Δηλώνει οπαδός της θεωρίας ότι τα προβλήματα πρέπει να διαπιστώνονται για να βρίσκονται λύσεις. Και στο ΑΚΕΛ, υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Ο νέος γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αναφέρεται στη νέα κομματική σελίδα του κόμματος της Αριστεράς και την απόφαση για την πραγματοποίηση καταστατικού συνεδρίου. Ένα σημαντικό κεφάλαιο συζήτησης και η εκλογή του γγ του κόμματος, με τον Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει πως όλα τα θέματα θα συζητηθούν και είναι όλα ανοικτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Στεφάνου: «Αν παίζεις συνεχώς άμυνα, θα δεχθείς τέρμα…»

– Ποιοι οι στόχοι και προτεραιότητες σας ως νέος γγ;

– Έχουμε θέσει ξεκάθαρα το πλαίσιο σε σχέση με την επόμενη μέρα ξεκινώντας από την προβληματική κατάσταση που υπάρχει, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την αποτυχία του εκλογικού αποτελέσματος τόσο το 2016 όσο και το 2021. Κανένας δεν μπορεί να προσπεράσει αυτό το γεγονός και ο προβληματισμός πέρασε μέσα και από τη συζήτηση που έγινε τόσο προσυνεδριακά, όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Προκύπτουν δύο ζητήματα από αυτή τη συζήτηση. Το πρώτο είναι η προβληματική εικόνα που υπάρχει στο σύνολο του πολιτικού και κομματικού σκηνικού η οποία επηρεάζει όλα τα «παραδοσιακά» κόμματα. Όλοι εκτός από το ακροδεξιό ΕΛΑΜ έχασαν ποσοστά και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Άρα το ΑΚΕΛ, ως μέρος αυτού που λέγεται «παραδοσιακό» κομματικό σκηνικό, έχει να αντιμετωπίσει και αυτή την κατάσταση.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε και τα ιδιαίτερα θέματα που αφορούν εμάς. Είναι φανερό ότι έχει σχηματιστεί μια εικόνα σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας που, κατά την άποψή μας, μας αδικεί. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι μας αδικούν για να μας εμπιστευτούν. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται να γίνουν κάποια πράγματα.

Πρώτον: Βελτιώνουμε τον εαυτό μας ως κόμμα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, παραγωγικοί και πιο γρήγοροι στα αντανακλαστικά μας, έτσι που να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την κοινωνία και ειδικά εκείνα τα τμήματά της που μας αφορούν άμεσα. Είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες και όλοι εκείνοι που πρωτίστως έχουν ανάγκη τη στήριξη από ένα κοινωνικό κόμμα και τους οποίους οφείλουμε να προστατεύσουμε από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Είναι σαφές, ότι ένα μέρος αυτών των στρωμάτων δεν μας εμπιστεύεται.

Δεύτερον: Είναι φανερό ότι για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, έχει αδυνατίσει η βασική πηγή δύναμης του κόμματος, όλες αυτές τις δεκαετίες: Η ισχυρή σχέση με την κοινωνία. Οι λόγοι είναι τόσο αντικειμενικοί όσο και υποκειμενικοί. Όμως, ανεξαρτήτως αυτού δεν είναι αρκετό να διαπιστώνουμε το πρόβλημα, πρέπει να το επιλύουμε κιόλας. Για αυτό έχουμε πει ότι θα κάνουμε αλλαγές στο κόμμα για να μπορούμε να λειτουργούμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε συγκεκριμένους δεσμούς μέσα από μία διαδραστική σχέση με σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας. Με τμήματά της που έχουν ατζέντα προοδευτική και αριστερή, αλλά και ευαισθησία σε ζητήματα που και εμείς έχουμε. Έτσι θα βρεθούμε κοντά τους και θα δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης.

Το ΑΚΕΛ έχει οικοδομήσει μία δομή εδώ και δεκαετίες η οποία είναι σημαντική μεν, αλλά μόνο αυτή δεν αρκεί. Θα επιφέρουμε αλλαγές και βελτιώσεις, αλλά θα δούμε και ποια δομικά στοιχεία πρέπει να προσθέσουμε και ποιες άλλες μεθόδους θα εισαγάγουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε πειστικά προς αυτές τις ομάδες.

Έχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε σε καταστατικό συνέδριο για αυτές τις αλλαγές. Ήδη κάνουμε τις πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Θα πρέπει σίγουρα να γίνει μία σοβαρή προεργασία, να αξιολογήσουμε τις απόψεις και εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί στο συνέδριο, ούτως ώστε αφού τύχουν διεξοδικής συζήτησης, να πάμε σε ένα καταστατικό συνέδριο και να κάνουμε τις όποιες καταστατικές ή κανονιστικές αλλαγές, αποφασίσουμε.

– Η απευθείας εκλογή του γγ από τη βάση είναι από τα θέματα που θα συζητήσετε;

 – Εκ προοιμίου δεν απορρίπτουμε τίποτε. Όλα όσα τίθενται ή θα τεθούν προς συζήτηση τα συζητούμε. Έχουμε διαδικασίες στο κόμμα, θα τις ακολουθήσουμε, θα καταλήξουμε σε αποφάσεις και θα προχωρήσουμε.

– Με την ανάδειξη σας, μιλήσατε για άνοιγμα του ΑΚΕΛ στην κοινωνία. Στις εκλογικές διαδικασίες που ακολούθησαν, είδαμε να συμβαίνει ένα παράδοξο. Ο επ. γραμματέας Λευκωσίας- Κερύνειας που είναι η μεγαλύτερη κομματική οργάνωση, έμεινε εκτός ΠΓ λόγω κάποιων θέσεων που έχει εκφράσει κατά καιρούς.

– Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι κανένας δεν έμεινε εκτός λόγω θέσεων που εκφράζει, μακριά από εμάς τέτοιες πρακτικές. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν υπήρχε πρόταση. Εγώ ως Γραμματέας που είχα την ευθύνη ως πρώτος μεταξύ ίσων στο προεδρείο, είχα πει ότι δεν θα πάμε με πρόταση όπως γινόταν προηγούμενες φορές, κάνουμε μία νέα αρχή. Το δεύτερο είναι ότι η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή έγινε χωρίς καμία καθοδήγηση. Το τρίτο είναι ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και ο επαρχιακός γραμματέας της μεγαλύτερης επαρχιακής οργάνωσης κανονικά θα έπρεπε να εκλεγεί στο Πολιτικό Γραφείο. Όμως, αυτό αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Χρίστος Χριστοφίδης, ένα ικανό στέλεχος, παραμένει στέλεχος πρώτης γραμμής και ο ρόλος του στο κόμμα και τα καθήκοντα που έχει είναι δεδομένα και πολύ σημαντικά.

 – Αυτό που ακούω είναι ότι υπάρχει και μία κριτική προς το πρόσωπο σας. Θα μπορούσατε ως νέος γγ να κάνετε εισήγηση, αλλά το αποφύγατε…

 – Έχω πει ότι ήταν δική μου επιλογή να μην κάνω πρόταση. Απ’ εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για το εάν έπρεπε να κάνω ή όχι πρόταση. Εκτίμησα σε αυτή τη νέα αρχή που κάνουμε, ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις. 

 – Σε όλον αυτόν τον διάλογο που θα αρχίσετε, μπαίνει το θέμα να ανοίξει η Αριστερά για να αρχίσει μία νέα αριστερή προοδευτική πρόταση που να καλύπτει και το χώρο που σήμερα δεν καλύπτεται από τις αριστερές δομές που υπάρχουν στην κυπριακή κοινωνία;

 – Ασφαλώς θα πρέπει να δούμε και το όραμα που εκφράζουμε για την κοινωνία του σήμερα, πέραν από το απώτερο όραμα που έχουμε. Για αυτό το ΑΚΕΛ δεν είναι μόνο ένα κόμμα που λειτουργεί ως φορέας για ένα όραμα. Είναι ένα κόμμα που λειτουργεί ως φορέας προόδου και για το παρόν σύστημα.Το ΑΚΕΛ από ιδρύσεως του δεν παύει να κάνει δουλειά για το σήμερα. Είναι σημαντικό μια κοινωνία να έχει κράτος δικαίου, να έχει πρόοδο και ευημερία για το λαό, να παράγεται πλούτος ο οποίος να διανέμεται όσο το δυνατό δικαιότερα στην κοινωνία στο πλαίσιο του παρόντος συστήματος, διότι μας ενδιαφέρει να ευημερεί ο κόσμος. Η σφραγίδα του ΑΚΕΛ σε όλα αυτά είναι ανεξίτηλη. Αυτά θα πρέπει να δούμε και στις νέες συνθήκες.

Υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να διασαφηνίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα στη λεπτομέρεια τους. Για να είναι ξεκάθαρες και οι θέσεις προς όλο τον κόσμο και την κοινωνία. Δεύτερο: Ασφαλώς χρειάζεται να δούμε ξανά διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και τα οποία είναι του σήμερα. Είναι δύσκολα θέματα και επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων και θα πρέπει να δούμε εάν αυτά που λέμε όντως λειτουργούν προς την κατεύθυνση να ωφελείται η κοινωνία. Θα πρέπει να τονίσω ως απάντηση όσων λένε ότι δεν έχουμε προτάσεις ότι έχουμε πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις. Πρέπει να πω επίσης ότι μου προκάλεσε έκπληξη ακόμα και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, να λένε διάφοροι ότι στις βουλευτικές εκλογές δεν καταθέσαμε προτάσεις. Είναι η πρώτη ίσως φορά που το ΑΚΕΛ κατέβηκε με μία ολοκληρωμένη θετική ατζέντα, με προτάσεις για όλα τα σημαντικά κεφάλαια και είχαμε και 15 προτάσεις αιχμής για το αμέσως επόμενο διάστημα του κοινοβουλευτικού έργου. Αλλά πέρασαν ουσιαστικά απαρατήρητες και πρέπει να δούμε τι φταίει γι’ αυτό. 

– Προφανώς δεν καταφέρατε να τις κοινοποιήσετε…

 – Θα έλεγα ότι ενώ είχε κυριαρχήσει η αντίληψη την οποία καλλιεργούσε και η Κυβέρνηση με το ισχυρό πάνω χέρι που έχει στα επικοινωνιακά ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ το μόνο που κάνουν είναι να ασκούν κριτική. Αλλά δεν θα μείνω σε αυτό. Θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε πώς ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες δεν καταφέραμε να κοινοποιήσουμε την πρότασή μας.

 – Πρώτη φορά δεν ανακοινώσατε αριθμό ψήφων για το κάθε μελος της ΚΕ αλλά ούτε και σύνολο ατόμων που ψήφισαν. Μήπως αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι σύνεδροι δεν συμμετείχαν και ένας αριθμός άλλων αποχώρησε την ώρα της ψηφοφορίας;

– Αυτό που δεν ανακοινώσαμε ήταν ο αριθμός των ψήφων συγκεκριμένα που έλαβε το κάθε μέλος της Κεντρική Επιτροπής. Τη σειρά κατάταξης όμως την ανακοινώσαμε. Θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί και ο αριθμός των ψήφων όπως άλλωστε έγινε στο προηγούμενο συνέδριο, δεν είναι ουσιαστικό το ζήτημα. Θέλω να πω ότι κανένας δεν έχει τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει το ΑΚΕΛ. Ξεκινούμε μία διαδικασία μήνες πριν, δημοσιοποιούνται οι απόψεις διότι εμείς πιστεύουμε στη διαφάνεια και στην κριτική. Το συνέδριο επίσης ήταν ανοικτό και υπήρχε και έντονη κριτική. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να νιώθει άνετα να λέει τις απόψεις του. Μέσα από τη δημιουργική κριτική μας, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Σε ό,τι φορά την παρουσία, θα πρέπει να πω ότι μας εξέπληξε ευχάριστα, ιδιαίτερα μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες. Η συμμετοχή ήταν γύρω στα 950 με 970 άτομα από το σύνολο των 1200 που ήταν πολύ σημαντικός αριθμός.

– Με αυξημένη παρουσία κομματικών στελεχών, εργοδοτούμενων από το κόμμα ή εξαρτώμενων επιχειρήσεων. Υπάρχει και αυτό το στοιχείο…

– Νομίζω ότι δεν ισχύει αυτό. Υπάρχει ένας μύθος που χτίζεται και λέει ότι η εκάστοτε ηγεσία εξασφαλίζει τη νομιμοποίηση της από τον κομματικό μηχανισμό. Όμως η μεγαλύτερη κριτική και η πίεση ασκείται από τον κομματικό μηχανισμό. Δεν ισχύει ο μύθος περί στρατιωτών της ηγεσίας. Σημειώνω ότι οι σύνεδροι εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τις κομματικές ομάδες βάσης και αυτοί είναι που αποφασίζουν με μυστική ψηφοφορία για τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής. Επιπλέον, κανείς περιλαμβανομένου ακόμα και του Γενικού Γραμματέα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή αν προηγουμένως δεν εγκριθεί πλειοψηφικά από την κομματική ομάδα βάσης στην οποία ανήκει.  

– Η πρόταση για 50%-50% εκπροσώπηση, δηλαδή μισοί από τον κομματικό μηχανισμό και μισοί απ’ έξω, θα συζητηθεί στον κομματικό διάλογο;

– Είναι μία από τις πολλές απόψεις που έχουν ακουστεί. Για να μην προκαταλάβω οτιδήποτε θα τα συζητήσουμε όλα αυτά και θα μας κρίνετε.