Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι ξενοδόχοι. Ψηλά στην ατζέντα τους βρίσκεται το ζήτημα των αποζημιώσεων και η κάλυψη των κενών που προέκυψε με το λουκέτο της Thomas Cook. Η χειμερινή περίοδος θεωρείται χαμένη και όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά τον Απρίλιο. 
 
Είκοσι χιλιάδες τουρίστες από τη Βρετανία που θα ερχόντουσαν στην Κύπρο, ενώ λόγω της χρεοκοπίας του ταξιδιωτικού πράκτορα δεν θα φτάσουν στο νησί μας. Προς το παρόν οι Σκανδιναβοί και οι Γερμανοί τουρίστες καταφτάνουν κανονικά στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι αριθμός τους θα ανέλθει στις 25 χιλ. μέχρι το τέλος της σεζόν. Σύμφωνα με την Hermes Airports, oι πτήσεις από και προς την Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες γίνονται μέχρι στιγμής κανονικά, ενώ η JET2 ανακοίνωσε την προσθήκη χιλιάδων έξτρα επιβατικών θέσεων σε πτήσεις που αφορούν τη Λάρνακα και την Πάφο, με προορισμούς το Μπέρμπινγχαμ και το Μάντσεστερ.
 
Πάντως, ημέρες- κλειδί για την ξενοδοχειακή βιομηχανία (κυρίως για Πρωταρά και Αγία Νάπα που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των Σκανδιναβών) είναι η ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Η σκανδιναβική θυγατρική της Thomas Cook ενημέρωσε τους ξενοδόχους ότι θα κάνει τις πρώτες της πληρωμές μετά το κανόνι που βάρεσε η μητρική εταιρεία. Προς το παρόν οι ξενοδόχοι υποδέχονται κανονικά τους πελάτες τους.
 
Οι μαθηματικοί υπολογισμοί για τη ζημιά που άφησε πίσω της η πτώχευση της Thomas Cook συνεχίζονται. Στα €50 εκατ. αναλογούν τα δεδουλευμένα του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις. Από κει και πέρα… Πέρσι, κατά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου αφίχθησαν 1,1 εκατ. τουρίστες. Το τρίμηνο του φθινοπώρου φέρνει περίπου το 25% των τουριστών. 
 
Για να διαφανούν οι φετινοί αριθμοί των τουριστών χωρίς τους Βρετανούς που θα έφερνε η Thomas Cook, θα στηριχθούμε στην παραδοχή ότι φέτος θα είχαμε τους περσινούς αριθμούς. Με απλούς υπολογισμούς, εάν περιληφθεί μόνο η μια βδομάδα του Σεπτέμβρη (οι περσινές αφίξεις του μήνα ήταν 520 χιλ.), οι αφίξεις Οκτωβρίου και Νοεμβρίου (433,6 χιλ. και 158,7 χιλ.) και αφαιρεθούν οι 20 χιλ. αφίξεις από την Thomas Cook, στο νησί μας θα φτάσουν φέτος 722,3 χιλ. τουρίστες. Τα έσοδα από αυτούς θα ανέλθουν στα €505,6 εκατ. καθώς η κατά κεφαλήν δαπάνη κοστολογείται στα €700. Οι απώλειες των 20 χιλ. Βρετανών κοστολογούνται με επιπρόσθετε ζημιές €14 εκατ. 
 
Η επαρχία της Πάφου που έχει πληγεί πιο πολύ από την κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού πράκτορα δρομολογεί διάφορες ενέργειες για την προσέλκυση τουρισμού. Ο ΠΑΣΥΞΕ της Πάφου και η ΕΤΑΠ κυνηγούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την καλοκαιρινή περίοδο. Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι θα επικεντρωθούν σε προορισμούς που έχουν αεροπορική συνδεσιμότητα με την Πάφο. «Η Αγγλία είναι η κύρια μας αγορά, ενώ παράλληλα θα επικεντρωθούμε σε πόλεις της Γερμανίας. Το Ισραήλ έχει αρκετά καλή ανάπτυξη, ενώ θα κυνηγήσουμε και τον Λίβανο», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πονοκέφαλος η κατά κεφαλήν δαπάνη

Δύο μήνες πριν το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν έχουν ανατραπεί τα δεδομένα. Από τη μια τα απρόσμενα όπως η κατάρρευση του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πράκτορα και από την άλλη τα διαχρονικά προβλήματα του τόπου μας όπως η πτώση της κατά κεφαλήν δαπάνης και η μείωση της διάρκειας παραμονής. 

Κάθε μήνα ανακοινώνεται η πτωτική πορεία της κατά κεφαλήν δαπάνης, αλλά και των τουριστικών μας εσόδων. Όπως ανακοινώθηκε χθες, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €1.425,2 εκατ. σε σύγκριση με €1.461,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας μείωση 2,5%. Παράλληλα, η κατά κεφαλήν δαπάνη τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 ανήλθε σε €653,15 σε σύγκριση με €668,95 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας μείωση 2,4%. Μείωση της τάξης του 4,0% σημειώθηκε και στη μέση διάρκεια παραμονής, από 9,9 μέρες τον Ιούλιο 2018 σε 9,5 μέρες τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις είχαν ανοδική πορεία παρά τους όποιους φόβους για μείωση των αριθμών των τουριστών. Οι ξενοδόχοι προέβησαν σε προσφορές της τελευταίας στιγμής και κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τους αριθμούς στα περσινά επίπεδα. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.735.839 σε σύγκριση με 2.719.622 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 0,6%.