Το βίντεο με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας να χορεύει ξέφρενα σε ιδιωτικό πάρτι που διοργάνωσε μάλιστα σπίτι της έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Σάνα Μαρίν, επικρίθηκε από ορισμένους που θεώρησαν ανάρμοστη τη συμπεριφορά αυτή για μια πρωθυπουργό και οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να της επιτεθούν. Μάλιστα, ένας βουλευτής έφτασε στο σημείο να υπονοήσει πως ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η Σάνα Μαρίν δεν προσπάθησε να κρυφτεί, άλλωστε δεν έκανε και οτιδήποτε μεμπτό. Δήλωσε έτοιμη να υποβληθεί ακόμη και σε τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών, τονίζοντας πως ήταν μια βραδιά ιδιωτική και ότι απλώς περνούσε καλά με τους φίλους της. «Έχω οικογενειακή ζωή, έχω επαγγελματική ζωή και έχω χρόνο να περάσω και με τους φίλους μου», εξήγησε.

Δεν είναι η πρώτη που δέχεται πυρά για παρόμοιους λόγους. Τον Δεκέμβριο του 2021 είχε επικριθεί γιατί χόρευε μέχρι το ξημέρωμα, ενώ πρόσφατα κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα «κατηγορήθηκε» για το εφαρμοστό παντελόνι που φορούσε ή για την παρουσία της σε ροκ συναυλία.

Επικρίσεις που κάθε άλλο έχουν να κάνουν με το κυβερνητικό της έργο, τουναντίον αφορούν ξεκάθαρα την προσωπική της ζωή. Όχι πως δεν μετρά και το τι κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή οι πολιτικοί, αλλά το γεγονός πως στο στόχαστρο μπαίνουν οι χοροί και τα ρούχα της, μάλλον είναι ένα σημάδι πως οι επιθέσεις έχουν καθαρά σεξιστικό και ηλικιακά ρατσιστικό χαρακτήρα. 

Στην ουσία η Φινλανδή πρωθυπουργός δεν έκανε κάτι μεμπτό. Ούτε παράνομα πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, όπως ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, ούτε ανέλαβε μυστικά πέντε βασικά υπουργεία με τη δικαιολογία πως έτσι κυβερνούσε καλύτερα, όπως έκανε ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός. Δεν παρενόχλησε κανένα, δεν έφερε κάποιον σε δύσκολη θέση. Με λίγα λόγια έκανε κάτι που κάνουν εκατομμύρια συνομήλικοί της σε ολόκληρο τον κόσμο, ξέδωσε με την ψυχή της περνώντας καλά με τους φίλους της.

Το επιχείρημα πως ο χορός δεν συνάδει με το αξίωμά της είναι απλώς γελοίο. Και δείχνει την ευκολία με την οποία μια γυναίκα πολιτικός δέχεται επίθεση όχι για αυτό που κάνει, αλλά για αυτό που είναι. Όταν θέμα συζήτησης δεν είναι το κυβερνητικό της έργο αλλά τι φορεί και πώς χορεύει, αυτό δείχνει πως ακόμη έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να πετύχουμε την ισότητα. Και αυτό αφορά και στις πλέον προοδευτικές χώρες, όπως η Φινλανδία.