Η εξαγορά των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της CNP σε Κύπρο και Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα διαθρωτικά υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για την Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch.

Η Ελληνική Τράπεζα εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και έχει υπογράψει συμφωνία Δικαιώματος Πώλησης (Put Option) με την CNP Assurances για την εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στην Ελλάδα έναντι τιμήματος €182 εκατ.

Σε προχθεσινό του σχόλιο, ο οίκος σημειώνει ότι η συμφωνία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις της τράπεζας και αναμένει ότι η συναλλαγή θα έχει ένα «εύκολα διαχειρίσιμο» αντίκτυπο της τάξης του 2,6% στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας. «Συνεπώς εκτιμούμε ότι ο προσαρμοσμένος δείκτης Κύριων Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) θα παραμείνει επαρκής και μετά τη απόκτηση (της CNP) πάνω από το 20%, επίπεδο που είναι ανάλογο με τις αξιολογήσεις της τράπεζας και υψηλότερο από τις περισσότερες τράπεζες της νότιας Ευρώπης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Fitch, η απόκτηση των δραστηριοτήτων της CNP θα ενισχύσει τα μερίδια της τράπεζας στον κλάδο ζωής στο περίπου 30% (από 7% το 2023) και 23% στον γενικό κλάδο (9% το 2023) ανεβάζοντάς τα μερίδα αυτά πολύ πιο κοντά στα «ηγετικά μερίδια» της τράπεζας σε σχέση με τα δάνεια και τις καταθέσεις στην εγχώρια αγορά.

Με τα έσοδα από ασφαλιστικές δραστηριότητες το 2023 να ανέρχονταν στα €14 εκατ., ο οίκος θεωρεί ότι η συναλλαγή θα έχει «θετικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις μας επί του επιχειρηματικού προφίλ της Ελληνικής και επί της κερδοφορίας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρθρωτικά υψηλότερα και πιο διαφοροποιημένα έσοδα αλλά και σε βελτιωμένες ευκαιρίες για παράλληλη πώληση προϊόντων μέσω μιας πιο ευρείας γκάμας προϊόντων».

Όπως αναφέρει, η ενίσχυση της διαφοροποίησης των εσόδων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ελληνική, καθώς είναι σε υψηλό βαθμό εξαρτώμενη από το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα (αντιστοιχούσε σχεδόν στο 80% των συνολικών εσόδων το 2023), κάτι που θα υπόκειται σε πίεση με την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων από τη ΕΚΤ, εκτός και εάν η τράπεζα αυξήσει άλλες ροές εσόδων όπως τις ασφάλειες και τις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου (wealth management).

Εξάλλου, ο Fitch θεωρεί πως η ανακοίνωση της συμφωνίας είναι συμβατή και με την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από μεγαλομέτοχό της, την ελληνική Eurobank S.A, η οποία έχει εισέλθει η ίδια σε διαδικασία διαφοροποίησης εσόδων και του επιχειρηματικού της μοντέλου.