To Top
13:45 Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κύπριοι μαθητές ανακάλυψαν «υγιεινό» αλάτι
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Κύπριοι μαθητές ανακάλυψαν «υγιεινό» αλάτι
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2017, 10:57 πμ

Με άπλετο μεράκι, αφοσίωση και έμπνευση δώδεκα μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης από το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' Δασούπολης, δημιούργησαν την επιχείρηση Salthy, ώστε να πάρουν μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό Junior Achievement στα μέσα του Απρίλη. Το προϊόν που παράγουν και προωθούν οι μαθητές, είναι ένα μαγειρικό μείγμα που αποτελείται από αλάτι μειωμένου νατρίου και βοτάνων. Στόχος τους, να  συμβάλουν «στη βελτίωση της υγείας του Κύπριου πολίτη, χωρίς να γίνουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινή του ζωή».

Η δημιουργική ομάδα της Δασούπολης, είδε την ιδέα της να παίρνει σάρκα και οστά τον Νοέμβριο του 2016. Σήμερα προωθεί τις συσκευασίες της σε κάποια καταστήματα, αλλά και σε φαρμακεία. 

Στο πλάι των παιδιών βρέθηκε ένας μέντορας από τον διαγωνισμό, ένας καθηγητής τους αλλά και η διεύθυνση του σχολείου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για να συσκευαστεί το προϊόν συνεργάζονται με την Αγία Σκέπη.

«Στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Junior Achievement, αποφασίσαμε να εκπροσωπήσουμε το σχολείο μας, δημιουργώντας τη δική μας επιχείρηση. Πρωταρχικός σκοπός του διαγωνισμού αυτού είναι η θεμελίωση μιας μικρής εταιρείας, η οποία θα έχει ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Θα πρέπει βέβαια να προωθήσει το προϊόν της με πολλαπλούς τρόπους. Το σχολείο μας για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος σε αυτό τον διαγωνισμό και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», αναφέρει η ομάδα.

Η Salthy αποτελεί μια επιχείρηση, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικά από μαθητές. Προεξάρχων σκοπός της, είναι η βελτίωση της υγείας των πολιτών, παρέχοντάς τους το κατάλληλο εφόδιο για την πρόληψη καρδιοπαθειών, «ένα καινούργιο αλάτι, που περιέχει 50% λιγότερο νάτριο από το κανονικό». Ταυτόχρονα, όμως, να προωθήσει και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

Όπως εξηγεί η ομάδα των μαθητών, η εταιρεία τους έχει τρεις ξεκάθαρους στόχους.

● Πρώτον, να βοηθήσει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, χωρίς όμως να χρειαστούν δραματικές αλλαγές στις συνήθειες του καταναλωτή, χαρίζοντας ταυτόχρονα μια γευστική πινελιά στο φαγητό.

● Δεύτερον, να ενισχύει την κυπριακή οικονομία αφού οι πρώτες ύλες προέρχονται από κυπριακές εταιρείες. Τρίτον, προωθείται η ανακύκλωση, καθώς οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένες από ανακυκλώσιμο χαρτί και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. 

Η μαγειρική συναντά τη μυθολογία

Με περηφάνια οι μαθητές, περιγράφουν πως το προϊόν τους είναι μοναδικό καθώς δεν παρέχει μόνο το αλάτι σε χαμηλό νάτριο αλλά και ένα συνδυασμό βοτάνων από την Κύπρο, τα οποίο βρίσκεται σε μη αλεσμένη μορφή. «Το ότι τα βότανα παραμένουν χοντροκομμένα προσφέρει στο γεύμα πολλές θρεπτικές ουσίες και ευθύνεται για τις νόστιμες μυρωδιές», περιγράφουν.

Το μεράκι των μαθητών, όμως, γίνεται ορατό και στις ιδιαίτερες ονομασίες των προϊόντων τους: «Τα μοναδικά ονόματα των συσκευασιών δεν επιλέχτηκαν τυχαία. Η Θαλλώ, η Αυξώ και η Καρπώ ή αλλιώς Ώρες, ήταν καλόγνωμες, καλοπροαίρετες κι ευεργετικές. Αποτελούν θεότητες των καιρών και του χρόνου της αρχαίας Ελλάδας, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν υπεύθυνες για να ανοίγουν και να κλείνουν τις πύλες του Ολύμπου αλλά και για να προσέχουν τα άλογα της Ήρας. Είναι γνωστό ακόμη, ότι οι Ώρες ήταν εκείνες που υποδέχτηκαν πρώτες την Αφροδίτη στην Κύπρο με τη γέννησή της και αφού την έντυσαν, την συνόδευσαν στην κατοικία των θεών. Έτσι, η επιλογή των ονομάτων έγινε σκόπιμα καθώς οι τρεις τους έχουν άμεση σχέση με την Κύπρο αλλά και με τη φύση».

Ως επιχειρηματίες, οι μαθητές δεν παραβλέπουν να παρουσιάσουν το προϊόν τους: «Το κάθε μείγμα συνδυάζει με το αλάτι διαφορετικά βότανα. Η Θαλλώ περιέχει ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, μπούκοβο και αρτήματα. Από την άλλη, η Αυξώ με το γλυκό άρωμα περιέχει κύμινο, κόλιανδρο, κανέλλα, κρεμμύδι, σκόρδο, αρτήματα. Τέλος, η Καρπώ συνοδεύεται από δεντρολίβανο, μαντζουράνα, μαϊντανό, μέντα, φύλλα δάφνης και αρτήματα. Όλα αυτά τα βότανα που περιέχονται και στα τρία μείγματα βοηθούν με τον τρόπο τους στην γρήγορη πρόληψη διάφορων παθήσεων που προκαλεί το νάτριο». 

Οι συντελεστές του Salthy

Σε αυτή την πρωτότυπη και βιωματική εμπειρία συμμετέχουν οι: Κασσάνδρα Μπελτράν, Ελενοδώρα Αγγελίδου, Ρίτα Ιωακείμ, Ισμήνη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Παπαθανασίου, Αντώνης Παρασκευά, Νεφέλη Συρίχα, Ρωμανός Αντωνίου, Έντγκαρ Αβανισιάν, Μένιος Αποστολίδης, Ινώ Στυλιανοπούλου, Φοίβη Μιλτιάδου.

Όπως περιγράφουν οι μαθητές, δουλεύουν συνεχώς με υπομονή και ενθουσιασμό, ευελπιστώντας πως θα κάνουν περήφανο το Λύκειο Δασούπολης, το οποίο και εκπροσωπούν. Δεν παραλείπουν όμως να αναφέρουν και τα οφέλη που αποκομίζουν από τη διαδικασία, όπως η προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, η ωρίμανση αλλά και η ανάληψη ευθυνών.

«Η εταιρεία μας αποτελεί μια πρόκληση σε μια εποχή που παρατηρείται πνευματική αδράνεια και έλλειψη δημιουργικότητας», καταλήγουν οι μαθητές.

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.