Παρακολουθώντας χθες το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων στο κανάλι Σίγμα με συντονιστή τον Γιάννη Καρεκλά κατέληξα στα πιο κάτω χρήσιμα συμπεράσματα. Τα περισσότερα πυρά τα δέχτηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης(εύλογα γιατί προηγείται στις δημοσκοπήσεις) και από τους τρείς ανθυποψηφίους του Ανδρέα Μαυρογιάννη, Γιώργο Κολοκασίδη και Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. Κάποιες επιθέσεις ήταν εύστοχες, όμως οι περισσότερες προσβλητικές, άστοχες και κακόβουλες.

Με σκιά την δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη στην ομιλία του στο Μέλαθρο Αγωνιστών, ότι έχει επιρροή στους τρείς επικρατέστερους υποψήφιους γιατί ήταν συνεργάτες του και παινεύοντας είχε αφήσει να νοηθεί ότι επιβραβεύεται και συνεχίζεται το έργο του. Ένοιωσα εμπαιγμό από ένα πρόεδρο που διέσυρε την χώρα του διεθνώς πουλώντας τα χρυσά διαβατήρια, τα Pandora Papers και που οδήγησε το Κυπριακό στο τέλμα με τους αδέξιους χειρισμούς του. Χαρακτηριστικό η πρόσφατη καπακωτή χειραψία του με τον Ερντογάν. Πιστεύω η προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη να υπεραμύνεται του έργου του απερχόμενου προέδρου Αναστασιάδη είναι λάθος στρατηγική που θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος.

Το γεγονός ότι υπηρέτησε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι υποχρέωση δική του να απολογείται για το έργο της διακυβέρνησης του αλλά του ιδίου του Προέδρου. Αντιλαμβάνομαι ότι νοιώθει ευγνωμοσύνη που του έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσει ως Υπουργός των Εξωτερικών και να αναδείξει τις αρετές του. Όμως το υπουργείο το κέρδισε με την αξία του και την εργατικότητα του προσδίδοντας θετικό προφίλ στον Αναστασιάδη. Να μην ξεχνούμε τον εξαναγκασμό της Κας Γιολίτη σε παραίτηση γιατί του προκαλούσε αρνητικό προφίλ. Συγχαρητήρια στην κα Γιολίτη γιατί με αξιοπρέπεια του πέταξε στα μούτρα το υπουργείο. Συνεπώς είναι ο Αναστασιάδης που είναι υποχρεωμένος προς τον Χριστοδουλίδη ο οποίος ηγούμενος του υπουργείου εξωτερικών έδωσε θετική νότα στην διακυβέρνηση του από τις συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Γαλλία και την συμβολή του στην άρση του εμπάρκου όπλων από τις ΗΠΑ.

Πιστεύω ότι ο Αναστασιάδης χρησιμοποίησε τον Χριστοδουλίδη, προτρέποντας τον να είναι υποψήφιος, ως Δούρειο Ίππο για αλλότριους δικούς του λόγους. Επενδύοντας στην δημοτικότητα και αποδοχή του Χριστοδουλίδη να διαλύσει το μέτωπο της αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα να προστατευθεί ο ίδιος από την ευθύνη των σκανδάλων διαφθοράς. Δεν είναι τυχαίο που διόρισε δύο υπουργούς του στις νευραλγικές θέσεις Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του. Όμως στην πορεία του χάλασε τα σχέδια η υπέρβαση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ με την απόφαση της να υποστηρίξει Χριστοδουλίδη(μπαίνοντας στον Δούρειο Ίππο) αυτή τη φορά για να διαλύσουν την διεφθαρμένη ηγεσία του ΔΗΣΥ. Οι Αναστασιάδης/Αβέρωφ με την συμπεριφορά τους έχουν γκρεμίσει το οικοδόμημα που έκτισε με εντιμότητα ο Γλαύκος Κληρίδης τον οποίο συχνά καπηλεύονται, με αποτέλεσμα οι μισοί αγανακτισμένοι ψηφοφόροι τους να αναζητούν ένα καθαρό ηγέτη στο πρόσωπο του κ. Χριστοδουλίδη. Για πιο λόγο λοιπό ο κ. Χριστοδουλίδης να υπεραμύνεται της διαφθοράς και της κακής διαχείρισης του Κυπριακού για κάτι που ευθύνεται αποκλειστικά ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος ειρήσθω εν παρόδων υποστήριξε σαφώς και επανειλημμένα τον ανθυποψήφιο του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κύριε Χριστοδουλίδη μην ανησυχείτε από τους έντιμους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ όπου ένα 40% έχουν κάνει την δική τους υπέρβαση και σας υποστηρίζει. Είναι τόσο αγανακτισμένοι και θυμωμένοι με τους Αναστασιάδη/Αβέρωφ που έχουν δημιουργήσει μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία των πολιτών ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

Όσον αφορά το Κυπριακό θα αναφερθώ στη εύστοχη ερώτηση του κ. Χριστοφίδη κατά πόσον αποδέχεστε την εκ περιτροπής προεδρία. Εδώ χρειαζόταν ένα ξεκάθαρο όχι και δεν ευθύνεστε εσείς εάν αδέξια/επικίνδυνα ο πρόεδρος Αναστασιάδης την αποδέχθηκε με γραπτές προτάσεις προς τον Γενικό Γραμματέα στο Κράνσ Μοντάνα (ασχέτως αν τις απέσυρε αντιλαμβανόμενος την γκάφα του). Η εκ περιτροπής προεδρία (με όποιους αστερίσκους) δεν είναι δημοκρατική λύση για την πλειοψηφία 80% των Ελληνοκυπρίων και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην εύρυθμη λειτουργία του νέου κράτους.

Τέλος συνεχίζω να παραμένω εθελοντικά υποστηρικτής της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη γιατί απλά θέλω απεγνωσμένα να καθαρίσει η σαπίλα από αυτόν το τόπο. Πιστεύω ότι η καλόπιστη κριτική μου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη θα τον βοηθήσει να κερδίσει τις εκλογές αφού πρώτα κλείσει τα αυτιά στα εύηχα συνθήματα από μερικούς επιτήδειους. Θα πρέπει ο ίδιος να κάνει την δική του υπέρβαση έναντι του Αναστασιάδη σε συντονισμό με αυτή των κομμάτων του Κέντρου που τον στηρίζουν και των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που ήρθαν αντιμέτωποι με την ηγεσία τους. Είναι πεποίθηση μου ότι η κοινωνία των πολιτών θα τον αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο, προσδοκώντας στο πρόσωπο του την πραγματική αλλαγή από το παλαιοκομματικό κατεστημένο και ελπίζοντας σε ένα πολύ καλύτερο αύριο για την μικρή μας ταλαίπωρη χώρα.

* Εθελοντικό Μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Νίκου Χριστοδουλίδη

Προσωπικό Blog : spyrospetousis.blogspot.com