Συνεχή αύξηση σημειώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς, ωστόσο στην Ευρώπη, τα σχολεία ανοίγουν με υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού και με εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης του ιού σε μια προσπάθεια να μην διακοπή η εκπαίδευση.

Ευρώπη

Στην Ελλάδα,  με περισσότερους ελέγχους κατά της COVID-19 επιστρέφουν στα σχολεία σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων προβλέπεται ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία self test αυτή την εβδομάδα αντί για δύο. Επίσης, τα δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Εξάλλου, με φυσική παρουσία και αυστηρότερα μέτρα προστασίας λειτουργούν τα σχολεία από σήμερα σε όλη την Αυστρία, η οποία πλήττεται και αυτή από το κύμα της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορωνοϊού. Το διάστημα έως την 28η Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται “φάση ασφαλείας”, με αυξημένα τεστ και κανόνες για τη διδασκαλία εξ αποστάσεως. Η κυβέρνηση είχε τις προηγούμενες ημέρες απευθύνει έκκληση στους γονείς να φροντίσουν να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι των παιδιών πριν από την επιστροφή στο σχολείο, ενώ σταδιακά, έως την επόμενη εβδομάδα, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική – ακόμη και κατά την ώρα του μαθήματος – στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο απαιτείται η μάσκα να είναι τύπου FFP-2.

Επίσης με βασικά όπλα την καθιέρωση της “εβδομάδας ασφαλείας”, αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων και τις προστατευτικές μάσκες, λειτουργούν με φυσική παρουσία τα σχολεία στη Γερμανία, όπου όμως οι κανόνες διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, ανάλογα με την αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης από κάθε τοπική κυβέρνηση. Ειδικά στην ανάγκη χρήσης της προστατευτικής μάσκας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν αύξηση των εισαγωγών παιδιών με την παραλλαγή Ομικρον στα νοσοκομεία. ” Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία προστέθηκαν 25.255 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 7.535.691, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της εξαιρετική μολυσματικής παραλλαγής Ομικρον, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας στην Τασκένδη. Αλλοδαπός που έφθασε στην επικράτεια της χώρας την Παρασκευή διαγνώστηκε πως είναι φορέας της Ομικρον, διευκρίνισε το υπουργείο. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε πως από τη 15η Ιανουαρίου, οι ξένοι επισκέπτες της χώρας θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μοριακή εξέταση (τεστ PCR) για τον νέο κορωνοϊό, με αρνητικό αποτέλεσμα, που θα πρέπει να έχει γίνει όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την άφιξή τους, για να τους επιτρέπεται η είσοδος.

Λατινική Αμερική

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 44 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 24.382 κρούσματα του SARS-CoV-2. Τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι πλήρη τελευταία, εξαιτίας παρείσφρησης χάκερ τη 10η Δεκεμβρίου που έθεσε εκτός λειτουργίας συστήματα και βάσεις δεδομένων του υπουργείου. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με πληθυσμό 212 εκατ. κατοίκων ανέρχεται σε 619.981 νεκρούς επί συνόλου 22.523.907 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτούς στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

ΗΠΑ

Το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Κυριακή το όριο των εξήντα εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ως τις 16:21 (τοπική ώρα), το πανεπιστήμιο έκανε λόγο για 60.062.077 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Παράλληλα, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 έφθασαν τους 837.504, σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής αυτή της Βαλτιμόρης, που συγκεντρώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Σε απόλυτα μεγέθη, οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία, με πάνω από το 15% των θανάτων και το περί το 20% των μολύνσεων που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα. Ο

Ασία

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 15.779 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ πρόσθεσε εκ των υστέρων 7.402 κρούσματα που καθυστέρησαν να αναφερθούν, με το σύνολο να φθάνει τα 1.899.575. Οι θάνατοι ακόμη 202 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο ασιατικό κράτος στους 34.319 νεκρούς.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 179.723 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 146 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Με 483.936 θανάτους επί συνόλου 35.707.727 καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή υπέκυψαν 23 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 2.888 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημία

Β. Αφρική

Στο Μαρόκο οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα το 2020, με φόντο την ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Κυριακή.

Το βασίλειο κατέγραψε 4.963 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει από τη 2η Μαρτίου 2020 μέχρι χθες τα 1.002.084. Ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 έχει φθάσει τους 14.911 (+7 σε 24 ώρες), σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το Μαρόκο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με θεαματική αύξηση των μολύνσεων εδώ και τρεις εβδομάδες. Εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας, οι μαροκινές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα αεροπορικώς και από τη θάλασσα ως την 31η Ιανουαρίου. Η απόφαση χαρακτηρίζεται σκληρό πλήγμα για τους τομείς του τουρισμού, των ξενοδοχείων και της εστίασης, που είναι ζωτικοί για την οικονομία.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ