Συνέπεσε αυτές τις μέρες, που ορισμένα (όχι όλα) μέσα ενημέρωσης -με πρώτο τον Φιλελεύθερο- αποκάλυψαν μια σειρά από δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στη Φινλανδία να σείεται συθέμελα το πολιτικό σύστημα της χώρας με ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η πρωθυπουργός της χώρας. Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν βρέθηκε στο στόχαστρο της φινλανδικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο για ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να χορεύει!

Όταν προκύπτουν τέτοιας εμβέλειας σκάνδαλα τι είναι κάτι παρακολουθήσεις και κάτι διαβατήρια; Εμείς εδώ στη νήσο Κύπρο ποτέ δεν είχαμε σκάνδαλα με τους ηγέτες μας να χορεύουν απρεπώς και να πίνουν δημοσίως; Ή μήπως είχαμε τέτοιες περιπτώσεις και δεν το θυμόμαστε; Η αντιπολίτευση στην Κύπρο ποτέ δεν ζήτησε από τον αρχηγό της κυβέρνησης να κάνει νάρκοτεστ.

Στην Κύπρο δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτά είναι ζητήματα κάποιων βορείων χωρών όπως η Φινλανδία. Εδώ έχουμε σοβαρά ζητήματα. 

Φινλανδοί χαρακτήρισαν ως σκάνδαλο τον χορό της πρωθυπουργού τους! Προφανώς θα πρέπει να αρχίσουν να ενημερώνονται και για τα σκάνδαλα άλλων χωρών. Ο Τρέβορ Νόα σε ένα στιγμιότυπο του The Daily, σχολιάζοντας το θέμα της Σάρα Μαρίν αναφέρει τα εξής, που έχουν τη δική τους σημασία: «Αν με ρωτάτε, η Φινλανδία θα πρέπει να ευγνωμονεί για τα σκάνδαλα που έχουν να αντιμετωπίσουν». 

Και όλοι θα συμφωνούμε με την επισήμανση του Τρέβορ Νόα. Οι Φινλανδοί θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για τα σκάνδαλα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Και συνεχίζοντας ο Τρέβορ Νόα φέρνει ως παράδειγμα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ενός Φινλανδού και ενός Αμερικανού: Λέει ο Φινλανδός: Δεν μπορεί να πιστέψετε. Η πρωθυπουργός μας πιάστηκε να χορεύει. Είναι τρομερό! Και η απάντηση του Αμερικανού: Καλά, καλά πρέπει να κλείσω τώρα, σε λίγο θα επιχειρήσουμε στο ξενοδοχείο του τέως Προέδρου μας για να πάρουμε πίσω τους κωδικούς των πυρηνικών, αλλά σας εύχομαι καλή επιτυχία με ό,τι έχετε να αντιμετωπίσετε». 

Αν μιλούσε ο Φινλανδός με έναν Κύπριο ίσως θα εισέπραττε μεγαλύτερη συμπόνοια από τον Αμερικανό. Ο Κύπριος μπορεί να μην του έλεγε για το μαύρο βαν και τις παρακολουθήσεις. Γιατί, όπως και οι πολλοί στα ανώτατα δώματα της εξουσίας, θα έκρινε πως δεν ήταν μεγάλο σκάνδαλο! 

Και το γεγονός ότι δεν το βλέπει ως μέγα σκάνδαλο δεν έχει να κάνει με την απάθεια της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, ήταν ένα θέμα που ήγειρε από την αρχή η κυπριακή αντιπολίτευση. Δεν θεωρείται μέγα σκάνδαλο γιατί προφανώς κάποιοι εντέχνως, ακολουθώντας υπόγειες διαδρομές, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το κρατήσουν στα χαμηλά. Και επειδή οι ίδιοι δεν θέλουν να το βλέπουν μπροστά τους νομίζουν ότι δεν υφίσταται. 

Αλλά μακάρι τα σκάνδαλα της Κύπρου να ήταν όπως αυτά που έχει να αντιμετωπίσει η Φινλανδία. Μακάρι να ήταν ένας χορός του Προέδρου μας. Το μόνο ανάλογης εμβέλειας περιστατικό που έχουμε να αναδείξουμε ήταν το «θα σας πάρει ο δαίμονας» του Προέδρου Αναστασιάδη προς συνάδελφους δημοσιογράφους. 

Ο Τρέβορ Νόα στο The Daily Show εξήγησε στους Αμερικανούς πως πρέπει να αντιληφθούν ότι… «κάποιες χώρες έχουν ηγέτες που δεν έχουν οστεοπόρωση… και πηγαίνουν σε πάρτι»! Προσωπικά θα πρόσθετα πως κάποιες χώρες έχουν ηγέτες που τολμούν να είναι ο εαυτός τους και να μην μπαίνουν στα καλούπια του καθωσπρεπισμού. Κι επειδή μπήκαμε ήδη στην πορεία επιλογής του επόμενου μας Προέδρου, θα ήταν καλό -παίρνοντας μερικώς ως παράδειγμα τη Φινλανδία- να δούμε τους υποψήφιούς μας να συμπεριφέρονται φυσιολογικά και όχι στη βάση του απαιτούμενου πολιτικού καθωσπρεπισμού.