Ψευδοπροοδευτισμός (ουσιαστικό): να υποκρίνεται κάποιος ότι υποστηρίζει νέα μορφώματα στην πολιτική που θα αποτελέσουν το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη μιας κοινωνίας.
Αν παρακολουθούσε κανείς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες θα αντιλαμβανόταν ότι η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου για την προεδρία της Βουλής αποτελούσε περίπου λαϊκή απαίτηση. Και σωστά αποτελούσε, διότι η Αννίτα Δημητρίου αφενός μεν κατετάγη πρώτη σε σταυρούς σε κατ’ αναλογία ψηφοφόρους και αφετέρου δε απέδειξε, με το ήθος και την εργατικότητά της, ότι μπορεί να αποτελέσει αυτή την επιλογή. Παρόλα αυτά γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και αήθους επίθεσης κατά της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, με το επιχείρημα ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναβαθμίζοντας την Αννίτα Δημητρίου, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το φύλο, προκειμένου να κερδίσει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα. Ίσως και να έχει βάση το επιχείρημα. Πώς όμως αυτό επηρεάζει την ουσία των πραγμάτων, που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων γυναικών σε ένα θεσμό που κατά γενική ομολογία υποεκπροσωπείται;

Πτώση (ουσιαστικό): η μείωση της αριθμητικής τιμής, η απώλεια εξουσίας.
Είναι αλήθεια ότι το ΑΚΕΛ, επί των ημερών του Άντρου Κυπριανού στο τιμόνι της ηγεσίας, έχει απωλέσει 10,33% της δύναμής του, ποσοστό που μεταφράζεται σε 52.258 ψήφους από το 2011. Από την άλλη και ο ΔΗΣΥ έχει χάσει αρκετά μεγάλο ποσοστό της δύναμής του κατά την ίδια χρονική περίοδο και συγκεκριμένα 6,51% ή 39,354 ψήφους. Κι επειδή πολλοί καμώνονται ότι δεν βλέπουν την ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο, να υπενθυμίσουμε ότι ο ΔΗΣΥ παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά του όντας κυβερνών κόμμα επί οκτώ συναπτά έτη. Αλήθεια, το ΑΚΕΛ που είναι αντιπολίτευση ποια δικαιολογία μπορεί να επικαλεστεί;

 

Μάσκα (ουσιαστικό): η προσωπίδα που χρησιμοποιείται για κάλυψη της μύτης και του στόματος, η οποία προστατεύει από μικρόβια και ως ένα βαθμό από ιούς.
Ελάχιστοι είναι πλέον όσοι φοράνε προστατευτικές μάσκες σε ανοικτούς χώρους, παρά το γεγονός ότι με βάση το διάταγμα η χρήση της εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική. Οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ως γενικό μέτρο, εξαρχής ήταν ρύθμιση υπερβολική, πολύ περισσότερο τώρα που έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 60% του πληθυσμού με την πρώτη δόση του εμβολίου και ποσοστό 38% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα. Άλλωστε, η έλευση του καλοκαιριού έχει φέρει και την αναμενόμενη ύφεση της πανδημίας, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο χαμηλό ποσοστό θετικότητας και στις μειωμένες νοσηλείες. Ας το ξανασκεφτούν επιτέλους εκεί στο Υπουργείο Υγείας κι ας αναθεωρήσουν αυτό το αχρείαστο και βασανιστικό μέτρο.

 

Επάρατος (επίθετο): αναθεματισμένος, καταραμένος, που οδηγεί στην καταστροφή.
Ο καρκίνος δεν είναι ούτε «επάρατος» ούτε «ανίατος» κι αυτή τη στιγμή οι επιζώντες καρκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέρχονται σε εκατομμύρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο καρκίνος δεν σημαίνει καταδίκη, διευκρινίζει ο ΠΑΣΥΚΑΦ. Είναι καιρός πια και εμείς οι δημοσιογράφοι να αποβάλουμε από το λεξιλόγιό μας στερεότυπες και παρωχημένες εκφράσεις, οι οποίες στέλνουν λανθασμένα μηνύματα σε όσους αυτή την ώρα παλεύουν με μια δύσκολη, αλλά όχι ανίκητη αρρώστια.

Φιλελεύθερα, 13.6.2021.