Ζωτικής σημασίας καθίσταται η πράσινη ενέργεια σε μια περίοδο κρίσης στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, πρωτοφανούς ακρίβειας και σφοδρών πληθωριστικών πιέσεων. Ο πόλεμος σαν ορμητικός χείμαρρος μας παρασύρει σε μιαν άλλη εποχή, στην οποία φωτοβολταϊκά συστήματα και γενικότερα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και επαναχρησιμοποίηση καθίστανται εργαλεία ζωτικής σημασίας. Ο ρυθμός που κινούμαστε προς την πράσινη ενέργεια επιταχύνθηκε. Αφενός, διότι πρέπει να κλείσει το κενό που αφήνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας και αφετέρου διότι χρειάζονται λύσεις που θα ανακουφίσουν τους απλούς πολίτες από τις απρόσιτες και δυσβάσταχτες τιμές.

Η πράσινη ενέργεια έρχεται ως διέξοδος απέναντι στην ακρίβεια και στην εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα. Όμως, στην πραγματικότητα η πράσινη ενέργεια είναι η λύση σε ένα πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα, από μια ενεργειακή κρίση. Είναι η λύση απέναντι στη μόλυνση του πλανήτη και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι η απάντηση για την κλιματική αλλαγή, η οποία μας απειλεί με ακραίες και επικίνδυνες θερμοκρασίες. Μας απειλεί με λειψυδρία και αποξήρανση λιμνών και ποταμών. Μας απειλεί με τον αφανισμό ζώων και φυτών. Μας απειλεί με πείνα και δίψα. Με έναν αφιλόξενο και κατεστραμμένο πλανήτη. 

Τώρα, όπου πέρα από τη γη καίγεται και η τσέπη μας, επισπεύδουμε τις διαδικασίες για τις ανανεώσιμες πήγες και την πράσινη ενέργεια. Ίσως να αποτελέσει το μοναδικό θετικό σημείο από τον πόλεμο που ισοπεδώνει την Ουκρανία. Ότι δηλαδή, υιοθετούμε πιο οικολογικές συνήθειες. Σε αυτό το σκεπτικό, δείχνουν ότι κινούνται και οι αποφάσεις του υπουργείου Ενεργείας επιχορηγώντας τη θερμομόνωση οροφής και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά. Μειώνουν το ενεργειακό κόστος, μειώνουν και τις ενεργειακές σπατάλες και τους ρύπους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, Σάββας Βλάχος, η θερμομόνωση του κτηρίου είναι ένα δραστικό μέτρο, το οποίο βελτιώνει άμεσα και αισθητά τις συνθήκες διαβίωσης. Τα θερμομονωτικά υλικά μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή, στους τοίχους, στο δάπεδο, ενώ αφορούν και τα παράθυρα. «Επιμηκύνεται η περίοδος που είσαι άνετα μέσα στο κτήριο χωρίς κλιματισμό και χωρίς θέρμανση. Μειώνονται αισθητά οι ενεργειακές μας ανάγκες», είπε και διευκρίνισε ότι μπορεί το νοικοκυριό να εξοικονομήσει ένα μήνα θέρμανσης και ένα μήνα ψύξης. «Σε περιπτώσεις πολύ προσεκτικής θερμομόνωσης, μπορείς να γλιτώσεις εξ ολοκλήρου τις ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα».

Ξεχνάς τους λογαριασμούς ηλεκτρικού που αγγίζουν τα €500 και €700. Ξεχνάς τον λέβητα πετρελαίου που αδειάζει. Σταματάς να επιβαρύνεις το περιβάλλον. Αυτά όλα ενισχύονται αισθητά και με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού απευθείας από τον ήλιο. 

Θα βγούμε, λοιπόν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κερδισμένοι αν στραφούμε προς το περιβάλλον. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στόχο μέχρι το 2050 να έχουμε μηδενίσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και να έχουμε αφήσει στο παρελθόν τα ορυκτά καύσιμα.