Στα €300+ΦΠΑ καθορίστηκε η αμοιβή που θα πρέπει να δώσει ο δανειολήπτης που έχει δάνειο με την πρώην Συνεργατική στον επαγγελματία συνεργάτη που θα επιλέξει, αν θέλει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. H ΚΕΔΙΠΕΣ προχώρησε σε συνεργασία με 37 εγκεκριμένους λογιστές, δικηγόρους και σύμβουλους αφερεγγυότητας παγκύπρια με στόχο τη διευκόλυνση των δανειοληπτών-πελατών οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία. Το ποσό θα καταβάλλεται από τον δανειολήπτη στον επαγγελματία-συνεργάτη που θα επιλέξει, με τρόπο που θα συμφωνείται μεταξύ τους χωρίς να επιβαρύνεται ο λογαριασμός του πελάτη. Οι συνεργάτες θα βοηθούν τους δανειολήπτες στη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης καθώς και στη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων/δικαιολογητικών που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση. Στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι αναρτημένες επίσης όλες οι πληροφορίες που αφορούν το Σχέδιο Εστία και τα σχετικά έντυπα καθώς επίσης και διαγραμματική απεικόνιση η οποία εξηγεί αναλυτικά στον δανειολήπτη την όλη διαδικασία της υποβολής αίτησης για το Σχέδιο Εστία. 
 
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αρχικά η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει εντοπίσει 7.300 λογαριασμούς συνολικού ύψους €1,3 δισ. οι οποίοι φαίνεται ότι εκ πρώτης όψεως πληρούσαν τα κριτήρια του Εστία. Σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί παγκύπρια είναι 181 και το ποσό που αντιστοιχεί για όλες τις αιτήσεις είναι €31,78 εκατ. Από το σύνολο των αιτήσεων οι 119 είναι με ελλιπή παραστατικά και οι 62 είναι πλήρως συμπληρωμένες. Τα ποσά που αφορούν στις πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις είναι €13,98 εκατ. Από την ανάλυση των στοιχείων, η επαρχία της Λεμεσού είναι η περιοχή που έχουν γίνει οι πιο πολλές αιτήσεις από δανειζόμενους που διεκδικούν ένταξη στο Εστία. Ο αριθμός των αιτήσεων είναι 76 και το ποσό για όλες τις αιτήσεις είναι €12,98 εκατ. Οι αιτήσεις με ελλιπή παραστατικά είναι 57 και οι πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις είναι 19 και το ποσό που αντιστοιχεί είναι €4,94 εκατ. Η δεύτερη επαρχία με τις πιο πολλές αιτήσεις είναι η Λευκωσία. Ο αριθμός αιτήσεων είναι 43 και το ποσό που αντιστοιχεί είναι €8,27 εκατ. Οι αιτήσεις με ελλιπή παραστατικά είναι 36, οι πλήρως συμπληρωμένες 7 και το ποσό που αντιστοιχεί είναι €3,20 εκατ. Στην επαρχία της Λάρνακας ο αριθμός των αιτήσεων είναι 40 και τα ποσά για όλες τις αιτήσεις €6,95 εκατ. Οι αιτήσεις με ελλιπή  παραστατικά είναι 16, οι πλήρως συμπληρωμένες 24 και το ποσό που αντιστοιχεί €3,83 εκατ. Στην επαρχία της Πάφου ο αριθμός των αιτήσεων είναι 22 και το ποσό για όλες τις αιτήσεις είναι €3,56 εκατ. Οι αιτήσεις με ελλιπή παραστατικά είναι 10, οι πλήρως συμπληρωμένες 12 και το ποσό που αντιστοιχεί €2 εκατ. 
 
 
Σε σχέση με τα βασικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν από το δανειζόμενο είναι να συμπληρωθεί η αίτηση και να επισυναφθούν όλα τα απαιτούμενα αποδεικτικά / παραστατικά. Το έντυπο αίτησης με επισυνημμένα όλα τα απαιτούμενα παραστατικά υποβάλλεται σε αρμόδιο λειτουργό της Altamira και γίνεται η αρχική επισκόπηση της αίτησης με βάση τη βιωσιμότητα του αιτητή. Αν απορριφθεί η αίτηση ο πελάτης μπορεί να υποβάλει ένσταση. Εάν απορριφθεί η ένσταση, τότε ο λειτουργός της Altamira επικοινωνεί με τον πελάτη για εξεύρεση άλλης λύσης.