Με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, καθώς και δηλώσεων που ακούσαμε κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, από υποψηφίους των Οικολόγων, με τις οποίες ζητούσαν την ψήφο του λαού, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα ότι υποστηρίζουν για λύση του Κυπριακού, τη ΔΔΟ  και,  

Επειδή «έγνοια» για το Περιβάλλον διατυπώνεται όχι μόνο από τους Οικολόγους αλλά και από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα και πολλά άλλα οργανωμένα σύνολα, απευθύνουμε σε όλους, αυτή την ανοικτή επιστολή με την παράκληση να προβληματιστούμε όλοι, πολύ  σοβαρά: 

1. Μας είναι αδιανόητο να διατυπώνεται με τόση άνεση υποστήριξη στη λύση ΔΔΟ, ιδιαίτερα από μέλη επίσημου θεσμικά, Κινήματος Οικολόγων, παραμερίζοντας την οικολογική διάσταση της λύσης, ΔΔΟ.

2. Το Κυπριακό στη σωστή του βάση, εκτός από πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και πρόβλημα τεράστιας οικολογικής καταστροφής μιας γεωγραφικής έκτασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποσοστού 37%.

3. Την οικολογική διάσταση του Κυπριακού, τη συνοψίζουμε στα ακόλουθα:

– Το γενοκτονικό, εθνικό ξεκαθάρισμα των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με τον παράνομο εποικισμό σε αντικατάσταση του αυτόχθονα πληθυσμού. Αυτές οι εγκληματικές πράξεις, αποτελούν από μόνες τους μια βίαιη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον των κατεχομένων περιοχών, αποστερώντας του περιβάλλοντος, τους φυσικούς διαχρονικά διαχειριστές του.

– Περνώντας η διαχείριση των κατεχομένων στα χέρια στρατού κατοχής και κουβαλητών ξένων εποίκων σφετεριστών, η παρθένα φύση των κατεχομένων εδαφών μας υφίσταται συστηματικά σωστό «βιασμό». Έγνοια των σημερινών σφετεριστών είναι η ασύδοτη εμπορική ανάπτυξη, εκμετάλλευση, ενέργειες που οδήγησαν στην αποψίλωση δασών, περβολιών, ελαιώνων και βλάστησης και άλλες μορφές λεηλασίας της φύσης, για εύκολο και γρήγορο κέρδος.

– Θύμα αυτού του οικολογικού «βιασμού», όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 47 χρόνια είναι και:

Α) η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, ιστορικής και θρησκευτικής, η οποία διασώζετο ως μέρος της φύσης και του περιβάλλοντος της κατεχόμενης περιοχής.

Β) Η καταστροφή χλωρίδας και η πανίδας της περιοχής 

4. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, ένας πραγματικός οικολόγος/ περιβαλλοντιστής, ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υποστηρίζει λύση ΔΔΟ γυρίζοντας την πλάτη στην οικολογική καταστροφή στα κατεχόμενα  και να επιβραβεύει με αυτόν τον τρόπο τον Τούρκο κατακτητή και τους εδώ εγκάθετούς του της ΤΜΤ;  

5. Πώς είναι δηλαδή δυνατόν, ένας οικολόγος/ περιβαλλοντιστής, ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας: 

– Να δηλώνει έτοιμος να νομιμοποιήσει με λύση ΔΔΟ, το εθνικό ξεκαθάρισμα του 85% του γηγενούς πληθυσμού από τα κατεχόμενα, κάτι το οποίο όπως αναφέρεται πιο πάνω αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή οικολογικής καταστροφής που μπορεί να συμβεί σε μια γεωγραφική περιοχή;

– Να δηλώνει έτοιμος να νομιμοποιήσει με λύση ΔΔΟ, τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας, με κουβαλητούς εποίκους από την Τουρκία για να αντικαταστήσουν όλους εμάς τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους;

– Να δηλώνει έτοιμος να νομιμοποιήσει με λύση ΔΔΟ, τον βιασμό της φύσης στα κατεχόμενα εδάφη μας από ξένους σφετεριστές οι οποίοι στερούνται την ευαισθησία προς τη φύση την οποία είχαν οι νόμιμοι  ιδιοκτήτες της κατεχόμενης γης μας;

– Να είναι έτοιμος να νομιμοποιήσει με λύση ΔΔΟ, την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας εκεί, τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά με τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση και κανένα συναίσθημα;

6. Τα πιο πάνω ερωτήματα τίθενται αυθόρμητα διότι, λύση ΔΔΟ σημαίνει ξεκάθαρα νομιμοποίηση των όσων προκάλεσε η τουρκική εισβολή και κατοχή. Σημαίνει νομιμοποίηση του υποτελούς στον Τούρκο κατακτητή καθεστώτος στα κατεχόμενα, το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα Ψηφίσματα 541 και 550.

7. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι νομιμοποίηση της αφύσικης αυτής κατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές αργά ή γρήγορα θα έχει επέκταση και στις σημερινές ελεύθερες περιοχές με αντίστοιχες καταστροφικές συνέπειες.

8. Μην παρασύρεσθε από το ψευτοδίλημμα παγίδα, περί ξεχωριστού κράτους. Και χωρίς τις πρόσθετες υποχωρήσεις τις οποίες επιδιώκει η Τουρκία με τον ελιγμό για ξεχωριστό κράτος, η ΔΔΟ την οποία έχουν κάμει λάβαρο του αγώνα τους οι διζωνικοί ηγέτες μας, προς ικανοποίηση της νονού Βρετανίας, εμπεριέχει όλα τα συνομοσπονδιακά στοιχεία που θα επιτρέπουν στο τουρκικό συνιστών κράτος, να λειτουργεί ως ξεχωριστό κράτος και ταυτόχρονα να διατηρείται και ο τουρκικός έλεγχος πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο.

Καλούμε τις ηγεσίες των κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, να δράσουν από κοινού για τερματισμό της παρούσας διαχείρισης του Κυπριακού ώστε, το Κυπριακό να επανατοποθετηθεί και αντιμετωπισθεί ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και να σχεδιασθεί ο αγώνας που καθορίζεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, για αποκατάσταση του Δικαίου που παραβιάστηκε το 1074.

* Πρόεδρος του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»