Μέρες πολέμου ζει το Ισραήλ. H ένταση δεν λέει να κοπάσει με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να συνεχίζουν το σφυροκόπημα εναντίον θέσεων της Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση απαντά με ρουκέτες. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι 53, ανάμεσά τους 14 παιδιά κα τρεις γυναίκες, ενώ κάνει λόγο για 320 τραυματισμένους. Απώλειες μετρά όμως και το Ισραήλ. Έξι πολίτες του σκοτώθηκαν ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης.  

Η σφοδρότητα των ισραηλινών χτυπημάτων δημιουργεί περαιτέρω ασφυξία στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας τα οποία είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένα λόγο του κορωνοϊού. Οι αναφορές κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται. 

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο παρά την ισχυρή παρουσία αστυνομικών και στρατιωτών, οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών αρχών και διαδηλωτών εξαπλώθηκαν σε αραβικές πόλεις εντός της χώρας. Ειδικά στην πόλη Λοντ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, όπου μάλιστα εκεί ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών. Η Λοντ είναι μια διαχρονικά προβληματική περιοχή και εστία κοινωνικών εντάσεων. Ο δείκτης εγκληματικότητας στην πόλη είναι ιδιαίτερα υψηλός. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Ισραήλ – Κατέρρευσε κτίριο στη Γάζα

Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους για τους οποίους, ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκάνζ, ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει παράταση δύο εβδομάδων στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επεκτείνοντας το μέτωπο των επιχειρήσεων έως και 80 χλμ από την Λωρίδα της Γάζας. «Μια τέτοια απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να περιορίσουν την κυκλοφορία, τις συγκεντρώσεις και να προβούν σε εκκαθαρίσεις σε περιοχές ανάλογα με τις πληροφορίες που θα έχουν» δήλωσε.

Υψηλούς τόνους συντηρεί και η Χαμάς, ο ηγέτης της οποίας Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε έτοιμος για επιχειρήσεις ευρείας έντασης. «Αν το Ισραήλ θέλει κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν το Ισραήλ θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», τόνισε, αξιώνοντας να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις επιβολής της τάξης από την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εν μέσω της ανάφλεξης της βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ξανά, μετά την πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση, λόγω των επιφυλάξεων των ΗΠΑ, που δεν θεωρούσαν ότι θα ωφελούσε σε αυτό το στάδιο. Διπλωματικές πηγές επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη. Όμως το Κάιρο γνωστοποίησε ότι έχουν αποδειχθεί άκαρπες μέχρι εδώ οι προσπάθειές του να συζητήσει με το Ισραήλ την αποκλιμάκωση.

Παρέμβαση Ρωσίας – Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη τις εξελίξεις στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ, σε μια χρονική περίοδο, όπου η Άγκυρα επιδιώκει την ανάληψη διεθνούς δράσης εναντίον του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του, πως η διεθνής κοινότητα πρέπει «να διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα» στο Ισραήλ και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει την αντίδραση αυτή. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες κάλεσαν σε αποκλιμάκωση στη νέα φονική σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το εβραϊκό κράτος.

Ο Φιλελευθερος