Η πρόταση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων για τη χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων ψηφίστηκε όπως αναμενόταν με τις ψήφους των βουλευτών τους σε νόμο. Παρόλα αυτά, ακόμα και χθες ενώπιον της Ολομέλειας, η διαφωνία που υπήρχε από πλευράς ΕΔΕΚ και Δημοκρατικής Παράταξης για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής της χορηγίας παρέμενε.

Και η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στις διαφορετικές προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν στο Σώμα, αλλά συνέχισε και στη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας, με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνο Μουσιούττα, να καλεί στη δευτερολογία του και πριν την ψηφοφορία για την πρόταση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει τον νόμο και να φτάσει το θέμα στο Δικαστήριο για να αποδειχθεί τελικά ποιος έχει δίκαιο, όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκεκριμένα, η κοινή πρόταση των τριών κομμάτων, που τελικά ψηφίστηκε σε νόμο, προνοεί τα εξής:                                                                                                                                                                      -Η κρατική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραχωρείται κατά τον μήνα Ιανουάριο εκάστου έτους, κατ’ αναλογίαν των εκλογικών ποσοστών τα οποία έκαστο έλαβε κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σε πέντε ετήσιες δόσεις.

 -Τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές καθίστανται κοινοβουλευτικά, κατ’ επιλογήν τους, κατά τον μήνα που έπεται των εν λόγω εκλογών να δύνανται να υποβάλλουν αίτημα λήψης μέρους της κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο να αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που αρχίζει από τον μήνα που έπεται των εκλογών μέχρι το τέλος του οικείου έτους, και το εν λόγω ποσό να υπολογίζεται κατ’ αναλογίαν των εκλογικών ποσοστών τα οποία αυτά έλαβαν σε αυτές τις εκλογές, υπό την αίρεση ότι αυτό θα αποκόπτεται σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις από το καταβλητέο ετήσιο ποσό της κρατικής χρηματοδότησης στην οποία αυτά έχουν δικαίωμα ως προς ένα έκαστο των ετών που ακολουθούν έως τη διενέργεια των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Περαιτέρω, εισάγεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει γίνει ειδική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό, η εν λόγω οικονομική ενίσχυση να χορηγείται εφαρμοζομένων των διατάξεων του άρθρου 63 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου που αφορούν στη μεταφορά πιστώσεων ενός άρθρου δαπανών του προϋπολογισμού σε άλλο άρθρο δαπανών στο πλαίσιο του ίδιου οικονομικού έτους.

 -Το δικαίωμα μη κοινοβουλευτικού κόμματος σε χορηγία, κατά την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό στις διατάξεις της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας οι οποίες καταργούνται με τον προτεινόμενο νόμο, να μην επηρεάζεται από την έναρξη της ισχύος αυτού, νοουμένου ότι το εν λόγω μη κοινοβουλευτικό κόμμα εξασφάλισε κατά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου 2021 τα προβλεπόμενα στις εν λόγω διατάξεις εκλογικά ποσοστά.

-Βουλευτές οι οποίοι αποχωρούν κατά τη διάρκεια βουλευτικής περιόδου από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, να μη λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε με 36 ψήφους υπέρ και 8 εναντίον. Η δεύτερη πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου προνοούσε την καταβολή της χορηγίας κατά το έτος των εκλογών κατ’ αναλογία 5/12 για τους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές και κατά 7/12 για τους μήνες μετά τις εκλογές με βάση τα νέα ποσοστά των κομμάτων. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με 35 ψήφους κατά και 8 υπέρ.