Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος ανέλαβε και επίσημα ως φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, βγήκε χθες σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του, ύψους 1,71 δισ. ευρώ (2,1 δισ. μαζί με ΦΠΑ) για το έργο «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υποβρύχιών καλωδίων και καλωδίων υψηλής τάσης για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με το κεντρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, το έργο υποδιαιρείται σε δύο τμήματα, εκτιμώμενου προϋπολογισμού για το Τμήμα Α 980.400.000 ευρώ και για το Τμήμα Β 736.600.000 ευρώ.

Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα έξι χρόνια από την υπογραφή. Ακόμη προβλέπεται ότι οι εκτελεστικές συμβάσεις μπορούν να συνάπτονται έως και τη συμπλήρωση του χρόνου διάρκειας της συμφωνίας-πλαίσιο. Ωστόσο, η διάρκεια των εκτελεστικών συμβάσεων μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο λήξης της συμφωνίας-πλαίσιο. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει την 24η Μαΐου 2024.

Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει συμβληθεί με την εταιρεία Nexans για την κατασκευή, στη Νορβηγία, του καλωδίου που θα απαιτηθεί για τη διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Το συμβόλαιο είναι συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Μετά τον Αύγουστο του 2024 και ελλείψει άλλης εξέλιξης ο ΑΔΜΗΕ θα είναι δεσμευμένος για όλο το ποσό της συμφωνίας.

Ο Έλληνας Διαχειριστής Μεταφοράς αναμένει ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες των διαβουλεύσεων με την κυπριακή Κυβέρνηση και τη ΡΑΕΚ, ιδιαίτερα για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή του κυπριακού κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ για την εκτέλεση της διασύνδεσης, αλλά και για την επίτευξη συμφωνίας με τη ΡΑΕΚ για την έναρξη της ανάκτησης δαπανών του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση, μέσω ειδικού τέλους που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές ρεύματος μέσω του λογαριασμού ρεύματος.