Η Τουρκία υπολογίζει στη Γερμανία ως τον τελευταίο γεωπολιτικό της εταίρο. Αυτός είναι και ο τίτλος της γερμανικής Handelblatt (ημερομηνίας 24.3.2021) σε ρεπορτάζ της για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία που έχει για την Τουρκία η Γερμανία, ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα 24ωρο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου το κεφάλαιο Ανατολική Μεσόγειος και Τουρκία θα απασχολήσουν τους 27 ηγέτες της ΕΕ η Τουρκία βασίζεται (και πάλι) στο γερμανικό σωσίβιο. Κάτι που καταγράφεται στο άρθρο του Οζάν Ντεμιρκάν στην Handelsblatt.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «καλεί τις Βρυξέλλες να μην αναδείξουν σε ευρωπαϊκό ζήτημα τα διμερή προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδα και Κύπρου». Η αναφορά αυτή του Χουλουσί Ακάρ καταδεικνύει και τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία προκειμένου να επιτύχει αποσύνδεση των συνομιλιών που διεξάγει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες από τα ζητήματα που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΑΜ σημειώνει για τη μεσολάβηση του Βερολίνου στη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συμπεριφέρθηκε «θετικά και εποικοδομητικά» στη διένεξη με την Ελλάδα και άλλα γειτονικά κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η συγκεκριμένη αναφορά του Χουλουσί Ακάρ δεν είναι άσχετες με κινήσεις που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν από γερμανικής πλευράς τόσο σ’ ότι αφορά τα διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όσο και σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στον τερματισμό των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι η τόσο η Ά. Μέρκελ όσο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν κατ’ επανάληψη σημειώσει ότι υπήρξε αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας για θετική κίνηση από τουρκικής πλευράς.

Φαίνεται πως αυτή την αποκλιμάκωση θέλουν να την κεφαλαιοποιήσουν οι Γερμανοί κατά το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες (Αντέννα) η Γερμανία πρωτοστατεί προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κίνηση που μπορεί μεν να στηρίζεται στην «αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά έχει ως στόχο της να βοηθήσει αυτή την περίοδο την τουρκική οικονομία.

Γιατί μπορεί η Τουρκία να θεωρεί τη Γερμανία ως το σωσίβιό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον κόσμο (αφού ξέμεινε από στρατηγικούς συμμάχους) αλλά το Βερολίνο γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν ρίξει σωσίβιο για την τουρκική οικονομία οι παρενέργειες θα πλήξουν και τα γερμανικά ταμεία.