Ερωτήματα εγείρονται για την περίπτωση Τούρκου υπηκόου που αποφυλακίστηκε αρχές της περασμένης εβδομάδας από τις Κεντρικές Φυλακές και ενώ εκκρεμούν σε βάρος του σοβαρές ποινικές υποθέσεις.

Το εν λόγω πρόσωπο εξέτισε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για αδικήματα ανησυχίας, μέθης, κακόβουλης ζημιάς, αντίστασης κατά της νόμιμης σύλληψης και παράνομης παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκρεμεί στην Κυπριακή Δημοκρατία η εκδίκαση υποθέσεων για πολύ πιο σοβαρά ποινικά αδικήματα (κακουργήματα), που επισύρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης και στα οποία ενέχεται.

Ωστόσο, δεν έγιναν σχετικές ενέργειες με απώτερο σκοπό να τελεί υπό κράτηση μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προαναφερθείσες υποθέσεις. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ σύμφωνα με άτομα που έχουν πραγματογνωμοσύνη, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Πληροφορίες τον φέρουν να αιτήθηκε άσυλο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι γι’ αυτό τον λόγο ζητήθηκαν πρόσφατα θέσεις από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και συγκεκριμένα για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσής του.

Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δηλαδή να υπάρχει αίτημα για άσυλο, θα μπορούσε να επιτευχθεί η διοικητική κράτησή του, ως ενεστώσα απειλή για τη Δημοκρατία. Ο περί Προσφύγων Νόμος του 2000 και συγκεκριμένα το άρθρο 9(στ) έχει σαφή πρόνοια που δίδει την εξουσία ώστε να μένουν περιορισμένα τα πρόσωπα, που απειλούν την ασφάλεια ενός κράτους. Η σχετική πρόνοια αφορά την κράτηση προσώπων «όταν απαιτείται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η περίπτωσή του εν λόγω προσώπου, το όνομα του οποίου είναι καλά γνωστό σε όσους ασχολούνται με το αστυνομικό ρεπορτάζ, καθίσταται ακόμη πιο αξιοπερίεργη κι από ένα άλλο δεδομένο. Σύμφωνα με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. των κατεχομένων, δυο φορές λήφθηκε απόφαση για απέλασή του από τις «ψευδοαρχές», ωστόσο τουλάχιστον σε μια περίπτωση υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες η απόφαση ανακλήθηκε από το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο». Μάλιστα, βρέθηκε να πηγαινοέρχεται μεταξύ κατεχομένων και ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών. 

Το εν λόγω πρόσωπο απασχολεί τις «ψευδοαρχές» εδώ και πάνω από μια δεκαετία για υποθέσεις απόπειρας φόνου, οπλοκατοχής, πυροβολισμών, απειλών, εμπρησμών και άλλων συναφών αδικημάτων. Γίνεται λόγος για διψήφιο αριθμό ξεχωριστών ποινικών υποθέσεων που τον αφορούν και στις οποίες πρωταγωνίστησε αρνητικά. Σε τουρκοκυπριακές ιστοσελίδες, μάλιστα, υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών που τον παρουσιάζουν να προσάγεται ενώπιον «ψευδοδικαστηρίων». Παρ’ όλα αυτά, δεν είχε καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση στα κατεχόμενα, ενώ όπως ήδη σημειώσαμε σε τουλάχιστον μια περίπτωση οι «ψευδοαρχές» ανακάλεσαν απέλασή του.

Η αντιμετώπιση του εν λόγω προσώπου από τις «αρχές» στα κατεχόμενα κατά το παρελθόν, εγείρει και τα περισσότερα ερωτήματα.