Την πλήρη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κύπρο και την υποστήριξή του στην επανένωση του νησιού με μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, καθώς και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας Δρ. Βασίλη Μαύρου, η νέα Πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού θα ωφελήσει όλες τις χώρες της περιοχής και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την Τουρκία να δεσμευτεί και να συμβάλει σε μια συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του που οι ανώτατες τουρκικές αρχές έχουν υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών για πολιτικούς και εθνικιστικούς σκοπούς και προτρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας να δεσμευτεί στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για ανανέωση των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένους όρους», πρόσθεσε η κα Μέτσολα.

Σημείωσε δε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταδικάσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια και έχει προειδοποιήσει ότι το μερικό «άνοιγμα» της περιοχής αποδυναμώνει τις προοπτικές συνολικής λύσης του Κυπριακού, επιδεινώνοντας τους διχασμούς και περιχαρακώνοντας τη μόνιμη διχοτόμηση του νησιού.

Το ΕΚ κάλεσε την Τουρκία να μεταφέρει τα Βαρώσια στους νόμιμους κατοίκους του υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας και να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί μέσω μιας πολιτικής παράνομης εγκατάστασης.

Η κα Μετσόλα κατέληξε σημειώνοντας ότι η πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού παραμένει σημαντική προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και πως είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και θα τίθεται στις συναφείς συζητήσεις ολομέλειας και επιτροπών.

Η επιστολή της κ. Μέτσολα ήταν απάντηση σε συγχαρητήρια επιστολή του Δρ. Μαύρου για την ανάδειξή της στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην επιστολή του εξέφραζε την πεποίθηση αλλά και την έκκληση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας ότι η νέα Πρόεδρος θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες έτσι ώστε να ανακόψει την συνεχιζόμενη αδικία που συντελείται στην Κύπρο από την Τουρκία.