Τις προτάσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών σε σχέση με τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μετέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου με επικεφαλής τον πρόεδρο, Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου.

Η συνάντηση έγινε στις 31 Ιανουαρίου και σε αυτή συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν τον κλάδο ανάπτυξης γης και οικοδομών, ενός τομέα βαρύνουσας σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ευχαρίστησαν τόσο τον Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το έως σήμερα έργο τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του πλαισίου οικοδομικής ανάπτυξης.

Προς αυτή την κατεύθυνση υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν:

  • Επέκταση της διαδικασίας ταχείας πολεοδομικής αδειοδότησης σε μεγαλύτερου μεγέθους αναπτύξεις.
  • Επίσπευση πολλών διαδικασιών, με την υλοποίηση λύσεων όπως ο αυτοέλεγχος και η δεσμευτική προκαταρκτική πολεοδομική άδεια.
  • Ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων άδειας οικοδομής για μεγαλύτερου μεγέθους αναπτύξεις, στο σύνολο της επικράτειας, με ταυτόχρονη ευθύνη του μελετητή για την έκδοσή της.
  • Ανάθεση της ευθύνης της τελικής έγκρισης σε ιδιώτες μελετητές για μικρές αναπτύξεις και σε ορκωτούς μελετητές για τις μεγαλύτερες, ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία που σήμερα μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε έτη.
  • Εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης του τίτλου ιδιοκτησίας κατά την ολοκλήρωση του κελύφους του κτηρίου ώστε η μεταβίβαση του στον ιδιοκτήτη να γίνεται με την παράδοση του ακινήτου.

Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υπογράμμισαν τη σημασία της προώθησης αειφόρων μεθόδων ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Συγκεκριμένα πρότειναν την αύξηση του απαιτούμενου ποσοστού παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), από το 25% που είναι σήμερα, στο 35%, με την παράλληλη απόδοση ως κινήτρου την αύξηση του παραχωρούμενου επιπλέον Συντελεστή Δόμησης από 5% σε 10%.

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, αποδέχτηκε τη θετική επίδραση που θα έχει η συστηματοποίηση των συναντήσεων μεταξύ Συνδέσμου – Υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων, ως προς την αποτελεσματικότερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων που κατά προτεραιότητα πρέπει να υλοποιηθούν.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου για τις συγκεκριμένες εισηγήσεις τους, ενώ αναγνώρισε τη σημασία του κλάδου για την οικονομία της Κύπρου.