Τον Μάιο του 2021 και έναντι δαπάνης €83 εκατ., συν ΦΠΑ, θα ξεκινήσει η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία. Η προκήρυξη προσφορών για κατασκευή του έργου αναμένεται να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου του 2020.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων, όπως περιλήφθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2020, στο κόστος κατασκευής €83 εκατ. + ΦΠΑ περιλαμβάνονται το κτήριο με τις αίθουσες για τα εκθέματα, αποθηκευτικοί χώροι για τις αρχαιότητες.
 
Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια, εστιατόριο, καφετέρια, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατάστημα πώλησης προϊόντων του μουσείου, υπόγειους χώρους στάθμευσης για 100 οχήματα και μέρος της τοπιοτέχνησης των εξωτερικών χώρων. 
 
 
Όπως σημειώνεται, τον περασμένο Μάρτιο, υπογράφηκε συμβόλαιο με την αρχιτέκτονα, το οποίο διαλαμβάνει την ετοιμασία λεπτομερών μελετών, κατασκευαστικών σχεδίων και εγγράφων για προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή του έργου. Περιλαμβάνονται επίσης και η επίβλεψη και η διαχείριση του συμβολαίου στη συνέχεια. Η αμοιβή του αρχιτέκτονα ανέρχεται σε 9,5% επί του κόστους κατασκευής + ΦΠΑ.
 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η αρχιτέκτονας του έργου είναι η Θεώνη Ξάνθη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον σχετικό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
 
Η σύμβαση αυτή προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί 6 μήνες μετά την έκδοση του πιστοποιητικού παραλαβής του έργου. 
 
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, ο προγραμματισμός του υπουργείου Μεταφορών, που μέχρι τώρα φαίνεται να υλοποιείται, προβλέπει ότι η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. 
 
Να σημειωθεί ότι προωθείται και η αποκατάσταση κτηρίου του ακίνητου Κορωναίου στην Αθήνα. Το κτήριο θα χρησιμοποιηθεί για στέγαση του γραφείου του υφυπουργείου Ναυτιλίας στον Πειραιά.