To Top
05:05 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπό διαμόρφωση ο τραπεζικός χάρτης
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Υπό διαμόρφωση ο τραπεζικός χάρτης
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2017, 1:24 μμ

Κινητικότητα επικρατεί στο τραπεζικό σκηνικό το οποίο μετρά ήδη μια λιγότερη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Κύπρο. Πρώτη και βασική αλλαγή είναι στη μετοχική σύνθεση αλλά και στο brand name της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο, μετά από δέκα χρόνια.

Στις 29 Μαρτίου αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί το νέο όνομα και το λογότυπο της Τράπεζας Πειραιώς μετά την εξαγορά της από την εταιρεία «Holding M. Sehnaoui», με αποτέλεσμα να μπαίνουν και επίσημα τίτλοι τέλους σε επωνυμία που παραπέμπει σε Ελλάδα. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε αποκτήσει παρουσία στην Κύπρο με την εξαγορά του δικτύου της Arab Bank τέλος του 2007. 

Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα έχουν δεσμευτεί για αποχώρηση από τις εργασίες του εξωτερικού καθώς και οι δύο έλαβαν κρατική βοήθεια μέσω της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών που απέκτησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε επίπεδο Εθνικής Τράπεζας (Κύπρου) ρευστό είναι ακόμη το σκηνικό για την εξαγορά της.

Αναμένεται ότι θα τρέξει εκ νέου η διαδικασία στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεών της για τη μείωση της παρουσίας της σε αγορές του εξωτερικού. Η πρώτη προσπάθεια για την πώληση της θυγατρικής της δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς υπεβλήθη μόνο μία δεσμευτική προσφορά (από το κοινό επενδυτικό σχήμα των εταιρειών Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners) που δεν έγινε δεκτή.

Ζητήθηκε νέα βελτιωμένη πρόταση από τον εν δυνάμει επενδυτή, δίνοντας παράλληλα νέα παράταση για υποβολή προτάσεων. Σύμφωνα με ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης υπάρχουν στο τραπέζι δύο νέες προσφορές.

Η μία προσφορά κατατέθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, η οποία ελέγχεται πλέον από τη Holding M. Sehnaoui SAL, και η άλλη από fund το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι. Η διοίκηση της Εθνικής θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία πώλησης χωρίς πίεση χρόνου, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την ολοκλήρωση των ενεργειών μέχρι το τέλος του 2018. 

Σε επίπεδο ελληνικών τραπεζών που έχουν παρουσία στην Κύπρο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Cyprus έχει αποχωρήσει από το 2016 λόγω συνταξιοδότησης ο διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Γεωργίου. Τη θέση του θα αναλάβει ο Κώστας Κουτεντάκης, αφού δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. 

Τα ξένα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα

Στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τα ξένα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και υποκαταστήματα ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες μέλη της ΕΕ που λειτουργούν με κοινοτικό διαβατήριο, είναι: οι θυγατρικές ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν παρουσία στην Κύπρο: Alpha Bank Cyprus, η Eurobank Cyprus και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κεντρικής Τράπεζας, οι θυγατρικές ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες εκτός της ΕΕ είναι η Societe Generale Bank-Cyprus Limited, USB Bank. Στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ υποκαταστήματα ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων από χώρες μέλη της ΕΕ. Είναι η AS Expobnk, Banque SBA, Barclays Bank, Central Cooperative Bank PLC, EFG Bank (Luxemburg) S.A., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., First Investment Bank, Saxo Bank A/S. Γραφεία αντιπροσωπείας έχουν οι Atlasmont Banka A.D. και η Bank Zenit (Public Joint Stock Company). 

Άποψη

Εμπιστεύονται οι ξένοι την Κύπρο

Οι περισσότεροι ανέμεναν ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του 2013 θα ήταν ανεπανόρθωτα καταστροφικές για το τραπεζικό σύστημα. Τελικά, όχι μόνο δεν έφυγαν τράπεζες αλλά υπήρξε και ενδιαφέρον για εξαγορές όπως στην περίπτωση της Πειραιώς (Κύπρου) επειδή ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Κύπρο. Το σοκ που υπέστη το εγχώριο σύστημα ήταν η αφορμή για να γίνουν τομές. Δεν είναι τυχαίο ότι η εμπιστοσύνη των καταθετών ενισχύθηκε σημαντικά το 2016 αντικατοπτρίζοντας την προοδευτική ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών. Επειδή το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί αυτόνομα, βοήθησε η ανάκαμψη της οικονομίας και το φορολογικό πλαίσιο που επικρατεί στην Κύπρο. Κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί να το πετύχει, αφήνοντας το τραπεζικό σύστημα έρμαιο στην αβεβαιότητα των Eurogroup και της οικονομίας


 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.