Πέντε νέα βιβλία κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Αιγαίον: «Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό (1960-1974)» της Μαρίας-Εριφύλης Αντωνοπούλου, «Πράσινη Γραμμή – Γελοιογραφίες του ΠΙΝ για την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο», «Εις μνήμην Μιχάλη Πασιαρδή», το «Φυλάκιο» της Χάρης Ν. Σπανού, και το βιβλίο «Ο πιο μικρότερος απ’ όλους – Για τον Δημητράκη της ΕΟΚΑ».

Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό (1960-1974)

Το βιβλίο της Μαρίας-Εριφύλης Αντωνοπούλου πραγματεύεται τις στρατηγικές των ελληνικών κυβερνήσεων σε σχέση με το Κυπριακό, ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο του 1964 κατά την οποία σημειώνεται και η αμερικανική παρέμβαση με το σχέδιο Άτσεσον. Στόχος δεν είναι η «δαιμονοποίηση» της πολιτικής του Γεώργιου Παπανδρέου και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, αλλά να τεθούν υπό εξέταση οι παθογένειες τόσο της ελληνικής όσο και της ελληνοκυπριακής εξωτερικής πολιτικής που δεν επέτρεψαν μια κοινή εθνική εξωτερική πολιτική και στρατηγική συμπόρευσης στο διεθνές σύστημα στο πλαίσιο του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού, γεγονός που οδήγησε τόσο σε εσωτερικές όσο και σε εξωτερικές κρίσεις. Διερευνάται, λοιπόν, ο αμερικανικός παράγοντας σε σχέση με τα γεωπολιτικά του συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Πράσινη Γραμμή – Γελοιογραφίες του ΠΙΝ για την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο

Ο σκιτσογράφος Πέτρος Παπαπέτρου (ΠΙΝ) εξαντλεί το παράπονο και τον θυμό του για τις Πράσινες Γραμμές που έχουν σημαδέψει τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών, των παππούδων, των εγγονιών του σε ένα είδος λευκώματος με κείμενα (στην ελληνική και την αγγλική) του Στέλιου Παπαντωνίου και φωτογραφίες του Ανδρέα Μανώλη. Όπως γράφει στην εισαγωγή ο δημιουργός, που κάθε μέρα εκφράζει το παράπονό του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», έτσι περνούν τα χρόνια, «αλλάζουν οι γενιές, αλλάζουν οι άνθρωποι, μα η Πράσινη Γραμμή πάντα εκεί.

Εις μνήμην Μιχάλη Πασιαρδή

Το βιβλιαράκι αυτό, που εκδόθηκε λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή μας, Μιχάλη Πασιαρδή, είναι ένας φόρος τιμής, από τους φίλους του, που τον έζησαν από κοντά και τον αγάπησαν. Αποτελείται από κείμενα και στίχους που γράφτηκαν μετά τον θάνατό του, κείμενα που δεν προσπαθούν να αναλύσουν λογοτεχνικά το έργο του, αλλά να πουν ένα ύστατο χαίρε στον διαλεκτικό και πανελλήνιο ποιητή της Κύπρου. Το βιβλιαράκι αυτό γράφτηκε ως αντίλογος στα πολλά –κάποια ουσιαστικά, πλην μονόπλευρα– που ειπώθηκαν από κάθε λογής εξουσίες για τον ποιητή μας.

Φυλάκιο

Η Χάρη Ν. Σπανού επιστρέφει με ένα διήγημα που αφορά την Κύπρο και τις ανοικτές της πληγές. Οι χαρακτήρες, μπορεί να είναι φανταστικοί, μα θα μπορούσαν να είναι κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας, με τις τρικυμίες, τις θλίψεις, τα σκοτάδια τους. Το «Φυλάκιο» έχει να πει πολλά τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν που αρνείται να διδαχτεί από το παρελθόν.

Ο πιο μικρότερος απ’ όλους – Για τον Δημητράκη της ΕΟΚΑ

Η κυρία Βασιλική Φωτίου είναι γνωστή για τα θεατρικά της έργα, ειδικά τα παιδικά και όσα έχουν να κάνουν με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Το τελευταίο αφορά τον μικρότερο ήρωα του αγώνα, τον Δημητράκη Δημητριάδη, που σκοτώθηκε στα 7 του χρόνια από Άγγλο στρατιώτη σε διαδήλωση. Η κυρία Φωτίου βλέπει στα μάτια και στην ψυχή του Δημητράκη έναν δικό της εγγονό, καταθέτοντας το είναι της σε μια διαδικασία μνήμης και τιμής.