερα, ήταν ότι υπάρχουν άτομα που λαμβάνουν μέχρι 14.000 τον μήνα συντάξεις και κρατούσαμε μια δικαστική απόφαση με την οποία δεν αντιμετωπιζόταν το πρόβλημα. Εξού και προσέβαλαν την απόφαση της Βουλής, έπεσε στο Δικαστήριο και συνέχισαν να λαμβάνουν τις συντάξεις αυτού του ύψους. Η πρόταση Νόμου που καταθέτω αύριο αντιμετωπίζει και αυτές τις περιπτώσεις. Δεν θεωρώ ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να δεχθεί ότι είναι λογικό και δίκαιο, ο οποιοσδήποτε επειδή υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα πόστο να παίρνει 13-14.000 ευρώ σύνταξη. Ε, όχι. Με την πρόταση Νόμου κι αν δείξουν βούληση οι συνάδελφοι της επιτροπής Οικονομικών τερματίζεται κι αυτό».