Ο Πρόεδρος της Βουλής και τα μέλη της ad hoc επιτροπής εξέτασαν τη «Λίστα Γιωρκάτζη» και την έκριναν αναξιόπιστη. Μεταξύ των λόγων, ήταν και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο των 10 ευρώ!

Ένας αφελής σαν και του λόγου μου μπορεί να αναρωτηθεί πολλά για αυτά τα 10 ευρώ. Καταρχάς είναι ξεκάθαρο ότι καμία τράπεζα δεν δίνει δάνεια των 10 ευρώ. Άρα μιλάμε για το υπόλοιπο κάποιου δανείου που πέρασε ως μη εξυπηρετούμενο.

 Ένα άλλο ερώτημα είναι αν έγινε ΜΕΔ όταν έφτασε στα 10 ευρώ –κακώς– ή μετατράπηκε σε μη εξυπηρετούμενο σε κάποια φάση, όταν ο δανειολήπτης έπαψε να πληρώνει και να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Επίσης, μήπως θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και τι είδους εγγυήσεις δόθηκαν στην τράπεζα για να εξασφαλισθεί το δάνειο; 

Μιας και αναφέρθηκα σε υποχρεώσεις, η τράπεζα δεν έχει καλέσει τον δανειολήπτη να πληρώσει; Ή έστω για το υπόλοιπο του δανείου που εκκρεμεί; Σίγουρα το πράττουν για όλους τους πελάτες τους οι τράπεζες, δεν ισχύει το ίδιο και για τα Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα; Δεν είναι κρίμα στους λογαριασμούς της τράπεζας, να υπάρχει ακόμη ένα ΜΕΔ με υπόλοιπο 10 ευρώ; Και οι τόκοι; Δεν μπαίνουν οι τόκοι και άρα δεν μιλάμε πλέον για 10 ευρώ αλλά για 10 ευρώ συν τόκους; 

Αυτά είναι απλά ερωτήματα αλλά και βιώματα κάθε πολίτη που έχει δάνειο και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ΜΕΔ – για τον οποιοδήποτε προσωπικό λόγο και δυσκολία που βιώνει.

Δεν λέω, έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Βουλής ότι δεν είναι σοβαρό και πρέπoν να δημοσιευτούν στοιχεία για κάποιον που χρωστάει 10 ευρώ. Όμως, ούτε ο ίδιος φαίνεται να είναι σοβαρός δανειολήπτης, ούτε το τραπεζικό ίδρυμα που διατηρεί μη εξυπηρετούμενο δάνειο με υπόλοιπο 10 ευρώ. Ίσως πίσω από αυτά τα 10 ευρώ, κρύβονται διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν το δάνειο και το ΠΕΠ που το έλαβε; Ίσως τελικά αυτά τα 10 ευρώ, να είναι πιο αξιόπιστα τελικά και ίσως να μην πρέπει να τα υποτιμάμε. 

[email protected]