Πρώτη φορά η ΥΚΑΝ βρέθηκε ενώπιον υπόθεσης πνευματικής τελετής εξαγνισμού, στην οποία χρησιμοποιήθηκε κοκτέιλ ναρκωτικών με αλκοόλ και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο Λετονής 34 ετών, δήλωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ACTIVE ο εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης.
 
“Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων για να δούμε ακριβώς αν αυτή η ουσία είναι η ναρκωτική ουσία την οποία υποψιαζόμαστε, πως έγινε χρήση.  Το όνομα της τελετής παραπέμπει σε κάποια ουσία, που είναι παράνομο φυτικό προϊόν, έχει ισχυρή ψυχοτρόπα ιδιότητα και συγκαταλέγεται στα παραισθησιογόνα. Καλύτερα να μην αναφέρουμε το όνομα της ουσίας».
 
Η αστυνομία συμβουλεύει όλους να απέχουν από τέτοιες τελετές, ούτε να λαμβάνουν ροφήματα ή ουσίες που τους υπόσχονται να αισθανθούν καλύτερα, ανέφερε ο κύριος  Σεργίδης.  «Ουσίες φυτικές, συνθετικές ή χημικές που είναι παράνομες, είναι πολύ τοξικές και σε κάθε οργανισμό μπορεί να δράσουν διαφορετικά».
 
Ακόμα και στη βιβλιογραφία συμπλήρωσε ο κύριος Σεργίδης, τέτοιες τελετές γίνονται για άλλους σκοπούς και παραπλανούν πως είναι για την εξάγνιση του πνεύματος και του σώματος.
 
Αναζητείται πρόσωπο από τρίτη χώρα
 
Ο Διοικητής της ΥΚΑΝ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι συμμετείχαν περισσότερα πρόσωπα στην εν λόγω τελετή, στην οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε λήψη αυτής της ουσίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο της 34χρονης Λετονής. Στην Κύπρο δεν ευδοκιμεί η εν λόγω ουσία επισήμανε ο κύριος Σεργίδης, υπάρχουν υποψίες για την προέλευση της, κάτι που διερευνάται από την ΥΚΑΝ.
 
«Ήδη καταζητείται πρόσωπο που φέρεται να είναι υπήκοος τρίτης χώρας, για την κατοχή και προμήθεια τέτοιας ουσίας».
Να είμαστε προσεκτικοί συνιστά ο διοικητής της ΥΚΑΝ, να απέχουμε από αμφιβόλου ποιότητας τελετές, διότι μόνο κινδύνους εγκυμονούν, ακόμα και για την ίδια τη ζωή μας. Στόχος των διοργανωτών τέτοιων τελετών κατέληξε, είναι μόνο το κέρδος.