Με στόχο την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου, ξεκίνησε συναντήσεις με ομάδες παραγωγών, αγροτών και επαγγελματίες ψαράδες στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η Υπουργός, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέα Γρηγορίου, και υπηρεσιακούς του Τμήματος Γεωργίας  πραγματοποίησε περιοδεία χθες μέχρι αργά το απόγευμα στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Η περιοδεία αποτελεί την πρώτη σειράς επισκέψεων που έχει προγραμματιστεί σε παγκύπρια βάση και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων βδομάδων, με στόχο την ενσωμάτωση των απόψεων όλων των εμπλεκομένων στη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Η Υπουργός, προκειμένου να διαβουλευτεί βασικούς πυλώνες που εμπίπτουν στη νέα στρατηγική σε συνέχεια της μελέτης που πραγματοποιήθηκε για διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη βιώσιμη ενίσχυση του τομέα, συναντήθηκε με Ομάδες Παραγωγών.

Σκοπός της επαφής με τις εν λόγω ομάδες ήταν η καταγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν, αλλά και των αναγκών του αγροτικού κλάδου, προκειμένου η εν λόγω Στρατηγική να περιλαμβάνει εργαλεία που θα επιφέρουν ουσιαστικές λύσεις. Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στις προτεραιότητες του προγράμματος Διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία αποσκοπεί σε αύξηση του πρωτογενούς τομέα ως συνεισφορά στο ΑΕΠ, καθώς και τη διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος στους αγρότες και διάθεση ψηλής ποιότητας προϊόντων σε προσιτές τιμές.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, η Υπουργός επισκέφθηκε τον Ποταμό Λιοπετρίου, όπου συζήτησε με τους επαγγελματίες ψαράδες παράκτιας αλιείας τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό. Επίσης, συζητήθηκαν και τρόποι βελτίωσης και επέκτασης της αλιευτικής δραστηριότητας, ούτως ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η βιωσιμότητά της.

Η δρ. Παναγιώτου επισκέφθηκε, επίσης, το Επαρχιακό Γραφείο Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στην Ορμήδεια, συζητώντας τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Τμήμα με δεδομένη τη κλιματική αλλαγή, τη λειψυδρία και τις αυξημένες ανάγκες σε νερό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα Κυβερνητικά Αρδευτικά Έργα και στις Μονάδες Αφαλάτωσης.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, επιπλέον, και στη Mονάδα Αφαλάτωσης στη Δεκέλεια για επιθεώρηση των εγκαταστάσεων, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή νερού για κάλυψη των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Η Υπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων και το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της επαρχίας Αμμοχώστου. Αναφέρθηκε, τέλος, το ζήτημα «βαπτίσματος» κυπριακών πατατών στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο τα μέτρα που λαμβάνονται.  

Νωρίτερα το πρωί, εξάλλου, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τέλεσε τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου αλιευτικού καταφυγίου Ορμήδειας.