Αν δεν είχε μεσολαβήσει το Brexit η αυριανή εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα περνούσε στα ψιλά. Ανάμεσα στα τόσα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, άλλωστε, ποιος θα νοιαζόταν για τις βουλευτικές εκλογές σε μια επαρχία της Μεγάλης Βρετανίας; Το Brexit, όμως, συνέβη και μαζί με την αποχώρηση του Λονδίνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφυγε και η ασφάλεια που έδινε και το γεγονός πως η Βόρεια Ιρλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκαν στον ίδιο συνασπισμό χωρών. 

Οι Βορειοϊρλανδοί καλούνται αύριο στις κάλπες, προκειμένου να ανανεώσουν την τοπική τους συνέλευση. Η ψηφοφορία κρίνεται ήδη ιστορικής σημασίας για τη βρετανική επαρχία, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για το Σιν Φέιν, κόμμα του οποίου ο λόγος ύπαρξης είναι η επανένωση ολόκληρου του νησιού της Ιρλανδίας. Το Σιν Φέιν το οποίο έχει κατηγορηθεί για τους στενούς δεσμούς με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, και τους οποίους δεν κρύβει άλλωστε, δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού, ακόμη κι όταν η συμμετοχή στην ΕΕ προσέδιδε μια ψευδαίσθηση ενότητας. 

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το Σιν Φέιν για πρώτη φορά θα αποκτήσει το δικαίωμα επιλογής πρωθυπουργού της κυβέρνησης της χώρας, γεγονός που θα του δώσει ένα μεγάλο περιθώριο κινήσεων. Αν μάλιστα το εύρος της νίκης είναι μεγάλο, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, που υποστηρίζει πως η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και που αναμένεται να έρθει δεύτερο στις εκλογές, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για να σταματήσει τις εξελίξεις. 

Κάτι που ευνοεί το Σιν Φέιν, το οποίο είναι έτοιμο να βάλει μπρος το δημοψήφισμα για ένωση. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που τονίζουν πως ο φόβος νέων ταραχών είναι ορατός. Το Brexit προκάλεσε μεγάλες ρωγμές στη Βόρεια Ιρλανδία και η δυσαρέσκεια των πολιτών, συνεχώς μεγαλώνει. Το φάντασμα του διχασμού επανέρχεται δυναμικά και αυτό και ο μεγαλύτερος φόβος είναι μια επανάληψη των βίαιων επεισοδίων με τους χιλιάδες νεκρούς που συγκλόνισαν περασμένες δεκαετίες. 

Mετά τη Σκωτία που και αυτή έχει βάλει πλώρη για δημοψήφισμα, το Λονδίνο κινδυνεύει τώρα να χάσει και την επαρχία που θεωρούσε πιο σίγουρη από όλες. Επιβεβαιώνονται έτσι, όσοι είχαν προβλέψει πως οι φυγόκεντρες δυνάμεις που προκάλεσε το Brexit θα έχουν συνέπειες για πολλά χρόνια και που θα δοκιμάσουν σκληρά την ενότητα της χώρας.  

[email protected]