Πριν από λίγες μέρες, γιατρός σε Κέντρο Υγείας Κέρκυρας δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι μία γυναίκα 40 ετών, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο του νησιού, που έκανε το εμβόλιο παρέλυσε από τη μέση και κάτω και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Είχε αφήσει, μάλιστα, να εννοηθεί πως τα συμπτώματα παραπέμπουν στο Σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Bare), μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. 

  Η είδηση αναστάτωσε πολίτες και ιατρικό κόσμο. Διαπρεπείς νευρολόγοι, που έσπευσαν να εξετάσουν την ασθενή, εξέφρασαν σοβαρή αμφιβολία για τη διάγνωση του εν λόγω γιατρού (α) διότι η γυναίκα, μετά από μια αδυναμία των κάτω άκρων, ήδη άρχισε βελτιώνεται ραγδαία και (β) από τους περίπου 160 εκατ. ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο έως τώρα, δεν καταγράφηκε ούτε ένα τέτοιο περιστατικό.

  Στο μεταξύ, ενημερώθηκε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από ειδικούς γιατρούς και από το υπουργείο διέρρευσε η πληροφορία ότι θα διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) του εν λόγω γιατρού, που υπηρετεί στο Δημόσιο. Όμως, όπως κατήγγειλε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο Κερκυραίος γιατρός έσπευσε να κάνει για τον εαυτό του το 2ο εμβόλιο, μάλιστα, 1-2 μέρες από την προβλεπόμενη ημερομηνία και αμέσως μετά γνωστοποίησε ότι παρουσίασε και αυτός τις ίδιες «σοβαρές παρενέργειες» που υποτίθεται ότι είχε παρουσιάσει και η νοσηλεύτρια. Ο κ. Βασιλακόπουλος εικάζει ότι το έκανε αυτό ο γιατρός για να καθυστερήσει την «εκδίκασή» του. 

  Όμως, εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η είδηση για τις παρενέργειές του (παράλυση, λέει, στα κάτω-άκρα), μεταδόθηκε από δημοσιογράφο σε τοπικό μέσο του νησιού, ο οποίος, μάλιστα, ήταν εκείνος που έγραψε και για τη νοσηλεύτρια και σκόρπισε τρόμο στη Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα, αλλά και χαρά μεγάλη στους όχι λίγους αντιεμβολιαστές.

  Το κερασάκι στη τούρτα όμως είναι ότι, όπως καταγγέλλεται από διάφορες πηγές (το αποκάλυψε και αυτό ο καθηγητής Βασιλακόπουλος στο Σκάϊ), είναι ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι φίλος του γιατρού του Κέντρου Υγείας, ο οποίος παρακάμπτοντας τη σειρά των εμβολιασμών φρόντισε να του κάνουν το εμβόλιο εκτός σειράς προτεραιότητας… Για εκείνη την… πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, φρόντισε να τον αντικαταστήσει αμέσως. 

  Σ.Σ.: Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να απολύσεις δημόσιο υπάλληλο. Και η ΕΔΕ, που γίνεται πάλι από «δημόσιους λειτουργούς», όπως λέγονται, σπανιότατα παύουν κάποιον, ακόμα και εάν έχει κάνει όσα αναφέρονται πιο πάνω!

  Ο κ. Βασιλακόπουλος, από τους πιο καλούς και αξιόπιστους επιστήμονες που έχουμε στην Ελλάδα, πρόσθεσε σε όλα αυτά την έκπληξή του: Ούτε μία παρενέργεια Γκιλαίν-Μπαρέ σε 160 εκατ. ανθρώπους και βρέθηκαν 2 στη Κέρκυρα των περίπου 100 χιλιάδων ψυχών;

> Τι να πεις, γιατρέ μου; Θα του έλεγα εγώ. Προσέξετε και σεις ποιους βάζετε στο επάγγελμα!

  Υ.Γ. από το μπλακ-αόυτ, μέσα στο χιονιά στην Αθήνα επί σχεδόν 2 μέρες: Το πιο χρήσιμο «εργαλείο» μου αποδείχτηκε ο απλός φακός! Ο δικό μου, μικρός, των 500W και μία μόνο μπαταρία, με έβγαλε αυτοπρόσωπο. Όσοι λένε «τι τον θέλεις τον φακό όταν έχεις το κινητό, που φέγγει μια χαρά», ας το ξανασκεφτούν. Τα «κινητά» πέθαναν με τη διακοπή ρεύματος επί τόσες ώρες. «Επέζησαν» εκείνοι που  είχαν φορτιστή συνδεδεμένο με την εισδοχή του αναπτήρα στο αυτοκίνητο. Αλλά πάλι, για να κατέβεις στο γκαράζ ή και στο δρόμο, μέσα στο κατασκότεινο, ποιος θα σου φέξει για να μην γκρεμοτσακιστείς; Ο μικρός μου ο φακός! Σταθερή αξία. 

  (Και χωρίς τις παράλογες χρεώσεις roaming που εξακολουθεί και χρεώνει η CYTA για χρήση στην ΕΕ, όπου για όλες τις χώρες δεν υπάρχει πια κανένας περιορισμός!)

  Εικονογράφηση από την «Wall Street Journal»