ΔΕΚΑ χρόνια συζητούσαν τα κόμματα για τη μεταρρύθμιση των Δήμων και από 30 που ήταν και τελικά μειώθηκαν στους 20. Για προώθηση της μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκαν 45 πολύωρες συνεδριάσεις και στα νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επήλθαν 150 αλλαγές. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε ως κόκκινη γραμμή τους 17 Δήμους, προειδοποιώντας πως διαφορετικά τα νέα σχήματα δεν θα ήταν βιώσιμα. Οι δε ειδικοί, που είχαν κληθεί για να μελετήσουν και παρουσιάσουν μια έκθεση, είχαν επισημάνει πως εάν ο αριθμός ήταν γύρω στους δέκα, θα ήταν η καλύτερη λύση. Είναι προφανές πως υπήρξε έντονο παρασκήνιο αλλά και διεργασίες, ιδιαίτερα στην τελευταία φάση πριν την προχθεσινή ψήφιση της μεταρρύθμισης από τη Βουλή. Και αυτό που συναφώς προκύπτει είναι πως ελήφθησαν υπόψη τόσο οι αντιδράσεις δημάρχων αλλά και το κομματικό πάρε-δώσε. Δήμοι συγχωνεύονταν με μεγαλύτερους  και στη συνέχεια επανέρχονταν δυναμικά. Και αυτή τη φορά θριάμβευσαν τα κομματικά παιχνίδια και οι κομματικοί υπολογισμοί. 

ΣΤΗ διάρκεια των συζητήσεων που προηγήθηκαν είχε τεθεί και το θέμα των δημοψηφισμάτων. Δηλαδή, τη μεταρρύθμιση να εγκρίνουν οι πολίτες με δημοψηφίσματα σε κάθε περιοχή. Τελικά -και πάλιν μετά από έντονο παρασκήνιο- υιοθετήθηκε πρόταση για μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Σημειώνεται πως η μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πέρασε με 29 ψήφους υπέρ και 25 εναντίον.

ΤΕΛΟΣ καλό, όλα καλά, με την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων; Θεωρούμε πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν καθώς η αποτελεσματικότητα θα φανεί στην εφαρμογή. Τι είναι ο στόχος; Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διευκόλυνση τους, μια πιο ποιοτική ζωή. Περαιτέρω, στόχος όπως έχει ειπωθεί είναι και η εξοικονόμηση πόρων. Όταν συνενώνονται δυνάμεις, μειώνονται μηχανισμοί και υπηρεσίες, αυτό θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων. Και είναι πρόδηλο ότι άλλο είναι τι αναφέρεται από το κράτος για τους στόχους και διαφορετικό εκείνο που βιώνουμε, μέσα από την εφαρμογή. Το ζητούμενο είναι τι πραγματικά θέλουμε ως πολίτες. Για εμάς το ζητούμενο είναι η πραγματική μεταρρύθμιση καθώς θεωρούμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατίας. Αυτό που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι μια σωστή και ορθολογιστική προσέγγιση για την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης που με κόπο και μεγάλη προσπάθεια υιοθετήθηκε. Ο στόχος είναι μια καλή σχεδιασμένη τοπική δομή, που θα λειτουργεί ανθρωποκεντρικά και θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής, θα διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη. 

ΕΑΝ θέλουμε τη μεταρρύθμιση, τότε θα γίνει πραγματικότητα. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως η τοπική αυτοδιοίκηση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά διεθνώς, αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατίας. Έχει στο επίκεντρο της τους πολίτες. Είναι μια αλλαγή, μια νέα πορεία, που θεωρητικά όλοι τη θέλουμε και στηρίξαμε. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων.  Για να πετύχει το εγχείρημα, λοιπόν, πρέπει, μεταξύ άλλων, να αλλάξουν και νοοτροπίες. Είναι γνωστό πως διαχρονικά  πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τον θεσμό αυτό, τον οποίο και έπληξαν μέσα από την κομματοκρατία, το ρουσφέτι και τη γραφειοκρατία. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Μπορεί, φθάνει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια. Διαφορετικά η μεταρρύθμιση θα περιοριστεί μόνο στον αριθμό των δήμων. Δεν είναι αυτό που επιδιώκεται. Αυτό που εξυπηρετεί τους πολίτες.