Δεν συμπεριλήφθηκαν καθοριστικές αναφορές στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης.

Για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Μαυρίδης σημειώνει πως η έκθεση τεκμηριώνει ότι «πρόκειται για βάναυσο καθεστώς με στέρηση πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, όπου η δημοκρατία ουσιαστικά έχει καταλυθεί». Για τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας, αναφέρει ότι καταγράφονται σημαντικά στοιχεία για την τουρκική επιθετικότητα εναντίον Κύπρου και Ελλάδας, και ζητείται ανάκληση κάθε απειλής πολέμου και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκε η έκθεση του ΕΚ για ενταξιακή πορεία Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ευρωβουλευτής λέει ότι κατόπιν πρωτοβουλίας του υιοθετήθηκε αναφορά για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ενώ άλλες καθοριστικές αναφορές δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο, όπως η απαγόρευση πώλησης όπλων από τα κράτη-μέλη προς την Τουρκία και η επιβολή κυρώσεων.

Ως προς τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Μαυρίδης δηλώνει ότι η έκθεση «ενθαρρύνει την αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την εκπλήρωση των υφιστάμενων υποχρεώσεων, που η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει από το 2005 προς την Κύπρο και γι’ αυτό θα έπρεπε η Συμφωνία να ανακληθεί». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καταγγείλει την Τουρκία, παρόλο που, όπως λέει ο κ. Μαυρίδης, ο ίδιος έθεσε το θέμα γραπτώς και προφορικώς στην πρόσφατη συζήτηση στην ολομέλεια. 

Τέλος, αναφέρει ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται εγκωμιαστική αναφορά για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Μαυρίδης εξηγεί ότι τήρησε αποχή από την ψηφοφορία.

ΚΥΠΕ