Ο ΤΟΜΕΑΣ των υπηρεσιών της Κύπρου δεν μπορεί να υποστεί περαιτέρω πλήγμα λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαμήνυσε προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Πρόσθεσε περαιτέρω ότι δεν μπορούν οι κυρώσεις να έχουν περισσότερο αρνητικό αποτέλεσμα πάνω σε κράτη-μέλη παρά πάνω στην ίδια τη Ρωσία. Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να τις αξιολογεί και να εκτιμά το κόστος των αποφάσεων. Έχει αναφερθεί πως η Ένωση αντέδρασε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υιοθέτησε μέτρα, τα οποία αναβαθμίζει βαθμηδόν. Λήφθηκαν αποφάσεις με μεγάλη ταχύτητα και οι λόγοι είναι προφανείς. Παρενθετικά να αναφέρουμε πως όταν ένα κράτος-μέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, οι εταίροι μας στην Ένωση ανέβαλλαν συνεχώς τη λήψη κυρώσεων, κλείνοντας κάποιοι… το μάτι στην κατοχική Τουρκία. Αυτά σε σχέση με τα δυο μέτρα και δυο σταθμά, που υιοθετούνται στις διεθνείς σχέσεις. 

ΣΕ σχέση με τις επιπτώσεις που έχουν κράτη-μέλη από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «επειδή τα πακέτα των περιοριστικών μέτρων αυξάνονται, αυξάνεται μαζί και το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να λαμβάνει υπόψη όταν έρχεται με προτάσεις, διότι οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες κάθε κράτους-μέλους. Οι κυρώσεις μπαίνουν για να είναι η διαμαρτυρία μας, για να σταματήσει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Δεν μπορεί αυτές οι κυρώσεις να έχουν περισσότερο αρνητικό αποτέλεσμα πάνω σε κράτη-μέλη παρά πάνω στην ίδια τη Ρωσία».

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, όπως κι άλλα κράτη-μέλη προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους. Να προστατεύσουν το εμπόριο και την καθημερινότητα των πολιτών, το βιοτικό τους επίπεδο. Ενόψει του γεγονότος ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων αποβλέπει ειδικά στις υπηρεσίες —και με τις υπηρεσίες της Κύπρου να είναι άμεσα συνδεδεμένες με ρωσικά κεφάλαια— ο κ. Κασουλίδης είπε πως «έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να προστατεύσουμε τον τομέα των υπηρεσιών μας από δυσανάλογες αποφάσεις σε ό,τι μας αφορά, διότι άλλα κράτη-μέλη υφίστανται άλλα προβλήματα».

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει κάποια μέτρα, τα οποία προκαλούν επιπτώσεις στη χώρα μας. Οι αποφάσεις προϋποθέτουν ομοφωνία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να λαμβάνονται χωρίς να αξιολογούνται κι άλλες παράμετροι. Όπως για παράδειγμα, τι σημαίνει μία απόφαση για ένα κράτος-μέλος της Ένωσης. Η Κύπρος, για παράδειγμα, δεν εισάγει από τη Ρωσία φυσικό αέριο σε αντίθεση με άλλους εταίρους μας. Και παρακολουθούμε τις συζητήσεις που διεξάγονται σε σχέση με νέες κυρώσεις, που αναφέρονται στα ενεργειακά. Η Κυπριακή Δημοκρατία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της διαθέτει εργαλεία, όπως η ομοφωνία, που χρειάζεται για τη λήψη αποφάσεων. Αυτό το εργαλείο, το οποίο κάποιοι θέλουν να καταργήσουν, μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Όταν κάποιοι εταίροι μας σκέφτονται μόνο τα δικά τους συμφέροντα, δεν μπορεί η Κύπρος να πληρώνει τον λογαριασμό.