Ηχογραφημένες είναι οι οδηγίες που δίνονταν στους επικεφαλής της εκδήλωσης του περασμένου Σαββάτου, καθώς και η ενημέρωση που παρεχόταν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για την κατάσταση, οπόταν και θα δοθούν στους τέσσερις ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν χθες. 

Στο Κέντρο Κρίσεων λειτουργεί σύστημα που καταγράφει όλες τις συνομιλίες, ως άλλο “μαύρο κουτί”, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες όλες οι ενέργειες σε σχέση με την αιματηρή εκδήλωση στη Λευκωσία. Η Αστυνομία ετοιμάζει την “υπεράσπισή” της για να περάσει στην αντεπίθεση, μετά τις μαζικές επικρίσεις που δέχθηκε, μαζεύοντας υλικό από κάμερες από καταστήματα της περιοχής και αναρτήσεις στο διαδίκτυο καθώς και από δικό της βίντεο, ώστε να τα παραδώσει στους ποινικούς ανακριτές, που θα εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης υπέρμετρης βίας. Ανάμεσα στο υλικό που συγκεντρώνει η Αστυνομία, όπως υποστηρίζει, είναι και φωτογραφίες προσώπων με ρόπαλα στα χέρια και αλυσίδες που επιτίθενται στους αστυνομικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διορισμός 4 ποινικών ανακριτών για επεισόδια Σαββάτου

Χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας προχώρησε στον διορισμό τεσσάρων δικηγόρων (δύο άντρες και δύο γυναίκες) ως ποινικών ανακριτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας κάποιοι προέρχονται και από άλλες επαρχίες, ώστε να μην έχουν διασυνδέσεις με τη Λευκωσία. Επίσης, αποφεύχθηκε ο διορισμός πρώην αξιωματικών της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, νέος πονοκέφαλος προκύπτει για την Αστυνομία, μετά την εξαγγελία νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας από τους ίδιους διοργανωτές, για το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι και στη Λεμεσό προετοιμάζονται για παρόμοια εκδήλωση. Η Αστυνομία παρακολουθεί τις κινήσεις που γίνονται και θα καταρτίσει πλάνο για να πράξει ό,τι έπραττε σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου είχε χαρακτηρισθεί επιπέδου 3, δηλαδή χωρίς μεγάλο κίνδυνο, ωστόσο ξέφυγε του ελέγχου με αποτέλεσμα να σημειωθούν τραυματισμοί πολιτών. 

Η 24χρονη Αναστασία που κτυπήθηκε από το υδροβόλο της Αστυνομίας και τραυματίστηκε στο μάτι υποβλήθηκε σε θεραπεία και σύμφωνα με τον γιατρό της, ενδέχεται να παρουσιάσει απώλεια όρασης στο 25%, ενώ ακόμα δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Σοκαριστική επίσης είναι η μαρτυρία του γιατρού Μιχάλη Μαρκίδη, ο οποίος δεχόταν επιθέσεις από μέλη της Αστυνομίας ενώ περιέθαλπε τραυματίες. Ο γιατρός υπηρετούσε στους Γιατρούς του Κόσμου και βρέθηκε σε 2-3 εκδηλώσεις βοηθώντας κόσμο που είχε ανάγκη. 

Υποχρεωμένοι να φέρουν διακριτικά

Θέμα δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που δείχνουν αστυνομικούς με αντιδιαδηλωτικές εξαρτήσεις χωρίς να φέρουν τον ειδικό αριθμό αναγνώρισης στα κράνη τους. Χθες η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου εξήγησε ότι η εμφανής παρουσίαση του αριθμού του αστυνομικού κατά την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων του είναι βασική υποχρέωση, τόσο για την ταυτοποίηση και την ασφάλεια του ιδίου, όσο και για την ασφάλεια των πολιτών. «Δεν είναι μόνο για την εύκολη ταυτοποίηση του για παράπονο από πολίτες, είναι και για την ίδια την ασφάλεια του αστυνομικού για να μην μπερδεύεται με άλλον αστυνομικό», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση καμερών στις στολές των αστυνομικών, η κ. Λοϊζίδου μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha είπε ότι μετά από μακρά διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει παραχωρηθεί άδεια στα μέλη συγκεκριμένου τμήματος. «Είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας και μπορεί να ανοίγει η κάμερα με την έναρξη της επιχείρησης και να κλείνει με το τέλος της επιχείρησης.» 

Σημειώνεται ότι το θέμα πρωτοηγέρθηκε όταν σε επεισόδια στο ΓΣΠ κτυπήθηκαν φίλαθλοι από αστυνομικούς, διενεργήθηκε ποινική ανάκριση, βρέθηκαν ποινικές ευθύνες αλλά το δικαστήριο δεν μπορούσε να τις αποδώσει επειδή δεν γνώριζε ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι, αφού φορούσαν στολές και κράνη που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους χωρίς διακριτικά. Έκτοτε κυκλοφόρησε αστυνομική διαταγή που υποχρεώνει τους αστυνομικούς να φέρουν διακριτικά στο κράνος τους, για να είναι δυνατό να αναγνωρίζεται ο αστυνομικός.