Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή, για το έργο που αφορά τη βελτίωση υφιστάμενων δασικών δρόμων στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Το έργο αφορά τη Φάση Α βελτίωσης του οδικού δικτύου που περιλαμβάνει βελτίωση υφιστάμενων δρόμων συνολικού μήκους 13.4 χιλιομέτρων περίπου ως ακολούθως:

-Δρόμος 1Α: Τοξεύτρα – Άσπρος Ποταμός – Λάρα 6,6 χιλιομέτρων Υφιστάμενο πλάτος 5-9 μέτρα

– Δρόμος 2: Κυκλικός Λάρας 2,7 χιλιομέτρων Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5 μέτρα

-Δρόμος 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη 4,1 χιλιομέτρων Υφιστάμενο πλάτος 3,5-5 μέτρα

Η εκτιμώμενη περίοδος εκτέλεσης του έργου 14 μήνες.

Οι δρόμοι αυτοί θεωρούνται σημαντικοί για την οργάνωση, την καθοδήγηση και διαχείριση των επισκεπτών στους κόμβους διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης του Εθνικoύ Δασικού Πάρκου Ακάμα, σε άλλες επιτρεπόμενες θέσεις ή σημεία ενδιαφέροντος και περιορισμό της ανεξέλεγκτης στάθμευσης οχημάτων και πρόσβασης στις υπόλοιπες περιοχές του Πάρκου. Εξυπηρετούν επίσης σκοπούς πυροπροστασίας και διαχείρισης.

Οι δρόμοι που θα βελτιωθούν δεν θα κηρυχθούν ως δημόσιοι δρόμοι, και θα εφαρμόζονται οι Κανόνες του Πάρκου και θα υπάρχει έλεγχος εφαρμογής και συμμόρφωσης επισκεπτών από τους Παρκοφύλακες.

Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα υπάρχει εκτεταμένο οδικό δίκτυο, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας δρόμων που χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς π.χ. για την προστασία από δασικές πυρκαγιές, από ντόπιους, από χρήστες ενοικιαζόμενων μοτοσυκλετών/ τετράτροχων και από κυνηγούς. Όλοι οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι και οι περισσότεροι από αυτούς είναι προσβάσιμοι μόνο από οχήματα τετρακίνησης (4×4).

Οι εργασίες για κάθε τμήμα που θα βελτιωθεί είναι οι ακόλουθες :

-Δρόμος 1Α: Άσπρος Ποταμός – Τοξεύτρα – Λάρα περιλαμβάνει τη βελτίωση του δρόμου σε όλο το πλάτος, τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης, την αποχέτευση όμβριων υδάτων, την τοποθέτηση αγωγού υδροδότησης κόμβων του Εθνικού Δασικού Πάρκου (Άσπρος, Λάρα/Ιννεια, Βόρειου και Νότιου Κόλπου Λάρας). Θα τοποθετηθούν υδροστόμια για σκοπούς πυροπροστασίας, και κατασκευή 6 κιβωτιοειδών οχετών και 1 σωληνωτού οχετού. Η τυπική διατομή πλάτους 6.7-7.2 μέτρων περιλαμβάνει 5.5 μέτρα οδόστρωμα, 0.70 μέτρα  αυλάκι και 1-2 ερείσματα κατά θέσεις πλάτους 0.5 μέτρων. Διάρκεια υλοποίησης 9 μήνες.

-Δρόμος 2: Κυκλικός Λάρας περιλαμβάνει τη βελτίωση του δρόμου σε όλο το πλάτος και την αποχέτευση όμβριων υδάτων του καταστρώματος της οδού. Η τυπική διατομή πλάτους 4.9 μέτρων περιλαμβάνει 3.5 μέτρα οδόστρωμα, 0.70 μέτρα έρεισμα και 0.70 μέτρα αυλάκι. Διάρκεια υλοποίησης 3 μήνες.

-Δρόμος 4Β: Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη περιλαμβάνει τη βελτίωση του δρόμου σε όλο το πλάτος, την αποχέτευση όμβριων υδάτων του καταστρώματος της οδού, τη δημιουργία παρόδιων χώρων στάθμευσης πλάτους ,την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και την κατασκευή τριών κιβωτιοειδή οχετών. Η τυπική διατομή πλάτους 6.4-6.7 μέτρων περιλαμβάνει 4.8 μέτρα οδόστρωμα, 0.30 μέτρα έρεισμα, 0.70 μέτρα αυλάκι και 0.6-0.8 μέτρα για τοποθέτηση στηθαίου ασφαλείας.

Η βελτίωση του οδικού δικτύου αφορά την υφιστάμενη πρόσβαση προς τα δημοφιλή σημεία ενδιαφέροντος του Ακάμα, Τοξεύτρα, Κόλπος της Λάρας και Φαράγγι του Άβακα και  την καθοδήγηση των επισκεπτών προς τους κόμβους διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης επισκεπτών που θα δημιουργηθούν.

Οι δρόμοι Άσπρος Ποταμός – Λάρα και Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη είναι καθορισμένοι ως δρόμοι εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στους οποίους θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε Ιδιωτικά Οχήματα, ενώ στο τμήμα Κυκλικός Λάρας θα επιτρέπεται η χρήση μόνο από Οχήματα του Πάρκου. Θα γίνεται περιοδική συντήρηση του δρόμου με μηχανικά μέσα, όπως η συνήθης δραστηριότητα σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους. Το οδικό δίκτυο που θα βελτιωθεί εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πέγειας και των Κοινοτήτων Πάνω και Κάτω Αρόδων και Ίνειας και χωροθετείται εντός των πολεοδομικών ζωνών Δα1-ΠΦ, Δα1, Τ3β, Ζ4-ΠΦ. Επίσης, το έργο χωροθετείται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα που είναι Κρατικό Δάσος και έχει κηρυχθεί ως Εθνικό Δασικό Πάρκο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο και αποτελεί μέρος της περιοχής του Δικτύου Natura2000 «Χερσόνησος Ακάμα»

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα €6 εκατ.